Διαφήμιση κατά των ηλεκτρικών από την ExxonMobil; [video]

Διαφήμιση κατά των ηλεκτρικών από την ExxonMobil; [video]

Είμαστε μάρτυρες της έναρξης ενός πολέμου μεταξύ της βιομηχανίας πετρελαίου και της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων; Έτσι φαίνεται αν κρίνουμε το διαφημιστικό σποτ της ExxonMobil.

Διαφήμιση κατά των ηλεκτρικών από την ExxonMobil;

Δεν χρειάζεται να είστε απόφοιτος ούτε του Harvard ούτε του LSEPS ούτε του Columbia για να γνωρίζεις ότι η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι. 

Μέχρι στιγμής όμως, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις ήταν μάλλον μετρημένες. Μια πρόσφατη διαφήμιση που λανσάρισε ο πετρελαϊκός όμιλος της ExxonMobil θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. 

Μέχρι τώρα οι εταιρείες πετρελαίου πίστευαν ότι το να αγνοούν τα EV ήταν η καλύτερη στρατηγική. Αλλά πλέον η ExxonMobil ξεκίνησε να βάλλει με βαρύ πυροβολικό.

Με τίτλο «Breaking Free», αυτό το σποτ προσκαλεί τους θεατές να «απομακρυνθούν από τις ηλεκτρικές συσκευές τους και να γιορτάσουν μαζί την αγάπη της οδήγησης». Κρίνετε μόνοι σας…

Γιατί μια διαφήμιση εναντίον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Η αλήθεια είναι ότι η επίθεση στα EV δεν είναι ευθεία, αλλά σαφώς αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν παρακολουθείς αυτήν τη διαφήμιση. Ειδικά όταν ξέρεις ποιος κρύβεται από πίσω. 

Οι σκηνές του σποτ αναδεικνύουν μια δυστοπική ατμόσφαιρα σε μια παραγωγή που παρεμπιπτόντως είναι αρκετά καλά δουλεμένη. Μια σειρά από καθημερινές σκηνές στις οποίες βλέπουμε ανθρώπους να ασχολούνται με τις καθημερινές τους συνήθειες περιτριγυρισμένοι από μεγάλες πλεξούδες ηλεκτρικών καλωδίων. Καλώδια που αντιπροσωπεύουν την υπερσύνδεση των κοινωνιών μας.

Σύμφωνα με την ExxonMobil, η διαφήμιση σχεδιάστηκε για να «κάνει ορατά τα αόρατα νήματα που μας κρατούν όλους υπερσυνδεδεμένους». Οι ηλεκτρικές συσκευές (περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων) θα ήταν επομένως η αιτία όλων των προβλημάτων μας; 

Κάθε σκηνή λοιπόν δημιουργεί σκόπιμα γελοίες καταστάσεις. Σε αυτό, η τεξανική εταιρεία προσφέρει μια λύση που προκαλεί έκπληξη: Απελευθερώνεσαι από αυτό το πλήθος καλωδίων, κάνοντας μια βόλτα με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Στο τέλος του σποτ μάλιστα, μπορούμε να διαβάσουμε αυτό το σύνθημα: «Η αποσύνδεση είναι λίγο σαν να ελευθερώνεσαι. Για την αγάπη της οδήγησης».

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, «περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν ότι μερικές από τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής τους διαδραματίζονται στο αυτοκίνητο. Είτε πρόκειται για τον ενθουσιασμό της απόκτησης άδειας οδήγησης είτε για οικογενειακά ταξίδια είτε για το ότι τραγουδάς ακούγοντας μουσική ενώ τα γράφεις χιλιόμετρα». 

«Και καλά», θα πει κάποιος, «αλλά γιατί όχι και με ηλεκτρικό;». Κάθε ένα από αυτά τα αξιομνημόνευτα γεγονότα θα μπορούσες πραγματικά να το βιώσεις και μέσα σε ένα EV.

Εκτός κι αν για την ExxonMobil, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι συνδεδεμένα με καλώδιο. Όπως τα κατευθυνόμενα αυτοκινητάκια πολλές δεκαετίες πίσω που ένα καλώδιο συνέδεε το χειριστήριο με το παιχνίδι. Κάτι που φυσικά η διαφήμιση της ExxonMobil αποφεύγει προσεκτικά να θίξει. 

Εν ολίγοις, αυτό το διαφημιστικό έχει έναν ελαφρύ αέρα επιθετικότητας προς την ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία, σε αντίθεση με την ντοκιμαντερίστικη ελβετική ταινία À Contresens του 2020 που διαλύει την τοξικότητα γύρω από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Μέχρι τώρα οι εταιρείες πετρελαίου πίστευαν ότι το να αγνοούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν η καλύτερη στρατηγική. Τώρα που κερδίζουν δημοτικότητα στο ευρύ κοινό, οι μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα ορυκτά καύσιμα μπορεί κάλλιστα να έφεραν στο μέτωπο το βαρύ πυροβολικό τους.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube