Εννέα πόλεις της ΕΕ απαιτούν αυστηρότερο Euro 7

Εννέα πόλεις της ΕΕ απαιτούν αυστηρότερο Euro 7

Σχεδόν δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποβάλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της χαλάρωσης του προτύπου Euro 7. Με το Παρίσι και τη Ρώμη για βαρύ πυροβολικό.

Euro 7

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκάλυψε ότι εννέα ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Euro 7. Πόλεις που απαιτούν για αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι προσεκτικό σε αυτό το θέμα παρά την επικείμενη απαγόρευση των θερμικών κινητήρων. Η αρχή της ΕΕ κρίνει ότι τα πολύ αυστηρά πρότυπα θα έβλαπταν την ηλεκτροκίνηση των κατασκευαστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τους περιορισμούς του προτύπου Euro 7.

Οι πόλεις απαιτούν «ένα φιλόδοξο πρότυπο Euro 7, ευθυγραμμισμένο με αυτά που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας»

Euro 7

Η χαλάρωση των περιορισμών του αντιρρυπαντικού προτύπου Euro 7 δεν άρεσε όμως σε κάμποσες πόλεις. Που εκτός από τη Ρώμη, το Križevci στην Κροατία, το Zagreb και τις Βρυξέλλες, στην ομάδα των «αντιφρονούντων» περιλαμβάνονται και πέντε γαλλικές πόλεις: Παρίσι, Besançon, Bordeaux, Lyon και Montpellier.

Οι πόλεις αυτές πιστεύουν ότι ένα λιγότερο αυστηρό πρότυπο Euro 7 «αντιπροσωπεύει μια οπισθοδρόμηση» στα περιβαλλοντικά θέματα.

Euro 7

«Εμείς, εκπροσωπώντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που συγκεντρώνουν το 75% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια δημοκρατική άρνηση κι ένα τέτοιο σκάνδαλο», διατυπώνεται στην αναφορά. Οι πόλεις απαιτούν «ένα φιλόδοξο πρότυπο, ευθυγραμμισμένο με αυτά που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

«Αντί να αναγκάζει τους κατασκευαστές να ευθυγραμμιστούν με ένα φιλόδοξο πρότυπο, η Ευρώπη ετοιμάζεται να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις και τα συμφέροντά τους». Οι πόλεις έκριναν ότι το πρότυπο Euro 7 σε αυτή τη μορφή θα αποτελούσε «άδεια για ρύπανση και συνεπώς θανάτωσης και ένα νέο σκάνδαλο δημόσιας υγείας σε ευρωπαϊκή κλίμακα».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube