Toyota, αναστoλή εξαγωγών Daihatsu λόγω σκανδάλου ασφάλειας

Toyota, αναστoλή εξαγωγών Daihatsu λόγω σκανδάλου ασφάλειας

Η Toyota ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις εξαγωγές οχημάτων της Daihatsu καθώς η έρευνα αποκαλύπτει παρατυπίες ασφάλειας που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '80.

Daihatsu Rocky

Η Toyota ήλπιζε ότι το σκάνδαλο ασφάλειας που επικεντρώθηκε στις στημένες δοκιμές ασφαλείας της θυγατρικής της Daihatsu θα είχε ξεχαστεί μέχρι τώρα. Όμως, χάρη στα πορίσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας, ανακοινώθηκε ότι όλες οι εξαγωγές οχημάτων της Daihatsu πρόκειται να ακυρωθούν. Το επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης να σταματήσει κι η παραγωγή.

Αυτό αφορά μοντέλα της Daihatsu που παράγονται τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στο εξωτερικό. Ενδέχεται μάλιστα να επηρεάσει κι άλλους κατασκευαστές που μοιράζονται μαζί της τεχνολογία και πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Mazda, Perodua και Subaru. 

Η Daihatsu κατηγορείται για σκανδαλώδη αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας κι αναγκάζει την Toyota να σταματήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές

Το 2022, η ιαπωνική εταιρεία πούλησε 1,1 εκατομμύρια οχήματα, με το 40% αυτών να εξάγονται εκτός Ιαπωνίας. Η Toyota ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλα τα μοντέλα της γκάμας της Daihatsu μπορεί να έχουν επηρεαστεί, με την πρώτη παρατυπία στις δοκιμές ασφαλείας της εταιρείας να χρονολογείται στο μακρινό 1989!

Toyota

Τα αρχικά ευρήματα ανέφεραν ότι μόνο λίγα μοντέλα είχαν επηρεαστεί, αλλά ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε σε 174 περιπτώσεις που αφορά 64 μοντέλα. Η τελευταία αποκάλυψη αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για το κύρος της θυγατρικής, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου κι αντιπροσωπεύει το 4% του ετήσιου όγκου πωλήσεων της Toyota.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σκάνδαλο Kobe Steel: Ακατάλληλα μέταλλα σε ιαπωνικά εργοστάσια

Η Daihatsu είναι ο κορυφαίος παραγωγός αυτοκινήτων Kei. Μία κατηγορία αυτοκινήτων μικρού κυβισμού και περιορισμένων διαστάσεων που έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν τις προϋποθέσεις για φορολογικές απαλλαγές κι έγκριση άδειας στάθμευσης στο Τόκιο. 

Toyota

Η εταιρεία κατέχει το 30% της αγοράς των Kei, με την γκάμα της να ονομάζεται Cast και να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής. «Δανείζει» μάλιστα μοντέλα της στην Toyota, η οποία τα πουλάει με τα δικά της σήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Nissan: Μετά το σκάνδαλο Ghosn και σκάνδαλο Saikawa (;)

Η απόφαση για αναστολή όλων των εξαγωγών ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον, ένα Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Toyota επιβεβαίωσε ότι η ερευνητική ομάδα υποπτεύεται επίσης ότι η Daihatsu μπορεί να έχει παραποιήσει και δεδομένα περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Toyota

Η κύρια αιτία ανησυχίας επικεντρώθηκε αρχικά στην απόδοση των μονάδων ελέγχου των αερόσακων, με τις μονάδες που χρησιμοποιούνται στα οχήματα των δοκιμών πρόσκρουσης να διαφέρουν από αυτές που πωλούνταν στο κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ποινή «χάδι» στον Rupert Stadler για το σκάνδαλο Dieselgate!

Αργότερα διαπιστώθηκε κάτι ακόμα: Κατά τη διάρκεια των δοκιμών πλευρικής πρόσκρουσης, τα επίμαχα μοντέλα είχαν μια εγκοπή στο εσωτερικό πάνελ της μπροστινής πόρτας. Χωρίς την εγκοπή, η ενεργοποίηση του πλευρικού αερόσακου υπήρχε πιθανότητα να σπάσει την επένδυση σε αιχμηρά κομμάτια που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τους επιβάτες.

Toyota

Αγνοώντας τα ευρήματα των δοκιμών και θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες, η Daihatsu τοποθέτησε στα μοντέλα που παραδόθηκαν στο κοινό τις ήδη έτοιμες επενδύσεις των θυρών που δεν είχαν την εγκοπή. Λογικά για λόγους κόστους και για να γλιτώσουν την καθυστέρηση στις παραδόσεις.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube