50 χρόνια περιστροφικοί κινητήρες Mazda [video]

50 χρόνια περιστροφικοί κινητήρες Mazda [video]

Η έκθεση των κεντρικών γραφείων της Mazda UK γέμισε «παλιά» αυτοκίνητα για να γιορτάσει μισό αιώνα ζωής των περιστροφικών της κινητήρων.

Η Mazda έχει μια διαφορετική αντίληψη για την αυτοκίνηση και η μισή της ιστορία έχει στιγματιστεί από τους κινητήρες Wankel.

Φέτος, η ιαπωνική εταιρεία γιόρτασε τα 50 χρόνια του περιστροφικού κινητήρα της και η Mazda UK μάζεψε σε ένα βίντεο τα περισσότερα από τα μοντέλα που τον χρησιμοποίησαν.

Πρώτο και καλύτερο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το 110S Cosmo Sport που κατασκευάστηκε σε περίπου 1.500 κομμάτια και μόνο για την Ιαπωνική αγορά. Ακολουθεί το RX-3, ένα κουπέ με αμερικάνικη αισθητική και αρκετές αγωνιστικές περγαμηνές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda 110S Cosmo Sport 1967 - 1972 [video]

Το διασημότερο όμως μοντέλο της Mazda με περιστροφικό κινητήρα είναι το εμβληματικό RX-7 που κατασκευάστηκε σε τρεις γενιές. Μετά ακολούθησε το δημοφιλές RX-8, ένα 4θυρο και 4θέσιο κουπέ με suicide doors και αρκετά προχωρημένη εμφάνιση για την εποχή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda RX-7 1978 - 1985 [video]

Το ορόσημο όμως της εμπλοκής της μάρκας στους αγώνες ήταν, και παραμένει, η νίκη στις 24 Ώρες του Man το 1991 με το 787Β. Πέρα από το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε έναν τετραρότορο ατμοσφαιρικό κινητήρα, έχει παραμείνει στην ιστορία και ως το μοναδικό ιαπωνικό αγωνιστικό που κέρδισε τον συγκεκριμένο αγώνα.

Οι περιστροφικοί κινητήρες όμως έδειξαν τα δόντια τους και σε άλλους αγώνες, πίστας και χώματος. Αυτό που δεν πρόλαβε να αποδείξει την αξία του είναι το εξαιρετικά σπάνιο εργοστασιακό RX-7 Group B, μιας και η παρουσίασή του συνέπεσε με τα δυστυχήματα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube