Εκπομπές ρύπων: Συμφωνία Ford, BMW, VW και Honda με την πολιτεία της Καλιφόρνια

Εκπομπές ρύπων: Συμφωνία Ford, BMW, VW και Honda με την πολιτεία της Καλιφόρνια

Παρέκαμψαν τον Trump και προχώρησαν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Πρόεδρος Donald Trump δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή και το δηλώνει με κάθε τρόπο.
Πρόσφατα προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και πάγωσε τις κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν πληρούν τους όρους εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ, ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων τη ρύθμιση Obama.

Ωστόσο, και σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Trump, πολλές από τις πολιτείες των ΗΠΑ είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να βάλουν σε εφαρμογή τις ρυθμίσεις Obama. Υπό τον φόβο δικαστικών εμπλοκών αλλά και άλλων επιπτώσεων, τέσσερις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι  Ford, BMW, VW και Honda, προχώρησαν σε ένα «μνημόνιο» με την πολιτεία της Καλιφόρνια για μείωση των εκπομπών ρύπων.
Οι όροι της συμφωνίας είναι λιγότερο αυστηροί από αυτούς που προέβλεπε το σχέδιο Obama, αλλά σαφώς αυστηρότεροι από το «απόλυτο τίποτα» του Trump. Κάπως έτσι ο αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε εκτεθειμένος σχολιάζοντας πως η συμφωνία είναι απλά ένα «κόλπο δημοσιών σχέσεων».

Η Καλιφόρνια, η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ.  Σε μια κοινή τους δήλωση οι τέσσερις εταιρείες σημειώνουν πως η συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει σε μια εθνική πολιτική για τις εκπομπές ρύπων.

Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών λένε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πυξίδα για μια γενικευμένη πολιτική, καθώς οι ρυθμίσεις Obama ήταν πολύ αυστηρές και έπρεπε να αναθεωρηθούν.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube