Tesla: Πώς μαντεύει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο οδηγός; [video]

Tesla: Πώς μαντεύει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο οδηγός; [video]

Το νέο σύστημα Auto Shift της Tesla υποκαθιστά την ανάγκη για συμβατικό επιλογέα ταχυτήτων.

Στα πλαίσια της παρουσίασης του Tesla Model S Plaid, ο Elon Musk εξήγησε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο τα νέα μοντέλα της αμερικανικής φίρμας μπορούν να μαντεύουν τις επιθυμίες του οδηγού, εξαλείφοντας την ανάγκη για επιλογέα ταχυτήτων χάρη στο σύστημα Auto Shift.

Όπως δήλωσε ο CEO της Tesla, στόχος τους είναι να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό την ανάγκη επέμβασης του οδηγού ακολουθώντας το γενικό κανόνα "all input is error". Σε αυτό το κλίμα, τα ανανεωμένα Model S και Model X δεν χρειάζονται τον επιλογέα για Drive, Neutral, Park ή Reverse που έχουν όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Αντίθετα, το λογισμικό μαντεύει την επιθυμία του οδηγού για το ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει.

Πώς όμως γνωρίζει το αυτοκίνητο προς τα που θέλουμε να πάμε; Η απάντηση κρύβεται σε δύο παράγοντες - τη διαρκή παρακολούθηση του περιβάλλοντα χώρου, τα δεδομένα από το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και τη μνήμη!

Tesla Model S

Μέσω των καμερών, των αισθητήρων και των ραντάρ που έχουν στον εξοπλισμό τους, τα Tesla μπορούν να εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή τα εμπόδια που υπάρχουν γύρω από το αυτοκίνητο. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος έχει παρκάρει κάθετα στην αυλή του σπιτιού, το λογισμικό καταλαβαίνει πως το εμπρός μέρος κοιτάζει προς τον τοίχο και επιλέγει αυτόματα την όπισθεν όταν ο οδηγός μπει στο όχημα. Αντίθετα, αν κάποιος έχει παρκάρει στο δρόμο μπροστά από ένα κάδο, το λογισμικό βλέπει πως το πεδίο είναι ελεύθερο προς τα εμπρός και επιλέγει αυτόματα το Drive. Σε κάθε περίπτωση, όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο επιλέγεται αυτόματα το Park ενώ όταν ο οδηγός έχει επιλέξει προορισμό στο GPS τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στο να γίνονται ακόμα καλύτερες προβλέψεις.

Βέβαια όσο έξυπνο και να είναι ένα σύστημα, υπάρχει η περίπτωση ο οδηγός να έχει διαφορετική άποψη για το που θέλει να πάει ανα πάσα στιγμή. Έτσι δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής κατεύθυνσης μέσα από την κεντρική οθόνη αφής 17" που βρίσκεται στο ταμπλό.

Και εδώ έρχεται ο παράγοντας της μνήμης που κάνει τις προβλέψεις του Auto Shift ακόμα πιο αποδοτικές. Όταν το αυτοκίνητο αντιληφθεί πως ο οδηγός επιλέγει διαρκώς όπισθεν σε ένα συγκεκριμένο σενάριο που επαναλαμβάνεται - πχ ο τρόπος που ξεπαρκάρει στο σπίτι ή στο γραφείο - τότε σημειώνει τη συγκεκριμένη τοποθεσία στο GPS και θυμάται τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη αντιγράφοντας τη συμπεριφορά του. Έτσι, την επόμενη φορά ο οδηγός δεν θα χρειαστεί να επέμβει καθόλου καθώς το λογισμικό θα έχει γίνει ακόμα πιο έξυπνο με βάση τις δικές του συνήθειες.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο στη θεωρία, όμως το σύστημα αυτόματης επιλογής κατεύθυνσης της Tesla μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα βήμα προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση. Το σίγουρο είναι πως αν πετύχει και στην πράξη, και άλλοι κατασκευαστές θα ακολουθήσουν παρόμοια στρατηγική στο μέλλον.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube