J.D. Power, φθίνουσα η ποιότητα των νέων αυτοκινήτων

J.D. Power, φθίνουσα η ποιότητα των νέων αυτοκινήτων

Σύμφωνα με στοιχεία της J.D. Power, τα νέα αυτοκίνητα θα εμφανίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα σε σχέση με πριν. Και ενώ η Alfa Romeo φαίνεται να καταγράφει θεαματική πρόοδο, άλλες κραταιές μάρκες κυριολεκτικά βυθίζονται.

J.D. Power Initial Quality Study 2023

Για την αξιοπιστία ενός αυτοκινήτου και την κλιμάκωση των προβλημάτων, ο αμερικανικός οργανισμός J.D. Power λειτουργεί πάντα ως σημείο αναφοράς για να πάρετε μια ιδέα για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. 

Μόλις κυκλοφόρησε λοιπόν η ετήσια μελέτη του οργανισμού για την «Initial Quality Study 2023» που ας την αποδώσουμε ως «Μελέτη Αρχικής Ποιότητας». Μια μελέτη που σχετίζεται με τα νέα μοντέλα κατά τους πρώτους μήνες ιδιοκτησίας τους. Και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν μερικές μεγάλες εκπλήξεις στην κατάταξη του 2023. Όχι μόνο έχουν αλλάξει θέση οι άλλοτε κορυφαίες φίρμες, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν τόσα πολλά προβλήματα στα νέα αυτοκίνητα!

H Initial Quality Study 2023 της J.D. Power αποδεικνύει ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αυτοκινήτων φέρει το μερίδιό της στα εντεινόμενα προβλήματα.

J.D. Power Initial Quality Study 2023

«Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει ένα πολύ ευρύ φάσμα ζητημάτων ποιότητας, κάτι πρωτόγνωρο στην 37χρονη ιστορία της Initial Quality Study», ισχυρίστηκε απερίφραστα ο Frank Hanley της JD Power. Συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των πρόσφατων καινοτομιών, συνδυάζοντας τα παραδοσιακά προβλήματα των νέων αυτοκινήτων με την προσθήκη νέων προβλημάτων που σχετίζονται με την καινοτόμο τεχνολογία τους.

Αυτό συνδέεται με τα ψηφιακά interface των μεγάλων οθονών τους για παράδειγμα, αλλά και με απλούστερα μικρά γκάτζετ, όπως τα ηλεκτρονικά κουμπιά που ανοίγουν τις πόρτες από το εσωτερικό. Και τα αναφέρουμε επί τούτου, καθώς δημιούργησαν δυσλειτουργίες σε επτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 2022, υπήρχαν κατά μέσο όρο 180 προβλήματα ανά 100 οχήματα, σύμφωνα με τη Μελέτη Αρχική Ποιότητας της J.D. Power. Το 2023, αυτός ο μέσος όρος έχει αυξηθεί σε 192 προβλήματα ανά 100 οχήματα. Το 2021, τα προβλήματα ήταν «μόνο» 162.

J.D. Power Initial Quality Study 2023

Το επίσης παράδοξο είναι ότι πρώην ουραγοί της ετήσιας μελέτης ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας. Με τα ονόματα των κορυφαίων εμπορικών σημάτων στην κατάταξη του 2023 να προκαλούν έκπληξη. Πέρυσι, η Alfa Romeo ήταν από τους χειρότερους κατασκευαστές σε αυτόν τον τομέα. Τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 143 προβλήματα ανά 100 οχήματα, επιβεβαιώνοντας τις υποσχέσεις που έδωσε ο νέος επικεφαλής της, Jean-Philippe Imparato.

Εμπρός από την ιταλική φίρμα, βρίσκουμε άλλες δύο μάρκες του Ομίλου Stellantis! Η Ram (141 προβλήματα για 100 οχήματα) και η Dodge (140) που καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Οι αμερικανικές μάρκες τα πάνε καλά, με τη μόνη γερμανική φίρμα που διασώζεται να είναι η Porsche που βρίσκεται στην έβδομη θέση (167). Οι υπόλοιπες γερμανικές μάρκες βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στην κατάταξη, με καλύτερη την BMW που πιάνει με το ζόρι τον μέσο όρο (192). 

J.D. Power Initial Quality Study 2023

Μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων έχουν οι Volkswagen, Chrysler και Volvo (250 προβλήματα ανά 100 οχήματα). Ακόμη πιο κάτω (με 257 και 313), η Tesla και η Polestar που αφαιρούνται από τη συνολική κατάταξη επειδή η J.D. Power δεν είχε επαρκή δεδομένα. Το χειρότερο σκορ κατέγραψε η νεόκοπη Lucid (340), που επίσης αφαιρέθηκε από τη συνολική κατάταξη λόγω έλλειψης δεδομένων. 

Να θυμάστε ότι αυτή η μελέτη αφορά μόνο μοντέλα που πωλούνται στην αμερικανική αγορά, αν και οι περισσότερες φίρμες είναι επίσης παρούσες στη Γηραιά Ήπειρο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μελέτη φαίνεται να αποδεικνύει ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αυτοκινήτων φέρει το μερίδιό της στα προβλήματα.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube