Nissan: Μετά το σκάνδαλο Ghosn και σκάνδαλο Saikawa (;)

Nissan: Μετά το σκάνδαλο Ghosn και σκάνδαλο Saikawa (;)

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φέρεται και αυτός να εισέπραξε αμοιβές που δεν δικαιούνταν.

Η Nissan εμπλέκεται σε ένα ακόμη σκάνδαλο που έχει να κάνει με την αμοιβή διευθυντικών της στελεχών. Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος Hiroto Saikawa παραδέχθηκε ότι έχει εισπράξει ποσά αμοιβής που δεν δικαιούνταν, κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών, με βάση ένα σχέδιο του εκδιωχθέντος από την εταιρεία  Carlos Ghosn.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια εσωτερική έρευνα διαπίστωσε ότι ο Saikawa και άλλα στελέχη είχαν λάβει λανθασμένη αποζημίωση, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη δέσμευση του Saikawa να βελτιώσει τη διακυβέρνηση μετά τη σύλληψη του Ghosn το περασμένο έτος με τις κατηγορίες οικονομικών παρατυπιών.  

Ο Saikawa ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύθηκε να επιστρέψει τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, καθώς αναγνώρισε σε δηλώσεις του σε Ιάπωνες  δημοσιογράφους ότι είχε λάβει λανθασμένα αποζημίωση βάσει «ενός καθεστώτος της εποχής Ghosn». «Είμαι βαθύτατα λυπημένος για το γεγονός», δήλωσε ο Saikawa, σύμφωνα με το Jiji Press.

Σε άλλα σχόλια που ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, ο Saikawa αρνήθηκε οποιοδήποτε άμεση εμπλοκή του στο γεγονός, λέγοντας πως ό,τι έγινε, έγινε με βάση «τις σωστές διαδικασίες».

Οι παράτυπες πληρωμές - συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων εκατομμυρίων γιεν ελήφθησαν μέσω καθεστώτος δικαιωμάτων εκτίμησης μετοχών (SAR) - αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη σε συνεδρίαση της ελεγκτικής επιτροπής της Nissan, δήλωσε η πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας στις 9 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών ποινών.

Το νέο αυτό σκάνδαλο έρχεται την ώρα που η εταιρεία προσπαθεί να βγει από τη μέγγενη της εποχής Ghosn και να δώσει προς τα έξω την εικόνα μιας υγιούς πλέον διακυβέρνησης. Η εμπιστοσύνη στον Saikawa είχε ήδη κλονιστεί μετά τις αποκαλύψεις αυτές που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την εποχή Ghosn, του οποίου η σύλληψη τον Νοέμβριο έπληξε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και κλόνισε τη Συμμαχία της Nissan και της Renault.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube