Η Stellantis θέλει να φτιάξει gigafactory μπαταριών στην Ιταλία

Η Stellantis θέλει να φτιάξει gigafactory μπαταριών στην Ιταλία

H εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση με σκοπό να συμμετάσχει και αυτή στην επένδυση.

H Stellantis θα μπορούσε να επιλέξει την Ιταλία για να κατασκευάσει ένα νέο gigafactory μπαταριών στην Ευρώπη, για να υποστηρίξει την επέκτασή της στην ηλεκτρική κινητικότητα. Αυτό θα γίνει αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα στις συζητήσεις της εταιρείας με την ιταλική κυβέρνηση. 

Τον Απρίλιο, η Stellantis, είχε δηλώσει πως είναι σε τροχιά αποφάσεων για τη δημιουργία gigafactories σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την αρχή της δημιουργίας ενός gigafactory για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε μπαταρίες. Οι προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να μελετηθούν με τις ιταλικές αρχές», αναφέρει πηγή προσκείμενη στην εταιρεία.

Στο σχέδιο ανάκαμψης των €205 δισ. η Ιταλία θα δαπανήσει σχεδόν €24 δισ. για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και βιώσιμη κινητικότητα. Ως μέρος αυτού, η Ρώμη σχεδιάζει να επενδύσει €1 δισ. για να ενισχύσει τη βιομηχανία παραγωγής μπαταριών αλλά και τις  βιομηχανίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, και ο Πρόεδρος, John Elkann, πραγματοποίησαν μια τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό βιομηχανίας της Ιταλίας, Giancarlo Giorgetti, και δήλωσαν πως πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αρχή της κάλυψης των αναγκών της Stellantis σε μπαταρίες. Με δεδομένο μάλιστα πως η εταιρεία παράγει πολλά οχήματα στην Ιταλία, θα υπήρχε κοινό ενδιαφέρον για τη συζήτηση των συνθηκών δημιουργίας ενός gigafactory στη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα οικονομικής συμμετοχής της κυβέρνησης μέσω των κεφαλαίων από το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας.

Ο όμιλος έχει σήμερα δύο gigafactory έργα στην Ευρώπη, ένα στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία, σε μια κοινοπραξία με μια θυγατρική της TotalEnergies.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube