Μπαταρίες, η Volvo παίρνει κεφάλι έναντι των κανονισμών της ΕΕ

Μπαταρίες, η Volvo παίρνει κεφάλι έναντι των κανονισμών της ΕΕ

Η Volvo είναι ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που εισήγαγε διαβατήριο για τις μπαταρίες της. Υποχρεωτικά από το 2027, αυτά τα έγγραφα πρέπει να επιτρέπουν τον εντοπισμό της ακριβούς προέλευσης των εξαρτημάτων μιας μπαταρίας.

Volvo

Είναι επίσημο: Η Volvo θα εκδώσει το πρώτο διαβατήριο μπαταρίας, πριν καν τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτήν τα διαπιστευτήρια, η σουηδική φίρμα είναι σε θέση να εντοπίζει την προέλευση των πρώτων υλών και των εξαρτημάτων. Το διαβατήριο παρέχει επίσης πληροφορίες για το ποσοστό των ανακυκλωμένων στοιχείων που είναι ενσωματωμένα στην μπαταρία, καθώς και για το ανθρακικό αποτύπωμα.

H Volvo υποστηρίζει ότι η εισαγωγή του διαβατηρίου μπαταρίας από τη σουηδική εταιρεία τρία χρόνια νωρίτερα, αποτελεί «εγγύηση διαφάνειας προς τους καταναλωτές»

Volvo

Το EX90 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα επωφεληθεί από αυτό το επίσημο έγγραφο. Το διαβατήριο εξελίχτηκε σε συνεργασία με τη βρετανική startup Circulor, η οποία χρησιμοποιεί blockchain για να χαρτογραφήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων. Χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια ανάπτυξης για να εξελιχθεί μια ικανή τεχνολογία να ανιχνεύσει με ακρίβεια όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Volvo διαβεβαιώνει ότι το σύστημα που ανέπτυξε παρακολουθεί τα υλικά της μπαταρίας «από το ορυχείο μέχρι τα οχήματα». Εάν η Volvo αποφασίσει να χρησιμοποιήσει νέο προμηθευτή, η Circulor θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει πλήρη έλεγχο για να ενημερώσει τα στοιχεία του διαβατηρίου. 

Volvo

Μέχρι το 2027, όλες οι μάρκες θα πρέπει να παρουσιάζουν διαβατήριο όπως αυτό της Volvo. Οπότε, τώρα είναι η ώρα και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν ανάλογα, καθώς απομένουν μόλις τρία χρόνια για την καθολική επιβολή του μέτρου.

Σύμφωνα με τη Vanessa Butani, υπεύθυνη για την αειφόρο ανάπτυξη στη Volvo, η εισαγωγή αυτού του διαβατηρίου σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα αποτελεί «εγγύηση διαφάνειας προς τους καταναλωτές». Η σουηδική εταιρεία δεσμεύεται να αποδείξει την καλή της πίστη και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για την εφαρμογή της 100% ηλεκτρικής στρατηγικής της έως το 2030. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε πρωτοπόρα και ηγέτιδα εταιρεία», σημείωσε η Butani.

Volvo

Για να μελετήσουν το έγγραφο σε απλοποιημένη έκδοση, οι μελλοντικοί κάτοχοι του EX90 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό QR που βρίσκεται στην πόρτα του οδηγού. Το διαβατήριο θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volvo. Τέλος, το διαβατήριο θα προσφέρει «ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία της μπαταρίας». Βασικό στοιχείο για τον προσδιορισμό της υπολειμματικής αξίας ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube