Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν έχουν θέμα μόνο με την αυτονομία

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν έχουν θέμα μόνο με την αυτονομία

Η δυσαρέσκεια για τα ελαστικά που φέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι των συμβατικών μοντέλων αυξάνεται, καθώς οι ιδιοκτήτες EV αναφέρουν πως τα ελαστικά τους φθείρονται ταχύτερα.

Tyres for ev

Στην έρευνα ικανοποίησης 2024 US Original Equipment Tire Customer Satisfaction Study που πραγματοποίησε η J.D. Power, οι ιδιοκτήτες EV εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, διότι λόγω του μεγαλύτερου βάρους και της υψηλότερης ροπής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους, τα ελαστικά φθείρονται αρκετά πιο γρήγορα.

Αυτή η αύξηση της δυσαρέσκειας δίνει την ευκαιρία στους κατασκευαστές ελαστικών και στις αυτοκινητοβιομηχανίες να πληροφορήσουν και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες EV για τις διαφορές στην απόδοση των ελαστικών μεταξύ των δύο κατηγοριών. Επιπλέον, λόγω των διαφόρων παραμέτρων που ισχύουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και που έχουν να κάνουν με την μεγιστοποίηση της αυτονομίας και βελτιστοποίησης της φθοράς των ελαστικών EV, οι κατασκευαστές ελαστικών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν την πρόκληση χωρίς να πληγεί η απόδοση των ελαστικών.

Η φθορά των ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, πονοκεφαλιάζοντας τους ιδιοκτήτες 

tyres for ev

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Tesla, η Xiaomi και η νέα εποχή της Κίνας

Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερο βάρος λόγω της μπαταρίας τους, επομένως χρειάζονται ελαστικά που μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια το επιπλέον βάρος. Ενώ η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποθηκεύει την ενέργεια, ο ηλεκτροκινητήρας είναι αυτός που παρέχει τη στιγμιαία ροπή. Αυτό έχει ως συνέπεια την στιγμιαία ροπή με το πάτημα του γκαζιού. Έτσι οι μεταφορές βάρους είναι πιο έντονες, σε σχέση με ένα όχημα που λειτουργεί με κινητήρα εσωτερικής καύσης, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη φθορά των ελαστικών.

Ο δεύτερος παράγοντας της διαφοροποίησης από τα τυπικά ελαστικά είναι ο θόρυβος. Χωρίς το θόρυβο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο ήχος των ελαστικών στο οδόστρωμα γίνεται πολύ πιο αισθητός σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα. Συνεπώς, οι κατασκευαστές πρέπει να δημιουργήσουν ελαστικά που θα πρέπει να είναι αθόρυβα κατά την κίνηση. Και το πετυχαίνουν μόνο με διαφορετική γόμα.

Ο τρίτος παράγοντας που αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η αυτονομία της μπαταρίας ειδικά σε μεγάλα ταξίδια. Χάρη στην αντίσταση κύλισης, τα ελαστικά συμβάλλουν στη μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπώς και στην αυτονομία της μπαταρίας. Η βελτίωση έστω και σε μικρό ποσοστό των ελαστικών που φέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube