Κι όμως πίσω από το «Batmobile» κρύβεται ένα FIAT 500!

Κι όμως πίσω από το «Batmobile» κρύβεται ένα FIAT 500!

Και όχι ένα Nuova 500 ή ένα σύγχρονο 500ράκι. Το Batmobile που βλέπετε βασίζεται στο FIAT 500 Α «Topolino». Θεαματική μεταμόρφωση που αγνοεί την προσιτή και δημοφιλή πτυχή του ιταλικού μίνι του ’36.

Ο γερουσιαστής Agnelli, το 1934 όταν οραματίστηκε ένα πραγματικό «αυτοκίνητο του λαού» στο πρόσωπο του FIAT 500, σαφώς και δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του.

Αντίθετα ήθελε ένα μικρό αυτοκίνητο που να χωράει άνετα δύο άτομα και 50 κιλά αποσκευές, και να κοστίζει μόνο 5.000 λίρες.

Από το FIAT 500 A Topolino το μόνο που απέμεινε ορίτζιναλ είναι η οροφή

FIAT 500 A Topolino Batmobile

Η μηχανολογική σχεδίαση ανατέθηκε λοιπόν σε έναν νεαρό αεροναυπηγό, τον 29χρονο Dante Giacosa, δημιουργό στη συνέχεια όλων των FIAT μέχρι τα 128 και 127. Και το 1936 γεννήθηκε το μικρότερο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής –το 500 Α.  Που ο κόσμος του έδωσε αμέσως το παρατσούκλι «Topolino» ή Ποντικάκι, όπως λεγόταν στην Ιταλία ο Mickey Mouse.

Στο πρώτο 500ράκι, στην πραγματικότητα, ο μικρός 4κύλινδρος κινητήρας ήταν 569 cc, με πλάγιες βαλβίδες και τοποθετημένος εμπρός από το ψυγείο, κινώντας τους πίσω τροχούς και δίνοντας τελική 85 km/h και κατανάλωση 6 lt/100 km. Η εμπρός ανάρτηση ήταν ανεξάρτητη και το ξεχωριστό σασί, βιδωμένο πάνω στο ενισχυμένο αμάξωμα του Rudolfo Schaffer, δημιουργούσε ένα πολύ γερό σύνολο.

FIAT 500 A Topolino Batmobile

Τελικά η FIAT δεν κατάφερε να πιάσει την τιμή των 5.000 λιρών. Το αυτοκίνητο ξεκινούσε από τις 8.900, αλλά ακόμη κι έτσι έδινε το τακτικό πλεονέκτημα στη FIAT να κατασκευάζει ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα χαμηλής τιμής, κάνοντας την αυτοκίνηση προσβάσιμη στα λαϊκά στρώματα.

Το κατασκεύασμα που διατίθεται προς πώληση στις αγγελίες Streetside Classics διατηρεί από το Topolino μόνο την ορίτζιναλ οροφή. Όλα τα άλλα έχουν αναθεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Με το πλαίσιο να έχει μακρύνει για να φιλοξενήσει, όπως βλέπετε, ένα V8 big block με τον κομπρέσορά του. 

FIAT 500 A Topolino Batmobile

Και κατά τα λοιπά βλέπουμε νικελένιες 5άκτινες ζάντες, μαύρη ματ βαφή με διακοσμήσεις μπλε ελεκτρίκ, οκτώ (!) πλαϊνές εξατμίσεις, εσωτερικό αλά Nascar, αυτόματο 3άρι σασμάν, φαρδύτερα πίσω λάστιχα πίσω και ουρά που θυμίζει παλιό ντράγκστερ. Μια νυχτερίδα πίσω από τη γρίλια της μάσκας καθώς και επιγραφές «Batman» συμπληρώνουν το πακέτο.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο, γίνεται λόγος για ισχύ τουλάχιστον 450 ίππων. Ο πωλητής παρέχει με το αυτοκίνητο όλο το ιστορικό των τιμολογίων, υποδεικνύει ταυτόχρονα ότι το οδόμετρο γράφει 2.600 μίλια, δηλ. περίπου 4.184 km). Η τιμή αυτής της περίεργης μηχανής ορίστηκε στις 55.995 δολάρια ή €50.955 με την τρέχουσα ισοτιμία.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube