Ανησυχία στο Βερολίνο για τους δασμούς Trump σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα

Ανησυχία στο Βερολίνο για τους δασμούς Trump σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα

H VW καλεί με επίσημη ανακοίνωσή της, την ΕΕ να συνεχίσει το διάλογο με τις ΗΠΑ.

Από σήμερα τα ξημερώματα επιβάλλονται αμερικανικοί δασμοί σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα. Για αναγκαία και προσήκουσα ευρωπαϊκή αντίδραση κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier .

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το διεθνές εμπόριο» σχολίασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα που εισάγονται από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό. Στο χάλυβα οι δασμοί που επιβάλλονται είναι 25% και στο αλουμίνιο 10%. Οι δηλώσεις του Jean-Claude Juncker  συμπυκνώνουν τις αντιδράσεις που ακολούθησαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στη Γερμανία.

Η Volkswagen εξέδωσε το πρωί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία και κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να συνεχίσουν τον διάλογο. Την λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών λέγοντας πως «η σωστή απάντηση στην ερώτηση America First είναι η Europe United, Ευρώπη ενωμένη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιαστήκαμε ωστόσο δεν το καταλαβαίνουμε και δεν το θεωρούμε νόμιμο».

Παράνομα χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ενώ ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, ο οποίος τις προηγούμενες εβδομάδες είχε συχνές και εντατικές συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, δήλωσε πως η αντίδραση της ΕΕ θα είναι η ενδεδειγμένη. Η ΕΕ προσέφυγε ήδη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταθέτοντας την λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία προτίθεται να επιβάλλει δασμούς. Και όπως δήλωσε ο κ. Altmaier πως θα απαιτηθούν ακόμα μερικές μέρες έως ότου εξεταστεί ο κατάλογος των μέτρων έτσι να μπορέσει η ΕΕ να τους επιβάλλει απρόσκοπτα. Και ο υπουργός συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η σαφής και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ θα επιβάλλει τη λογική και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο στις ανοιχτές αγορές και τις διεθνείς συμφωνίες».

Εκτός αυτού ο Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε πως η απάντηση στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι η προσήκουσα χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί. Από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας ο πρόεδρος του συνδέσμου δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «παίζει κορώνα γράμματα τη διατλαντική εταιρική σχέση που χρειάστηκε δεκαετίες για να χτιστεί». 

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Χάλυβα τονίζει ότι  αμερικανικά μέτρα παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ας σημειωθεί ότι και ο Καναδάς και το Μεξικό ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

[Πηγή:dw.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube