Κυριαρχία Geely στην Daimler: Χρηματιστηριακός διακανονισμός εν όψει!

Κυριαρχία Geely στην Daimler: Χρηματιστηριακός διακανονισμός εν όψει!

Γερμανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι το μερίδιο της Geely στην Daimler χρειαζόταν εκ των προτέρων γνωστοποίηση, οπότε ο Li παρέβη τους γερμανικούς κανόνες γνωστοποίησης.

Η BaFin, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τις αγορές, εξετάζει αν θα επιβάλει πρόστιμα, καθώς διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές για την εξαγορά ποσοστού 9,69% της Daimler εκ μέρους του Li Shufu, προέδρου της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, θα έπρεπε να είχαν γνωστοποιηθεί νωρίτερα.

Ο Li ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι είχε συγκεντρώσει επένδυση 9 δισ. δολαρίων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, χρησιμοποιώντας τράπεζες, εικονικές εταιρείες και παράγωγα, προκαλώντας ερωτήσεις στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου σχετικά με την επάρκεια των γερμανικών κανόνων διαφάνειας και αποκάλυψης.

Ο Li, ο οποίος ελέγχει τη Volvo Cars, αποκάλυψε ότι ελέγχει σχεδόν το 10% της ανταγωνιστικής Daimler, μητρικής εταιρεία της Mercedes-Benz, παρόλο που οι γερμανικοί κανόνες απαιτούν από τους επενδυτές να αποκαλύπτουν κάθε φορά που το μερίδιό τους υπερβαίνει το όριο του 3%, του 5% και του 10% .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Η Geely πουλάει τη Volvo;

«Οι γνωστοποιήσεις δικαιωμάτων ψήφου από τον Shufu στην Daimler θα έπρεπε να έχουν αναφερθεί στις 22 Φεβρουαρίου», δήλωσε η BaFin σε αναφορά της, χθες Σάββατο. Οι κανονιστικές γνωστοποιήσεις έχουν τροποποιηθεί για να αντικατοπτρίζουν την παλαιότερη ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου και όχι της 23ης Φεβρουαρίου, δήλωσε η BaFin.

BaFin

«Το κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να έχει σημασία και για τα πρόστιμα, είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε η BaFin, προσθέτοντας ότι το μέγιστο πρόστιμο που θα πληρώνουν οι ιδιώτες που παραβιάζουν τους κανόνες γνωστοποίησης θα μπορούσε να είναι δύο εκατομμύρια ευρώ και για τις εταιρείες 10 εκατ. ευρώ ή 5% των ετήσιων εσόδων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Geely, η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin ζήτησε από τη Morgan Stanley να διορθώσει την κατάθεση πληροφοριών, σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, για την οποία έχει γνώση το πρακτορείο Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Daimler: Έχουμε σχέδιο αν ο Li Shufu γίνει επιθετικός

Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, η οποία κατείχε δικαιώματα ψήφου της Daimler τα οποία θα μεταβιβάζονταν στη συνέχεια στον Li, τροποποίησε την κατάθεση της γνωστοποίησης έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα ημερομηνία, ανέφερε η επιστολή. Εκπρόσωπος της Morgan Stanley, χθες Σάββατο, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ήταν η πρώτη που ανέφερε την ύπαρξη της επιστολής.

Η Morgan Stanley ήταν μέρος μιας ομάδας τραπεζών που βοήθησε τον πρόεδρο της Geely να αγοράσει μερίδιο στην Daimler κατά τρόπο που να αποφύγει την έγκαιρη αποκάλυψη. Η BaFin διερευνά τώρα κατά πόσον ο Li παρέβη τους κανόνες γνωστοποίησης.

Η Geely είπε χθες Σάββατο ότι ενημέρωσε έγκαιρα τις αγορές. «Η κεφαλαιαγορά ήταν πάντα ενημερωμένη για το σωστό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου», ανέφερε η Geely σε δήλωσή της. «Ωστόσο, η BaFin ζήτησε από την Geely να προβεί σε πρόσθετη γνωστοποίηση για τις 22 Φεβρουαρίου 2018, βάσει μιας νέας ερμηνείας των νομικών διατάξεων από την BaFin, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου 2018», ανέφερε η Geely.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Geely: Η Daimler οφείλει να πολλαπλασιάσει τις συμμαχίες της

Το Reuters ανέφερε στις 6 Φεβρουαρίου ότι η Geely είχε αγοράσει μετοχές της Daimler και είχε την πρόθεση να αποκτήσει ισχυρό μερίδιο ύστερα την απόρριψή της από την Daimler στα τέλη του 2017. Η BaFin εκείνη την περίοδο είχε δηλώσει ότι το μερίδιο θα έπρεπε να αποκαλυφθεί αν ήταν μεγαλύτερο από το 3%. Το Reuters αργότερα αποκάλυψε ότι η Geely «έκτιζε» το μερίδιο αυτό για μήνες.

Η Elisabeth Roegele, διευθύνουσα σύμβουλος της BaFin για την εποπτεία των αξιών, δήλωσε στο Reuters ότι η αρχή επανεξέταζε αίτημα για πληροφόρηση σχετικά με το μέγεθος της συμμετοχής της Geely στην Daimler από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Elisabeth Roegele

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπεται συνέχεια…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube