Κίνα: Νέο πακέτο μέτρων ύψους $72 δις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κίνα: Νέο πακέτο μέτρων ύψους $72 δις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Κίνα παρουσίασε μια νέα δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων, ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για EV και άλλα «πράσινα» αυτοκίνητα ώστε να τονώσει τη ζήτηση.

Κίνα

Η Κίνα παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 21/6, ένα νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 520 δισεκατομμυρίων γουάν ($72,3 δις) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το οποίο αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και άλλα «πράσινα» αυτοκίνητα. Είναι το μεγαλύτερο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς επιδιώκει να τονώσει την επιβραδυνόμενη αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Η αποδυνάμωση της αύξησης των πωλήσεων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο έχει προκαλέσει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και ενώ η οικονομική στήριξη θεωρούταν σίγουρη μετά από προηγούμενες κυβερνητικές δεσμεύσεις για την προώθηση της βιομηχανίας, οι μετοχές των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν άλμα μετά τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών.

«Η παράταση για άλλα τέσσερα χρόνια ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς», δήλωσε ο Cui Dongshu, γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Τα οχήματα νέας ενέργειας (NEV) που θα αγοραστούν το 2024 και το 2025 θα απαλλαγούν από τον φόρο αγοράς που ανέρχεται έως και σε 30.000 γουάν (4.170 δολάρια) ανά όχημα. Η απαλλαγή θα μειωθεί κατά το ήμισυ και θα περιοριστεί στα 15.000 γουάν για αγορές που θα πραγματοποιηθούν το 2026 και το 2027, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Το νέο πακέτο παρατείνει την τρέχουσα φορολογική απαλλαγή για την αγορά NEV, η οποία λήγει στο τέλος του 2023. Τα NEVs περιλαμβάνουν ηλεκτρικά οχήματα που λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρία, plug-in υβριδικά και οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Οι σωρευτικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τα NEV, οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2014 και παρατάθηκαν τρεις φορές μόλις το 2022, ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια γουάν από πέρυσι, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Xu Hongcai σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Xu δήλωσε ότι η φετινή απαλλαγή θα ξεπεράσει τα 115 δισεκατομμύρια γιουάν, υποδεικνύοντας ότι το νέο πακέτο των 520 δισεκατομμυρίων γουάν θα είναι το μεγαλύτερο ποσό φορολογικών ελαφρύνσεων για τη βιομηχανία.

Κίνα

Τα φορολογικά κίνητρα θέτουν τα NEVs στο επίκεντρο μιας ευρείας ώθησης για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η κυβέρνηση προώθησε σε μεγάλο βαθμό τα NEV τα τελευταία χρόνια μέσω κινήτρων που υποστήριξαν την άνοδο τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Li Auto, η NIO και η BYD.

Η BYD, η οποία υποστηρίζεται από την επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway του Warren Buffett, ξεπερνά πλέον τα αυτοκίνητα της Volkswagen στην Κίνα και έγινε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας με βάση τις φετινές πωλήσεις.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι το ανώτατο όριο στην απαλλαγή από τον φόρο αγοράς θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης φθηνότερων μοντέλων που παράγονται κυρίως από εγχώριες εταιρείες και όχι από premium αυτοκίνητα από ξένους κατασκευαστές.

Οι πωλήσεις των NEV υπέστησαν πλήγμα νωρίτερα φέτος, αφού η κυβέρνηση τερμάτισε το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς EV, αλλά ανέκαμψαν αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, μείωσαν τις τιμές για να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους.

«Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα», δήλωσε η Susan Zou, αντιπρόεδρος της Rystad Energy, προβλέποντας ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξηθούν κατά 30% το 2024, επιταχύνοντας από το 15% που εκτιμάται φέτος.

Οι πωλήσεις NEV αυξήθηκαν κατά 10,5% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έδειξαν τα στοιχεία της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας. Έκαναν άλμα 60,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν τα προβλήματα από την πανδημία Covid-19 εξακολουθούσαν να ταλανίζουν την παραγωγή και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Πολλές τοπικές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν επίσης νέα μέτρα τόνωσης, επεκτείνοντας διάφορα κίνητρα που άρχισαν να αναπτύσσουν φέτος για να στηρίξουν τις πωλήσεις.

Η τοπική κυβέρνηση της Zhengzhou, πρωτεύουσας της κεντρικής επαρχίας Henan, ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα μοιράσει κουπόνια αγοράς αυτοκινήτων συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων γουάν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, διαθέτοντας το 60% του ποσού για αγορές NEV.

Πηγή: Reuters 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube