Η Geely πουλάει τη Volvo;

Η Geely πουλάει τη Volvo;

Η Geely μισθώνει συμβούλους για πιθανή προσφορά μετοχών της Volvo, υποστηρίζουν αναφορές.

Η ιδιοκτήτρια της Volvo Cars, Zhejiang Geely Holding Group, έχει επιλέξει τη Citigroup Inc., την Goldman Sachs Group Inc. και τη Morgan Stanley για να τη συμβουλεύσει σχετικά με μια αρχική δημόσια προσφορά μετοχών για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία φέτος, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Η κινεζική Zhejiang Geely και η Volvo συζήτησαν την αποτίμηση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε ένα εύρος από 16 έως 30 δισ. δολάρια σε πώληση μετοχών, δήλωσαν οι πηγές, ζητώντας να μην ταυτοποιηθούν επειδή οι συζητήσεις είναι ακόμα εμπιστευτικές. Οι εταιρείες πραγματοποίησαν συναντήσεις στη Σουηδία και στο Hong Kong αυτό το μήνα για να συζητήσουν την εμφάνιση και στα δύο χρηματιστήρια, είπαν οι πηγές.

Η πώληση των μετοχών θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο, αν και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν, δήλωσαν. Η δημόσια εγγραφή είναι μια επιλογή, αλλά η απόφαση εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Volvo Cars, παραλείποντας να σχολιάσει περαιτέρω. Εκπρόσωποι για τις εταιρείες Geely, Citigroup, Goldman Sachs και Morgan Stanley αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Volvo Cars μπορεί να επιδιώξει να συγκριθεί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων στο Hong Kong, Geely Automobiles Holdings Ltd. και της Tesla Inc. στην πιθανή αρχική εγγραφή, ανέφεραν οι πηγές. Η Geely εξακολουθεί να ολοκληρώνει τη σύνθεση των τραπεζών και μπορεί να προσθέσει και άλλους συμβούλους, ανέφεραν οι πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Daimler μπορεί να αγοράσει μερίδιο της Volvo

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars, Håkan Samuelsson, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η πώληση μετοχών είναι μια πιθανή επιλογή για τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη, Li Shufu, να αποφασίσει. Η Zhejiang Geely, απέκτησε τη Volvo το 2010 και στη συνέχεια ανανέωσε την γκάμα της για να την καταστήσει μια δημοφιλή εναλλακτική λύση έναντι των premium γερμανικών μοντέλων.

Η σουηδική μονάδα της κινεζικής εταιρείας κατέχει το 99% της Volvo Car AB, ενώ μια ομάδα Σουηδών θεσμικών επενδυτών κατέχει το υπόλοιπο 1%, μέσω άλλης κατηγορίας μετοχών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Gothenburg παρουσίασε μείωση 1,8% στα κέρδη του πρώτου 3μήνου του 2018. Οι ΗΠΑ ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη για την αύξηση των πωλήσεών της, ενώ η Κίνα συνέχισε να είναι η μεγαλύτερη αγορά της, με δεύτερη τη σουηδική αγορά και τρίτη την αμερικανική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Daimler: Έχουμε σχέδιο αν ο Li Shufu γίνει επιθετικός

H πώληση μετοχών της Volvo έχει να κάνει σαφώς με το ότι η Geely είναι εκτός από ιδιοκτήτρια της σουηδικής εταιρείας και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler και ανταγωνιστή της Volvo. Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί ήδη, διά μέσου τη Brigitte Zypries, υπουργού Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης, παρατήρησαν ότι θα μπορούσε να είναι προβληματικό κάποιος που εκπροσωπεί έναν ανταγωνιστή της Daimler να βρίσκεται στο εποπτικό συμβούλιό της. Να σημειώσουμε ότι Geely, διά μέσου της συμμετοχής της στην Daimler ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις τεχνολογίες της γερμανικής εταιρείας για το αυτόνομο αυτοκίνητο, ιδίως όσον αφορά τη δορυφορική σύνδεση με το ίντερνετ. Και η Volvo θα μπορούσε να θυσιαστεί γι’ αυτό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube