Μ.Βρετανία: Σύστημα καταγραφής θορύβου σε κάμερες της Τροχαίας

Θα εντοπίζει όσους έχουν τοποθετήσει στα αυτοκίνητά τους πειραγμένες εξατμίσεις.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Μ.Βρετανίας θα θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία ένα νέο σύστημα καταγραφής θορύβου με κάμερα, η οποία θα εντοπίζει τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της νομοθεσίας.

Η συσκευή θα μετρά το επίπεδο θορύβου των διερχόμενων οχημάτων συνυπολογίζοντας την απόσταση και  την ταχύτητά τους, καταγράφοντας τους παραβάτες μέσω αναγνώρισης πινακίδων. Οι "κάμερες ήχου" που ακόμα βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση, θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της χώρας μέσα στους επόμενους επτά μήνες και αν η δοκιμή είναι επιτυχημένη, η χρήση τους θα επεκταθεί.

Η νομοθεσία ορίζει τα 74 decibels ως το ανώτατο επιτρεπτό όριο θορύβου για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές που κατασκευάστηκαν μετά το 2016. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα υπερβολικά θορυβώδη αυτοκίνητα δημιουργούν πρόβλημα στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Μέχρι σήμερα, οι αστυνομικοί της τροχαίας λειτουργούσαν ενστικτωδώς στο θέμα του θορύβου, όμως μέσω της τεχνολογίας αυτό θα αλλάξει και πλέον θα είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον να ξεφύγει από το γράμμα του νόμου.

Όπως δήλωσε ο Chris Grayling, γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών: « Η δοκιμή δεν στοχεύει στους νομοταγείς οδηγούς αλλά σε αυτούς που παραβιάζουν τους κανονισμούς. Όλα τα οχήματα πρέπει να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές θορύβου πριν κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Κατά τη διάρκεια του service, η εξάτμιση και το τελικό καζανάκι πρέπει να συντηρούνται σε καλή κατάσταση και να μην δέχονται επεμβάσεις για αύξηση της έντασης του θορύβου.»

TAGS