Κίνα: Πάνω από τα μισά EV κοστίζουν κάτω από €10.000

Κίνα: Πάνω από τα μισά EV κοστίζουν κάτω από €10.000

Σήμερα, στην Κίνα διατίθεται πληθώρα ηλεκτρικών μοντέλων. Άφθονη προσφορά που επιτρέπει στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου να καλύψει ένα μέρος του πληθυσμού που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα αυτοκίνητο.

Στις δυτικές χώρες, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραμένει υπόθεση των οικονομικά ευκατάστατων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό προκύπτει από τη μελέτη της εταιρείας ανάλυσης Jato Dynamics, υπό τον τίτλο «Electric Vehicles: A Pricing Challenge 2021».

Ένα γράφημα συγκεκριμένα συνοψίζει εύστοχα την μέση τιμή του νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου από το 2011 που θα μπορούσε και μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά. Κι αν ελπίζαμε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα απέβαινε επωφελής για τη μέση τιμή ενός EV, στην πραγματικότητα και κατά πλειονότητα τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. 

Από το 2011, η μέση τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη δεν σταμάτησε να αυξάνεται και μάλιστα με αρκετά σταθερό ρυθμό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπόθεση είναι λίγο πιο ιδιαίτερη, αφού από την άφιξη μοντέλων όπως το Chevrolet Bolt, η κατάσταση έχει αλλάξει κάπως με τη μέση τιμή να μειώνεται.
JATO table: Average ratail price BEV sold 2011-2021
Οι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες όμως αφορούν την Κίνα: «Εφέτος, το 40% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πουλήθηκαν ήταν αυτοκίνητα πόλης, με μέση τιμή αγοράς τις €6.700». Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι περίπου τα μισά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Κίνα στοιχίζουν κάτω από τις €10.000. Φυσικά, υπάρχει η upmarket προσφορά από τις δυτικές και δη τις ευρωπαϊκές φίρμες, αλλά τελικά αυτές δεν αποτελούν την πλειονότητα των ταξινομήσεων. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που είναι «ανίκανη» να προσφέρει πραγματικά προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Προφανώς, χρειάζεται να ληφθεί υπόψη μια σημαντική παράμετρος: Τα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και εξοπλισμού των κινεζικών EV που απέχουν πολύ από εκείνα των ευρωπαϊκών μοντέλων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube