Κόντρα γενεών: Honda NSX 1998 vs Civic Type R 2018 [video]

Κόντρα γενεών: Honda NSX 1998 vs Civic Type R 2018 [video]

Μπορεί ένα σημερινό καυτό χάτσμπακ να απειλήσει ένα supercar εικοσαετίας στην επιτάχυνση, τη ρεπρίζ και το φρενάρισμα;

Πόσο έχουν προοδεύσει τα “GTi” ή αλλιώς «καυτά χάτσμπακ» τα τελευταία 20 χρόνια;

Πολύ. Όμως έχουν γίνει τόσο γρήγορα ώστε να μπορούν να κοντράρουν στα ίσια ένα παλιό supercar;
Αυτό θέλησαν να διαπιστώσουν οι συνάδελφου του CarWow, στήνοντας ένα σημερινό Honda Civic Type-R δίπλα σε ένα Honda NSX πρώτης γενιάς.

Εξελιγμένο από τον Aytron Senna, τo πρώτο NSX λανσαρίστηκε το 1990 κι ανανεώθηκε το 1997, όπου ο V6 VTEC κινητήρας του μεγάλωσε από τα 3,0 στα 3,2 λίτρα και η ιπποδύναμη αυξήθηκε στα 280 άλογα. Άλλη μηχανική εξέλιξη δεν υπήρξε, οπότε το NSX του 2005 που βλέπουμε στο video –και είναι ένα από τα τελευταία– είναι στην ουσία ίδιο με ένα μοντέλο του 1997-1998.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Honda NSX: Η κληρονομιά που άφησε ο Senna [videos]

Στην άλλη γωνιά του «ρινγκ» έχουμε το Honda Civic Type R, για πολλούς το απόλυτο καυτό χάτσμπακ σήμερα, με 2λιτρο κινητήρα VTEC Turbo και 320 άλογα.  Έχει δηλαδή 40 ίππους παραπάνω από το NSX – κι εδώ βλέπεις ότι η κόντρα αρχίζει να έχει νόημα…

Ως κεντρομήχανο, το NSX έχει καλύτερη ελκτική πρόσφυση και στο ξεκίνημα πετάγεται μπροστά. Όμως το Type R το φτάνει σιγά-σιγά και στο τέλος έχουμε φωτο-φίνις. Το NSX κάνει το 400άρι σε 13,5”, μόλις ένα δέκατο πιο γρήγορα από το Type-R.

Το σκηνικό αλλάζει τελείως στη ρολαριστή κόντρα εν κινήσει, με 3η ταχύτητα από τα 80 km/h. Όπως τονίζει ο Mat Wason του CarWow, εδώ τον πρώτο λόγο έχει η ροπή. Το NSX αποδίδει  30,4 kgm στις 5,300 rpm, ενώ το Civic 40,8 kgm, πολύ πιο χαμηλά, στις 2.500 rpm, χάρη στο τούρμπο. Το περιβόητο turbo-lag δεν παίζει σημαντικό ρόλο στις στροφές απ’ όπου ξεκινούν, οπότε το Type R φεύγει μπροστά και… άντε γεια. Σκορ: 1-1.

Η κριτήρια αναμέτρηση καταλήγει να είναι το φρενάρισμα από τα 70 mph (113 km/h). Εδώ κρίσιμο ρόλο παίζει το βάρος, που όμως είναι περίπου ίδιο. Το εξολοκλήρου αλουμινένιο NSX ζυγίζει 1.392 kg, ενώ το Type R, παρότι ατσάλινο, δεν ξεπερνά τα 1.380 kg, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του. 

Τελικά, με το πιο σύγχρονο σύστημα πέδησης –και πιθανώς τα πιο σύγχρονα λάστιχα– που έχει, το Type R παίρνει μια νίκη με ελάχιστη διαφορά, κερδίζοντας έτσι και τη γενική κόντρα, με ένα οριακό 2-1.

Εσείς όμως , αν σας χάριζαν ένα από τα δύο, ποιο θα διαλέγατε; Διότι, σε μια τέτοια –υποθετική…– περίπτωση, στα κριτήρια θα έμπαιναν επίσης η εμφάνιση κι ο ήχος…

[Πηγή: CarWow / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube