FCA: Κοντά σε συμφωνία για τo παράνομο λογισμικό

FCA: Κοντά σε συμφωνία για τo παράνομο λογισμικό

Φαίνεται ότι η FIAT Chrysler Automobiles θα αποφύγει τη δημιουργία ενός δικού της Dieselgate, αφού είναι κοντά σε συμβιβασμό με τις αρχές των ΗΠΑ.

Η FIAT Chrysler Automobiles αντιμετωπίζει την κατηγορία της παραποίησης λογισμικού σε 104.000 ντίζελ αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, και προσπαθεί να έρθει σε εξωδικαστική συμφωνία πριν το θέμα πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Φαίνεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ της FCA, του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του οργανισμού California Air Resources Board για την εξεύρεση λύσης, έχουν προχωρήσει αρκετά. Μετά από σχετική ακρόαση στο δικαστήριο του San Francisco την περασμένη Τρίτη, ο συνήγορος του κράτους, Ken Feinberg, ανέφερε πως με τους δικηγόρους της εταιρίας αντάλλαξαν και «υπογράμμισαν» έγγραφα και πως οι συζητήσεις «προχωρούν με αρκετά γρήγορο ρυθμό».

Αντίστοιχα, ένας δικηγόρος της FCA, ο Robert Giuffra, δήλωσε πως η εταιρία και η κυβέρνηση αντάλλαξαν προσχέδια εγγράφων για έναν συμβιβασμό, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο «θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι». Η αρχική πρόταση για αυτό τον συμβιβασμό έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 27 Ιανουαρίου. Απαιτούσε η εταιρία να προχωρήσει σε αντισταθμιστικές ενέργειες για την επιπλέον ρύπανση που έχει προκληθεί, και να φροντίσει βέβαια να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Sergio Marchionne: «Καπνίζουν παράνομες ουσίες όσοι μας συγκρίνουν με την VW»

Φυσικά, μέρος της συμφωνίας θα είναι και ένα σημαντικό χρηματικό πρόστιμο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αναφέρει προς το παρόν σε ποιο ύψος μπορεί να φτάσει αυτό. Η πρόεδρος του California Air Resources Board, Mary Nichols, αρνήθηκε κατηγορηματικά να σχολιάσει το ζήτημα του προστίμου. Στις τρεις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και τον Μάιο θα πρέπει μάλλον να καθοριστεί και αυτό, πριν οι δύο πλευρές εμφανιστούν ξανά ενώπιον του δικαστηρίου, την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η υπόθεση ξεκίνησε επίσημα με τη μήνυση που κατέθεσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάιο του 2017 ενάντια στην FCA, για υπερβολικές εκπομπές ρύπων σε 104.000 αυτοκίνητα που είχαν πουληθεί στις ΗΠΑ από το 2014. Η FCA διόρθωσε το λογισμικό, οπότε διεκδίκησε και κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει να πουλάει αυτά τα ντίζελ. Και τώρα, ισχυρίζεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ίδια λύση και στα παλαιότερα μοντέλα (2014-2016) ώστε να εναρμονιστούν και αυτά με τις νόρμες εκπομπών.

Τέλος, η FIAT Chrysler Automobiles υποστηρίζει ότι ποτέ δεν έγινε εσκεμμένη προσπάθεια αλλοίωσης των μετρήσεων ρύπων, όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης «τρέχει» μια ξεχωριστή εγκληματολογική έρευνα για αυτό.

[Πηγή: Reuters]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube