Η Nissan ακολουθεί την Toyota στη σταδιακή κατάργηση των ντίζελ

Η Nissan ακολουθεί την Toyota στη σταδιακή κατάργηση των ντίζελ

Η Nissan θα σταματήσει σταδιακά να πουλάει πετρελαιοκίνητα μοντέλα στην Ευρώπη, σημάδι των φορολογικών επιβαρύνσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών που σχετίζονται με το ντίζελ σε πολλές χώρες.

Τη δήλωση αυτή έκανε εκπρόσωπος της Nissan, τονίζοντας ότι η σταδιακή απόσυρση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, θα αναπληρωθεί από ηλεκτροκίνητα μοντέλα στα οποία και θα επικεντρωθεί η ιαπωνική φίρμα. 

«Με τη βοήθεια άλλων κατασκευαστών και βιομηχανιών, μπορούμε να δούμε τη σταδιακή απόκλιση του ντίζελ, αν και δεν αναμένουμε το ξαφνικό τέλος του βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Σε αυτή τη χρονική στιγμή και για πολλούς πελάτες, οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες θα παραμείνουν σε ζήτηση και θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο της προσφοράς κινητήρων από τη Nissan».

«Στην Ευρώπη, όπου ήταν επικεντρωμένες οι πωλήσεις μας στα ντίζελ, ο εξηλεκτρισμός θα μας επιτρέψει σταδιακά να καταργήσουμε τις πετρελαιοκίνητες μονάδες στα επιβατικά αυτοκίνητα, κατά την ανανέωση κάθε μοντέλου», είπε η εκπρόσωπος 

Πηγή είχε αναφέρει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι τον περασμένο μήνα η Nissan θα μείωνε εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Sunderland, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Βρετανίας, λόγω της μειωμένης ζήτησης για μοντέλα ντίζελ στην Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μερίδιο ντίζελ στους κατασκευαστές: Aπό 94% για Land Rover έως 7% για Toyota

Η Nissan πούλησε 128.456 αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη πέρυσι ή περίπου το 16% των συνολικών της παραδόσεων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Να σημειώσουμε ότι η Nissan πουλάει επαγγελματικά αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Navara και NV200. Και παρόλο που το ντίζελ παραμένει μια σημαντική τεχνολογία καυσίμων στα ελαφρά επαγγελματικά αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα στα pick-up, η εταιρεία θα μειώσει και σε αυτή την κατηγορία το μερίδιό της στη Γηραιά Ήπειρο κόσμο, με την εισαγωγή EV, δήλωσε η Nissan.

Και η Toyota, εξάλλου, δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα σταματήσει να πουλάει αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα πετρελαιοκίνητα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των πωλήσεων αυτοκινήτων της Toyota στην Ευρώπη. Θα συνεχίσει όμως να προσφέρει εκδόσεις πετρελαιοκινητήρων στο μεγάλο SUV της, το Land Cruiser, στο pick-up της, το Hilux, και στο ελαφρύ επαγγελματικό Proace.

Έπονται Honda και Mazda;
Και άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη Nissan και την Toyota, καθώς η Ευρώπη προχωρά σε αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ύστερα το σκάνδαλο για τις εκπομπές ντίζελ του Volkswagen Group.

«Ειδικά οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτό, καθώς ήταν πιο επιφυλακτικοί από την αρχή στην τεχνολογία ντίζελ και δεν είναι ανταγωνιστικοί σε αυτόν στον τομέα», δήλωσε ο Stefan Bratzel, διευθυντής στη διοίκηση αυτοκινητικής βιομηχανίας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Bergisch Gladbach, στη Γερμανία. Και κατονόμασε τη Honda και τη Mazda ως δύο πιθανές υποψήφιες να γυρίσουν την πλάτη τους πετρελαιοκινητήρες.

Πιθανές συνέπειες από το σκάνδαλο της VW περιλαμβάνουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις γερμανικές αστικές περιοχές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ενώ στο Παρίσι έχουν ήδη απαγορεύσει τους παλαιότερους πετρελαιοκινητήρες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν της ανησυχίες των καταναλωτών με προγράμματα βάσει των οποίων θα μπορούσαν να ανταλλάξουν ένα ντίζελ με ένα βενζινοκίνητο μοντέλο, στην περίπτωση που ένας πελάτης επηρεαστεί από περιορισμό κυκλοφορία στην πόλη.

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής για το 2018 και αφορούν το πρώτο 3μηνο δείχνουν απότομη πτώση της ζήτησης για ντίζελ στη Βρετανία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη πίσω από τη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις ντίζελ επίσης μειώνονται.

Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμια κανονιστική καταστολή των εκπομπών ντίζελ, οι κατασκευαστές ρυθμίζουν εκ νέου τη στρατηγική τους, επενδύοντας ισχυρά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube