Η EE θέλει να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές CO₂ των φορτηγών έως το 2030

Η EE θέλει να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές CO₂ των φορτηγών έως το 2030

Παράλληλα έθεσε και έναν ενδιάμεσο στόχο για το 2025 με μείωση κατά 15%. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα Τρίτη 19/2 να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από νέα φορτηγά και λεωφορεία κατά 30% μέχρι το 2030, ως μέρος της δέσμευσής της να μειώσει την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, που εκπροσωπούν τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, κατέληξαν σε συμβιβασμό τις πρώτες πρωινές ώρες για να μειώσουν τις μέσες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τo επίπεδo του 2019.

Υπάρχει επίσης ένας ενδιάμεσος στόχος μείωσης 15% έως το 2025, καθώς και κίνητρα για τους κατασκευαστές να κατασκευάζουν φορτηγά χαμηλής και μηδενικής εκπομπής ρύπων. Ο στόχος του 2030 υπόκειται επίσης σε επανεξέταση το 2022.

«Για πρώτη φορά τίθενται δεσμευτικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2 για φορτηγά σε επίπεδο ΕΕ, περιλαμβανομένου ενός σαφούς κινήτρου για φορτηγά με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές», δήλωσε ο Bas Eickhout των Πρασίνων που είχε διαπραγματευτεί εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ΕΕ δεν έχει επί του παρόντος κανένα όριο για τις εκπομπές από βαρέα οχήματα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Τα φορτηγά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube