Ghosn: Κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του σε όλον τον κόσμο

Ghosn: Κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του σε όλον τον κόσμο

Τα σπίτια του Carlos Ghosn καλύπτουν όλη την υδρόγειο, αλλά τώρα η Nissan του αρπάζει τα κλειδιά.

Η Nissan προσπαθεί να αποκλείσει την πρόσβαση στα σπίτια που χρησιμοποιεί ο Carlos Ghosn στη Βηρυτό και στο Rio de Janeiro. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου ακινήτων που ανήκει στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και παρεχόταν στον έκπτωτο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Nissan παρείχε στον Ghosn και στην οικογένειά του τη χρήση ακινήτων από τη Βραζιλία μέχρι τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία έσπευσε τον περασμένο μήνα να θέσει τέλος σε αυτήν την παροχή όταν ο Γαλλο-Λιβανέζος συνελήφθη στο Tokyo κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα.

Να θυμίσουμε ότι οι εισαγγελείς στην Ιαπωνία, προχθές Δευτέρα, κατηγόρησαν τον Ghosn και τη Nissan ότι δεν δήλωσαν όλα τα εισοδήματά του. Ο Γαλλο-Λιβανέζος συνελήφθη εκ νέου στο Tokyo με κατηγορίες που καλύπτουν διαφορετική χρονική περίοδο από τις προηγούμενες κατηγορίες. Νέα σύλληψη που θα παρατείνει την κράτησή του για τουλάχιστον άλλες δέκα ημέρες.

Κι ενώ η νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, η Nissan προσπαθεί να εμποδίσει την οικογένεια του Ghosn να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Rio de Janeiro αξίας περίπου $3 εκατ. Το ίδιο επιχειρεί και για ένα ροζ παλ αρχοντικό στην ιστορική συνοικία της Βηρυτού που ο Ιάπωνας κατασκευαστής αγόρασε έναντι $8,75 εκατ. το 2012, λένε πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της έρευνας της Nissan που έθεσε τις βάσεις για τη σύλληψη του Ghosn.
 

ghosn tokyo
Ανάμεσα στις λεπτομέρειες για τις οικονομικές ατασθαλίες που φέρεται να έκανε ο Ghosn, περιλαμβάνονται και ισχυρισμοί, ότι «τεράστια ποσά» δαπανήθηκαν σε σπίτια γι’ αυτόν στο Rio de Janeiro, στη Βηρυτό, στο Παρίσι και στο Amsterdam. Θεωρείται ότι διαθέτει και ένα ρετιρέ σε αυτήν την πολυκατοικία στο Tokyo.


Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η Nissan έχει αλλάξει ήδη τις κλειδαριές σε πολλές από τις προαναφερθείσες ιδιοκτησίες. Η σύζυγος του Ghosn, Carole, παρεμποδίστηκε να εισέλθει στο σπίτι της Βηρυτού, είπαν. Στη Βραζιλία, η Nissan ζητά την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου για να χορηγήσει στους εκπροσώπους του Ghosn πρόσβαση στο διαμέρισμα του Rio, «λόγω της μεγάλης πιθανότητας να απομακρυνθούν ή να καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία προχθές, Δευτέρα.

Η Nissan δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε άλλα σπίτια, στο Παρίσι και στο Amsterdam, επειδή μόνο ο Ghosn και ο βοηθός του έχουν κλειδιά γι’ αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

nissan jet
Ο Ghosn ήταν γνωστό ότι κοιμόταν περισσότερο στο ιδιωτικό τζετ παρά στα σπίτια του, καθώς πετούσε διαρκώς από εταιρεία σε εταιρεία και από ήπειρο σε ήπειρο.


Το Bloomberg έχει εντοπίσει πέντε από τα ακίνητα της Nissan. Σημειωτέον ότι ο Ghosn δεν πήγαινε συχνά σε κανένα από αυτά, καθώς είναι γνωστό ότι ξόδευε μεγάλο μέρος του χρόνου του στο ιδιωτικό αεροπλάνο της εταιρίας καθώς έτρεχε από ήπειρο σε ήπειρο. Η παρουσία του σε αυτά, εντοπίστηκε μέσω των γειτόνων και από τις εταιρείες οικιακών υπηρεσιών σε ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του Bloomberg.

Δεν είναι σαφές εάν η χρήση των σπιτιών από το Ghosn διερευνάται από Ιάπωνες εισαγγελείς, αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι αυτή βρίσκεται στην έρευνα της αυτοκινητοβιομηχανίας για τον πρώην πρόεδρό της, ο οποίος ξαναέβαλε τη Nissan στο παιχνίδι, δημιουργώντας τη συμμαχία με τη Renault πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι τοποθεσίες των κατοικιών εντοπίστηκαν από τις διευθύνσεις που αναγράφονται στα έγγραφα που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg, που περιελάμβαναν τα έγγραφα των μεταβιβάσεων, τις εγγραφές στο κτηματολόγιο και από συνεντεύξεις με παρόχους υπηρεσιών και άτομα που γνωρίζουν άμεσα τη έρευνα της Nissan για την υπόθεση «Ghosn», και που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι καθώς επρόκειτο για ιδιωτικές πληροφορίες.

Το διαμέρισμα του Amsterdam
Η Nissan πληρώνει ενοίκιο 8.000 ευρώ το μήνα στο διαμέρισμα του Amsterdam, το οποίο χρησιμοποιείτο αποκλειστικά από τον Ghosn, δήλωσε ανώνυμη πηγή. Η Nissan προσπαθεί τώρα να τερματίσει τη μίσθωση Το διαμέρισμα αναφέρεται επίσης ως μόνιμη διεύθυνση του Ghosn σε έγγραφα κτηματολογίου για ένα σπίτι κοντά στο Παρίσι που κατέχει μαζί με την πρώτη σύζυγό του, Rita.

ghosn amsterdam
H Nissan διατηρούσε στο Amsterdam ένα διαμέρισμα για αποκλειστική χρήση του Ghosn.


Η παριζιάνικη κατοικία
Ευρισκόμενο σε μία από τις πιο πολυτελείς λεωφόρους του Παρισιού και με κάλυψη τριών ορόφων, το σπίτι αυτό αγοράστηκε από θυγατρική της Nissan το 2006, όπως δείχνουν έγγραφα του γαλλικού κτηματολογίου. Η αρχική τιμή αγοράς ήταν μικρότερη από $4 εκατ. και αρχικά είχε νοικιαστεί από τον Ghosn, δήλωσε ανώνυμη πηγή. Κάτοικος του κτιρίου είπε ότι είχε δει να δει τον Ghosn για τουλάχιστον δύο χρόνια.
 

Ghosn Paris
O Ghosn πιστεύεται ότι αγόρασε μια κατοικία στο Quai Alphonse Le Gallo, στη συνοικία της Boulogne Billancourt στο Παρίσι, με χρήματα της Nissan.


Το μέγαρο της Βηρυτού
Αυτό το σπίτι είναι εγγεγραμμένο στη Nissan, αλλά ήταν στη διάθεση του Ghosn, δήλωσε ο Hadi Hachem, επικεφαλής του προσωπικού του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου. Η Nissan πλήρωσε $8,75 εκατ. για το σπίτι το 2012 και ο πρώην διευθυντής της Nissan, Greg Kelly, χειρίστηκε τη συμφωνία, όπως ανέφερε πηγή που γνωρίζει την έρευνα. Στη συνέχεια, η Nissan δαπάνησε έξι εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του σπιτιού, το οποίο περιλαμβάνει ένα κελάρι κρασιού και σαρκοφάγους που βρίσκονται σε γυάλινη θήκη κοντά στην είσοδο, δήλωσε η ίδια πηγή.

Ghosn Beirut house
H Nissan λέγεται ότι αγόρασε αυτό το σπίτι σε ιστορική συνοικία της Βηρυτού έναντι $8,75 εκατ., το οποίο ο Ghosn σκόπευε να το μεταβιβάσει στον εαυτό του.


Ένας κουρέας, του οποίου το κατάστημα βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι και που έχει δει αρκετές φορές τον Ghosn, δήλωσε ότι δείπνησε εκεί το βράδυ της Παρασκευής πριν από τη σύλληψή του. Ο Ghosn σχεδίαζε να αγοράσει το σπίτι από τη Nissan, μεταβιβάζοντάς το στον εαυτό του, αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το διαμέρισμα του Rio de Janeiro
Ύστερα από τη σύλληψη του Ghosn, εκπρόσωποι της Nissan άλλαξαν τις κλειδαριές σε αυτό το διαμέρισμα και πήραν τα αυτοκίνητα από το γκαράζ, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τις συγκεκριμένες ενέργειες. Η Nissan είναι η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, αν και. τα αρχεία περιουσιακών στοιχείων παραθέτουν ως ιδιοκτήτη τη «Hamsa 1 Limited», εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η πράξη μεταβίβασης υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2012, καταβάλλοντας 10,5 εκατομμύρια ρεάλ, λένε τα αρχεία. Αυτό ισοδυναμούσε με σχεδόν $6 εκατ. την εποχή εκείνη.

Ghosn Brazil
Το διαμέρισμα στο Rio de Janeiro βρίσκεται κοντά στην Praia do Leblon, στην Ipanema, και λέγεται επίσης ότι αγοράστηκε με χρήματα της Nissan.


Το διαμέρισμα του Tokyo
Αυτό το διαμέρισμα μισθώθηκε στο όνομα του Ghosn μέχρι τον Ιούνιο του 2017, όταν μεταβιβάστηκε στη Nissan. Η εταιρεία πλήρωνε το ενοίκιο του ενός εκατομμυρίου γεν ($8.900) πριν και ύστερα από τη μεταβίβαση, ανέφερε πηγή.Το διαμέρισμα χρησιμοποιείτο μόνο από τον Ghosn και την οικογένειά του και μόνο για μερικές μέρες κάθε μήνα κατά μέσο όρο. Η Nissan εξασφάλισε πρόσβαση στο διαμέρισμα ύστερα από τη σύλληψη του Ghosn.

tokyo
Και μια εσωτερική άποψη του ρετιρέ που διατηρούσε ο Carlos Ghosn στο Tokyo.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube