Ιταλικό κράτος και οικογένεια Αgnelli «τα βρήκαν» στα €949 εκατ.

Ιταλικό κράτος και οικογένεια Αgnelli «τα βρήκαν» στα €949 εκατ.

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό η οικογένεια Αgnelli τερματίζει τη διαμάχη της με το ιταλικό Δημόσιο για τη μεταφορά της εταιρικής έδρας στην Ολλανδία.

H αντιπαράθεση του Ομίλου Exor, της οικογένειας Αgnelli , με το ιταλικό δημόσιο λύθηκε με συμβιβασμό. Ο Exor θα καταβάλει στην υπηρεσία φοροεισπράξεων της χώρας €746 εκατ. Παράλληλα και ο όμιλος Giovanni Αgnelli θα δώσει άλλα €203 εκατ. στο ιταλικό υπουργείο Oικονομικών. Ο Exor κατέχει το 14% των μετοχών του Oμίλου Stellantis, o οποίος, με τη σειρά του, μεταξύ άλλων ελέγχει τις αυτοκινητοβιομηχανίες FIAT, Chrysler, Maserati, Lancia και Alfa Romeo.

H όλη διαφορά με το ιταλικό δημόσιο αφορούσε την μεταφορά της φορολογικής διεύθυνσης του Ομίλου Exor στην Ολλανδία πριν από έξι χρόνια. Σύμφωνα με τον όμιλο η επιλογή αυτή δεν σχετίζεται με πιο ευνοϊκούς φορολογικούς κανόνες, αλλά μόνο με την ανάγκη εναρμόνισης στη διαχείριση των διαφόρων εταιριών.

«Πληρώσαμε το ποσό αυτό άπαξ και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη επιπλέον φορολόγηση», λέει ο όμιλος των Αgnelli.

Φορολογικός παράδεισος η Ολλανδία;
Ο ιταλικός Τύπος όμως αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη». Διότι, όπως γράφει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, σε ό,τι αφορά στην Ολλανδία, «πέρα από τις διαφορετικές φορολογικές κλίμακες, υπάρχει και διαφορά στον υπολογισμό των φορολογητέων ποσών, ενώ η χώρα θεωρείται ένα είδος κεντρικού σημείου αναφοράς, για την μετάθεση χρημάτων προς ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα».

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, κάθε χρόνο η Ολλανδία στερεί από την Ιταλία φορολογικά έσοδα ύψους €1,1 δισ. Η συγκεκριμένη διαφορά πάντως έκλεισε με συμβιβασμό. Μάλιστα το ιταλικό Δημόσιο ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει με €400 εκατ. τη δημιουργία ενός νέου κέντρου παραγωγής μπαταριών για τα EV της Stellantis στο Τέρμολι της κεντρικής Ιταλίας. Στόχος είναι να διατηρηθούν και οι 2.400 θέσεις εργασίας με την μετάβαση της μονάδας- η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια Molise, με πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας- σε σύγχρονη, οικολογική τεχνολογία.

[Πηγή Deutsche Welle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube