ΗΠΑ: Έφηβοι πεθαίνουν από πόση μεθανόλης

ΗΠΑ: Έφηβοι πεθαίνουν από πόση μεθανόλης

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται σε αγωνιστικούς κινητήρες είναι εξαιρετικά βλαβερό ως αλκοολούχο ποτό...

Δύο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα στο Robertson County του Tennessee, στις ΗΠΑ, επειδή προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αλκοολούχο κοκτέιλ με βασικό συστατικό τη μεθανόλη.

Η μεθανόλη ή μεθυλική αλκοόλη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ως καύσιμο για αγωνιστικούς κινητήρες, ιδιαίτερα στα dragster. Όμως, παρότι είναι εξαιρετικά τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό, η οσμή της δεν είναι δυσάρεστη, οπότε για κάποιον που δεν γνωρίζει τις ιδιότητές της θα μπορούσε ίσως να αποτελεί ένα ενδιαφέρον ποτό. Αυτό δοκίμασαν να φτιάξουν κάποιοι νέοι στο Tennessee, και οι συνέπειες ήταν μάλλον χειρότερες απ’ ό,τι μπορούσαν να φανταστούν.

Συνολικά τέσσερα περιστατικά δηλητηρίασης εφήβων καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, τα οποία σχετίζονται με την πόση μίγματος του αναψυκτικού Mountain Dew με αγωνιστικό καύσιμο (μεθανόλη). Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ένας 16χρονος βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, και λίγο αργότερα ο κολλητός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε κι αυτός.

Με αφορμή αυτά τα τραγικά περιστατικά, άλλοι δύο νέοι δήλωσαν εκείνη την ημέρα ότι είχαν καταναλώσει ένα τέτοιο μίγμα, γνωστό και ως dewshine, οπότε μεταφέρθηκαν έγκαιρα σε κέντρα υγείας και τελικά γλίτωσαν τον κίνδυνο. Φυσικά η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί αρκετά, και ψάχνει τρόπους να ενημερώσει αποτελεσματικά τους εφήβους για τους κινδύνους της πόσης μεθανόλης.

Όσο για το ποια είναι μια πιθανή αιτία για αυτά τα φαινόμενα, γιατί δηλαδή κάποιοι έφηβοι προτιμούν να φτιάχνουν κοκτέιλ με βενζίνη αντί να μεθύσουν όσο θέλουν με οποιοδήποτε κανονικό ποτό, η απάντηση ίσως κρύβεται στη νομοθεσία του Tennessee: η πώληση αλκοολούχων ποτών επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι άνω των 21 ετών. Ενώ η βενζίνη πωλείται ελεύθερα...

[Πηγή: The Tennessean]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube