EE: H έρευνα για τα κινεζικά EV μόλις ξεκίνησε

EE: H έρευνα για τα κινεζικά EV μόλις ξεκίνησε

Η αρμόδια επιτροπή της EE ξεκίνησε χθες την επισήμως την έρευνά της για τις επιδοτήσεις που σχετίζονται με τα κινεζικά EV.

Κινεζικά EV

Εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις τις ΕΕ για έρευνα γύρω από τις επιδοτήσεις που αφορούν τα κινεζικά EV.

Σε πρώτη φάση, η έρευνα της επιτροπής, θα εξετάσει αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα επωφελούνται από παράνομες επιδοτήσεις, οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και πιθανή οικονομική ζημιά στους δυτικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αν αυτές οι δύο υποθέσεις αποδειχτούν αληθείς, τότε η έρευνα θα συνεχιστεί, εξετάζοντας πιθανές συνέπειες προς τις κινεζικές εταιρείες και τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα μέτρα, τόσο στους κατασκευαστές, όσο και τους αγοραστές κινεζικών EV στην Ευρώπη.

Η έρευνα για τα κινεζικά EV και τις επιδοτήσεις τους ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 13 μηνών

MG ZS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Γερμανία διαφωνεί με τα μέτρα κατά των κινεζικών EV

Εν συνεχεία, τα πορίσματα των ερευνών θα δείξουν κατά πόσο είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να λάβει κάθετα μέτρα, τύπου δασμών προς τα κινεζικά EV. Η έρευνα, που ανακοινώθηκε από την, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 13 Σεπτεμβρίου στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης (SOTEU), θα ακολουθήσει αυστηρές νομικές διαδικασίες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Έτσι θα επιτρέπει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της κινεζικής κυβέρνησης και των εταιρειών/εξαγωγέων, να παρουσιάσουν τα σχόλια, τα αποδεικτικά στοιχεία και τα επιχειρήματά τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε με δηλώσεις της ότι «οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ και οι συναφείς τομείς ήδη επενδύουν και καινοτομούν για την πλήρη ανάπτυξη αυτού του δυναμικού. Όπου βρούμε στοιχεία ότι οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά και θα το κάνουμε αυτό σεβόμενοι πλήρως τις ενωσιακές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Γιατί η Ευρώπη παίζει με τους κανόνες, εντός των συνόρων της και παγκοσμίως. Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θα είναι ενδελεχής, δίκαιη και βασισμένη σε γεγονότα».

MG 4

Η έρευνα διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της αρμόδιας επιτροπής, με βάση επαρκή στοιχεία που συγκέντρωσε από την πρόσφατη αύξηση των πωλήσεων κινεζικών EV με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις αγορές της Ευρώπης.

Η μελέτη της επιτροπής θα ολοκληρωθεί το πολύ εντός 13 μηνών από την έναρξη της. Εάν δικαιολογείται νομικά, τυχόν προσωρινοί δασμοί κατά των επιδοτήσεων μπορούν να επιβληθούν εντός εννέα μηνών από την έναρξη, ενώ τυχόν οριστικά μέτρα θα επιβληθούν έως και τέσσερις μήνες αργότερα ή εντός 13 μηνών από την έναρξη της έρευνας.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube