Αυτό ήταν το best seller ηλεκτρικό στον κόσμο για το 2022

Αυτό ήταν το best seller ηλεκτρικό στον κόσμο για το 2022

Τα αποτελέσματα ήταν... τα αναμενόμενα, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις που προμηνύουν το πως θα κινηθεί η αγορά τα επόμενα χρόνια.

Το Tesla Model Y κυριάρχησε στην παγκόσμια κατάταξη, με 747.000 νέους πελάτες το 2022, μια αύξηση της τάξεως του 91% σε σχέση με το 2021. Σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων του Model Y (44%) ταξινομήθηκαν στην Κίνα, οι Η.Π.Α και ο Καναδάς απέσπασαν ένα 34% του συνόλου, με το υπολοιπο 22% να διανέμεται κατά βάση στην Ευρώπη (19%) αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Tesla Model Y είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, παίρνοντας τη σκυτάλη από το αδελφό μοντέλο, Tesla Model 3. 

H αμερικανική φίρμα όμως είδε και το μέχρι πρότινος best seller μοντέλο της, το Tesla Model 3, να βρίσκεται στο πόντιουμ και συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων, ταξινομώντας περισσότερες από 482.000 μονάδες. 

Tesla Model 3

Σε αντίθεση με το Model Y, το Model 3 επιλέχθηκε σε ποσοστό 47% από καταναλωτές σε Η.Π.Α και Καναδά, με την Κίνα να έρχεται δεύτερη με 28% επί του συνόλου των πωλήσεων και την Ευρώπη τρίτη με 19%. Τα δύο αυτά μοντέλα της Tesla αντιπροσώπευσαν και το 95% των παγκόσμιων πωλήσεων της αμερικανικής φίρμας το το 2022.

Wuling Hongguang Mini EV

Στην τρίτη θέση όμως σκαρφάλωσε το το Wuling Hongguang Mini EV. Το φθηνότερο ηλεκτρικό μοντέλο στον κόσμο, το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς στην κινέζικη αγορά, με 443.400 καταναλωτές να το επιλέγουν τη χρονιά που μας πέρασε. Η τιμή του (κάτω από €6.000) και οι λιλιπούτειες διαστάσεις του ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι για την υψηλή δημοτικότητα του καθιστώντας το μια ιδανική λύση για τους καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων της Κίνας.

Η τάση βέβαια των ηλεκτρικών microcar έχει μόλις αρχίσει στην Κίνα και αναμένεται να γνωρίσει τεράστια άνθηση τα προσεχή χρόνια, με τους εγχώριους κατασκευαστές να δημιουργούν συνεχώς αυτοκίνητα αυτού του είδους ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών και όχι μόνο εκείνων με πιο γεμάτο πορτοφόλι... 

BEV

Το Hongguang όμως δεν είναι το μόνο κινεζικό best seller. Το... «δελφίνι» της BYD, είναι ένα ενδιαφέρον ηλεκτρικό όχημα που τοποθετείται στο B-Segment και ταξινόμησε πέρσι περισσότερες από 200.000 μονάδες. Συνολικά, από τα 10 πιο καλοπουλημένα ηλεκτρικά μοντέλα παγκοσμίως, τα επτά είναι made in China… 

Το Volkswagen ID.4 τώρα, ήταν το πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό ηλεκτρικό αυτοκίνητο του περασμένου έτους. Οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 53%, φθάνοντας τις 175.600 μονάδες, με το 47% αυτών των ταξινομήσεων να απορροφούνται από την κινέζικη αγορά και το 39% στην Ευρώπη (13% Η.Π.Α και Καναδάς).

Η VW, είδε στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών μοντέλων ένα ακόμη δικό της «παιδί», το ID.3, το οποίο ταξινόμησε 77.900 μονάδες, εμφανίζοντας πτώση 4% σε σχέση με την προκάτοχη χρονιά.

Σε αντίθεση με το ID.4, το ID.3, επιλέχθηκε σε ποσοστό 68% από Ευρωπαίους πολίτες. Το Fiat 500 E, η BMW iX3, το Polestar 2, το Skoda Enyaq, το Dacia Spring, το Peugeot e-208, το Mini E Hatch, και τo Volvo XC40 Recharge, συμπλήρωσαν τη δεκάδα των best seller ευρωπαϊκών ηλεκτρικών μοντέλων. 

Αυτό που είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά μοντέλα απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν «παγκόσμια μοντέλα» όπως είναι τα Tesla Model 3 και Y. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές δεδομένου ότι σύντομα και ο Κινέζος γίγαντας ετοιμάζει την απόβαση του σε ευρωπαϊκά εδάφη...

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube