Ιταλία: Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα αυξήσει την ανεργία

Ιταλία: Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα αυξήσει την ανεργία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αναλυτές στην κυβέρνηση της Ιταλίας, προβλέποντας πως αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση θα χαθούν περίπου 73.000 θέσεις εργασίας από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ιταλία, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα βάλει σε κίνδυνο περίπου 73.000 θέσεις εργασίας αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Αυτό δήλωσαν εχθές τα συνδικάτα μεταλλουργίας της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο κλάδος θα μπορούσε να πληγεί από την ηλεκτροκίνηση περισσότερο σε σχέση με τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των μικρών μεγεθών των επιχειρήσεων αλλά και της μικρής εισροής επενδύσεων που απαιτούνται για να πληρούν τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα ρύπων, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα συνδικάτα μάλιστα, οι 63.000 από τις 73.000 θέσεις που κινδυνεύουν, θα χαθούν το διάστημα από το 2025 έως το 2030 οπότε και θα επιταχυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Και προτείνει στην κυβέρνηση αρχικά να συνάψει σχέδιο συνεργασίας με τον 'Ομιλο Stellantis (που αποτελεί και την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα), για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών που θα μπορούν να εξοπλίσουν τα ηλεκτρικά οχήματά της.

ηλεκτροκίνηση

Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται από τα υψηλά κλιμάκια των δύο πλευρών και που ίσως τώρα επισπευσθεί, μιας και πέρυσι ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares, είχε αναφέρει σχετικά πως ο όμιλος θα κατασκευάσει εργοστάσιο στο Termoli της κεντρικής Ιταλίας. 

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, αφού η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ιταλία έχει μειωθεί πάνω από 1,8 εκατομμύρια μονάδες από το 1997 έως και σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με την επικεφαλής του συνδικάτου μεταλλουργίας Francesca Re David, η παραγωγή αυτοκινήτων πρέπει να επιστρέψει στις 1,5 εκατ. μονάδες ετησίως για τη βιωσιμότητα του κλάδο που απασχολεί άμεσα και έμμεσα περίπου 278.000 εργαζόμενους και που αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ της χώρας. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube