H Stellantis πούλησε τα γραφεία στο ιστορικό Lingotto του Τορίνο

H Stellantis πούλησε τα γραφεία στο ιστορικό Lingotto του Τορίνο

H Stellatis πούλησε το ιστορικό κτίριο κρατώντας στην ιδιοκτησία της μόνο την πίστα στην οροφή του κτιρίου και το μουσείο Casa 500.

Το Lingotto στο Τορίνο είναι σχεδόν συνώνυμο με τη FIAT. Το Lingotto, με την περίφημη πίστα δοκιμών στην οροφή του, λειτουργούσε από το 1923 έως το 1939 σαν εργοστάσιο της FIAT και από το 1998 έως και το 2020 στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της μάρκας. 

Στη συνέχεια το προσωπικό της εταιρείας μετακόμισε στο κοντινό εργοστάσιο στο Mirafiori για να έρθει αμέσως μετά τη δημιουργία της Stellantis που προέκυψε από την συγχώνευση της FCA με τον γαλλικό όμιλο PSA. 

To κτίριο του Lingotto όμως εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς της ιστορίας της FIAT. Η Stellantis ανακοίνωσε τώρα, πως στο πλαίσιο μείωσης των λειτουργικών της εξόδων και του κόστους της ακίνητης περιουσίας της, πούλησε το κομμάτι των γραφείων του Lingotto (20.000 τ.μ.) στην ιταλική εταιρεία λογισμικού Reply European. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε το ύψος του τιμήματος, ενώ σημειώνεται πως η πώληση προϋπέθετε την έγκριση από την ιταλική οικοδομική Αρχή, δεδομένης της ιστορικής σημασίας του κτιρίου.

Lingotto
Η πίστα στην οροφή τυ Lingotto χρησιμοποιήθηκε και σαν κέντρο δοκιμών και εξέλιξης πολλών μοντέλων της FIAT (η φωτό είναι από το 1920)

Η Stellantis διατήρησε το ποσοστό συνιδιοκτησίας του Lingotto (όπως αυτό προκύπτει από τους όρους συγχώνευσης FCA-PSA) σε ό,τι αφορά στο πρώην εργοστάσιο που έχει μετατραπεί σε συνεδριακό και εμπορικό κέντρο, καθώς και της πίστας οροφής του Lingotto και του μουσείου Casa 500.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και ο Όμιλος PSA το 2017 μετακόμισε από τα ιστορικά κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο προάστιο Rueil-Malmaison. Τρία χρόνια αργότερα, η PSA μετέφερε την έδρα των ανώτερων στελεχών της στο τεχνικό κέντρο στο Velizy και τους υπόλοιπους υπαλλήλους στο εργοστασιακό συγκρότημα Poissy στο δυτικό Παρίσι.

Ως εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ολλανδία, η Stellantis έχει την έδρα της και ορισμένους τακτικούς υπαλλήλους στο Άμστερνταμ. Εκεί πραγματοποιείται και η μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και εκεί, την 1η Μαρτίου, ο CEO της εταιρείας Carlos Tavares θα αποκαλύψει το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου για το μέλλον. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube