node/26259

Η μοναδική Porsche 991 GT3 RS με χειροκίνητο κιβώτιο [video]

Όταν η Porsche προσφέρει την 991 GT3 RS αποκλειστικά με κιβώτιο PDK, αλλά εσύ προτιμάς χειροκίνητο, μπορείς να βάλεις ένα εκ των υστέρων.

Με την τελευταία Porsche 911 GT3 RS να έχει τεράστια συλλεκτική αξία, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, λίγοι θα έπαιρναν την απόφαση να προχωρήσουν σε σημαντικές επεμβάσεις στα μηχανικά της μέρη.

Σε αυτούς τους λίγους περιλαμβάνεται και ο Rob Janev, γνωστός στο αμερικανικό forum Rennlist με το ψευδώνυμο RJGT3RS. Είναι κάτοχος όχι μίας, αλλά δύο 997 GT3 RS, και είναι σαφές ότι είναι λάτρης του χειροκίνητου κιβωτίου, αφού ακόμα και η 997 turbo που έχει είναι χειροκίνητη. Όταν λοιπόν απέκτησε και την τελευταία 911 GT3 RS, της γενιάς 991, το έκανε με βαριά καρδιά, αφού σε αυτήν η Porsche δεν πρόσφερε χειροκίνητο κιβώτιο ούτε ως έξτρα. Γι’ αυτό, έχοντας διανύσει μόλις 900 μίλια (1.450 km) με το καινούργιο του απόκτημα, πήρε την απόφαση να το κάνει μόνος του χειροκίνητο!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέα Porsche 911 GT3, με 4λιτρο μοτέρ 500 PS και χειροκίνητο 6άρι [video]

Το χειροκίνητο κιβώτιο που επιλέχθηκε δεν είναι βέβαια άλλο από το 6άρι της 911 R, το οποίο αγοράστηκε καινούργιο, όπως και κάθε άλλο ανταλλακτικό που χρησιμοποιήθηκε στη μετατροπή. Το κόστος του ήταν $22.000 (€19.300). Μαζί αγοράστηκαν τα πετάλια του φρένου και του συμπλέκτη, το βολάν, ο λεβιές ταχυτήτων και αρκετά ακόμα ανταλλακτικά. Κάποια αξεσουάρ ανήκουν στην γκάμα Porsche Exclusive. Ο στόχος ήταν να εξαφανιστεί κάθε ίχνος της ύπαρξης αυτόματου κιβωτίου, οπότε χρειάστηκε να αλλάξει ακόμα και το στροφόμετρο, με ένα που δεν διαθέτει το σκαρίφημα του αυτόματου κιβωτίου.Το δύσκολο εγχείρημα του παντρέματος όλων των παραπάνω ανατέθηκε στην BGB Motorsports. Η μελέτη του πώς θα γινόταν η μετατροπή κράτησε πάνω από επτά μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αγοράστηκε «ένα φορτηγό ανταλλακτικά». Ο John Tecce, ο ιδιοκτήτης της BGB, κατάφερε να βρει και μια κανονική 911 R, για να κρατήσει σημειώσεις. Το χειροκίνητο κιβώτιο και όλα τα εξαρτήματα που έφερε μαζί του, κούμπωσαν σχετικά εύκολα στη θέση του PDK. Το δύσκολο ήταν το ηλεκτρολογικό κομμάτι, που περιλάμβανε και αλλαγές στην εργοστασιακή πλεξούδα. Οι τεχνικοί της BGB αφιέρωσαν 60-70 ώρες μόνο και μόνο για να σβήσουν τα προειδοποιητικά λαμπάκια που άναψαν στο καντράν μετά τη μετατροπή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλείται Porsche 911 GT3 με V8 από Corvette

Το πείραμα πέτυχε πάντως, με συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα $40.000 (€35.000). Τώρα η BGB Motorsports δηλώνει έτοιμη να ξανακάνει την ίδια μετατροπή μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμα όλα τα απαιτούμενα ανταλλακτικά. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κι άλλος ιδιοκτήτης 991 GT3 RS, τόσο «τρελός» όσο ο Rob Janev.

TAGS
node/39100

Πώς ο κορονοϊός έσωσε δεκάδες ζωές στη Γερμανία

Το lockdown μείωσε σε ιστορικά επίπεδα τον αριθμό των τροχαίων -  Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με την επιστροφή στην καθημερινότητα τα δυστυχήματα θα αυξηθούν ξανά.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Επικοινωνία

Πώς ο κορονοϊός έσωσε δεκάδες ζωές στη Γερμανία

Οι αριθμοί που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μιλούν από μόνοι τους. Ποτέ άλλοτε από την χρονιά της γερμανικής επανένωσης το 1990, δεν ήταν μικρότερος αριθμός των νεκρών σε τροχαία, όσο τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά στους γερμανικούς δρόμους πέθαναν 158 άνθρωποι, ενώ τον Μάρτιο του 2019 ήταν 234. Αλλά και ο αριθμός των τραυματιών σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα μειώθηκε δραστικά τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο πέρυσι. Το νέο είναι καταρχήν θετικό, αλλά δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υπέρμετρη αισιοδοξία για τα μελλούμενα, υποστηρίζει ειδικός σε θέματα οδικής κυκλοφορίας στην ADAC, τη μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στην Ευρώπη.

Μείωση δυστυχημάτων και πριν από τον κορονοϊό

Για τον υπεύθυνο της ADAC ο μειωμένος αριθμός δυστυχημάτων οφείλεται στον κορονοϊό και στα περιοριστικά μέτρα, όπως το Homeoffice και την κοινωνική αποστασιοποίηση. «Η δική μας υπόθεση είναι ότι ο αριθμός των δυστυχημάτων θα αυξηθεί και πάλι, όταν αποκατασταθεί η συγκοινωνία και επιστρέψει η κανονικότητα. Προς το παρόν σε πολλούς εργασιακούς κλάδους οι άνθρωποι δεν επέστρεψαν στον τόπο εργασίας τους. Αυτό φυσικά επηρεάζει πολύ την κίνηση στους δρόμους. Επιπλέον ταξιδεύουν ελάχιστα». Παρά τις εκτιμήσεις του ειδικού, παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι και πριν ξεσπάσει η πανδημία ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία σε γερμανικούς δρόμους είχε παραμείνει επί χρόνια στάσιμος. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να εκπλήσσει, διότι σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ στη Γερμανία δεν υπάρχει ανώτατο όριο ταχύτητας. 

Ωστόσο, από το 1970 ελήφθησαν μια σειρά από άλλα μέτρα, τα οποία αύξησαν την οδική ασφάλεια, όπως υποχρεωτική ζώνη ασφάλειας ή μείωση του ανώτατου ποσοστού αλκοόλ ανά λίτρο αίματος. Με αυτά κι άλλα μέτρα κατάφερε η χώρα να μειώσει τα οδικά δυστυχήματα από 20.000 μέσα της δεκαετίας του 1970 μόνο στην τότε Δυτική Γερμανία, σε λιγότερα από 3.000 στην επανενωμένη Γερμανία.

Ποδηλατοδρόμοι pop-up

Παρά την θετική εξέλιξη χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ADAC. Ένα από τα βασικότερα είναι ίσως να βρεθούν τρόποι, ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το ποδήλατο. Το Βερολίνο έκανε την αρχή. Κατά τη διάρκεια της καυτής φάσης της πανδημίας δημιούργησε τους λεγόμενους ποδηλατοδρόμους pop-up με την απόδοση της δεξιάς λωρίδας ή τμήματος της λωρίδας παρκαρίσματος στους ποδηλάτες. Ο διαχωρισμός από τις υπόλοιπες λωρίδες έγινε οπτικά με την χάραξη κίτρινης γραμμής ή με διαχωριστικά φωτεινά σήματα, σαν αυτά που μπαίνουν στις οικοδομές.

Σημαίνει άραγε ότι ο κορονοϊός θα επιταχύνει και αλλαγές στην κυκλοφορία; Ο γερμανός ειδικός είναι προσεκτικός. «Όσο περισσότερο επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, τόσο περισσότερο θα επιστρέφουμε και στα προβλήματα. Ίσως να εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι από το σπίτι τους. Αλλά θεωρούμε βέβαιο ότι τα διάφορα μέσα μεταφοράς θα χρησιμοποιούνται και μετά την κορονοκρίση, όπως και πριν».

[Πηγή: Deutsche Welle]

node/39096

Nissan: Με 12 νέα μοντέλα η επιστροφή στην κερδοφορία [video]

Η Nissan ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που έχουν στόχο την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας μέχρι το 2023.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Επικοινωνία

Nissan: Με 12 νέα μοντέλα η επιστροφή στην κερδοφορία [video]

Η Nissan ανακοίνωσε σήμερα το στρατηγικό της πλάνο για τα επόμενα 4 χρόνια, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την παρουσίαση 12 νέων μοντέλων μέσα στους επόμενους 18 μήνες και την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και την οικονομική σταθερότητα.

Ξεκινώντας από τις 12 πρεμιέρες, αυτές αφορούν τα Ariya, Armada, Frontier, Kicks, Navara, Note, Pathfinder, Qashqai, Rogue, X-Trail, Terra, και την πολυαναμενόμενη νέα γενιά Z. Η εταιρεία δημοσίευσε ένα teaser video στο οποίο βλέπουμε όλα τα νέα και ανανεωμένα μοντέλα σε ένα σκοτεινό περιβάλλον που δεν αποκαλύπτει πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, πέρα από τη σιλουέτα και τα γραφικά LED στα φώτα τους.

Η εταιρεία θα δώσει έμφαση σε κατηγορίες που μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη εμπορική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα μικρομεσαία και μεσαία, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα σπορ μοντέλα. Επιπλέον, το πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT θα κάνει την εμφάνισή του σε περισσότερα από 20 μοντέλα που πωλούνται σε 20 αγορές, με στόχο το 1,5 εκατομμύριο πωλήσεις μέχρι το 2023. Σύμφωνα με το νέο στρατηγικό πλάνο, η Nissan θέτει ως προτεραιότητα τις αγορές της Ιαπωνίας (με δύο νέα ηλεκτρικά και δύο νέα υβριδικά μοντέλα e-Power), Κίνας και Β. Αμερικής. Αντίθετα, αποχωρεί από τη Νότιο Κορέα, καταργεί την θυγατρική Datsun από τη Ρωσία και αλλάζει την οργάνωσή της σε άλλες αγορές.

Η ετήσια παραγωγική δυνατότητα της Nissan μειώνεται κατά 20%. στα 5,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεών της αυξάνεται στο 80%. Παράλληλα, η γκάμα μοντέλων της σε παγκόσμια κλίμακα μειώνεται κατά 20% (από 69 σε λιγότερα από 55). Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, η Nissan θα κλείσει τα εργοστάσιά της σε Βαρκελώνη και Ινδονησία, θα μειώσει την παραγωγή στη Βόρεια Αμερική στα βασικά μοντέλα της και θα αυξήσει τις συμμαχίες για περαιτέρω μείωση του κόστους εξέλιξης και παραγωγής νέων μοντέλων και τεχνολογιών.

Με την εφαρμογή των μέτρων, η εταιρεία στοχεύει στην επίτευξη περιθωρίου κέρδους 5%, στη μείωση του κόστους κατά 300 δισεκατομμύρια yen, και στην κατάκτηση (και διατήρηση) μεριδίου 6% στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου μέχρι το τέλος του 2023.

[Πηγή: Nissan]

TAGS