Iσπανία, τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο!

Iσπανία, τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σέρνουν τον χορό της ακρίβειας μεταξύ των όλων των μοντέλων της ίδιας κατηγορίας. Αλλά οι ανισότητες δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες.

ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Προφανώς και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ίδια προϊόντα -μαζί και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- δεν πωλούνται στην ίδια τιμή, είτε τα αγοράζεις στην Ευρώπη είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το κόστος ζωής ούτε με το κατά κεφαλήν εισόδημα ούτε καν με τον μέσο μισθό.

Αν ανατρέξετε στον τιμοκατάλογο γνωστού πολυκαταστήματος στην Ελλάδα και στη Σουηδία θα δείτε αυτή την ανισότητα σε όλο της το μεγαλείο. Μερίδιο φυσικά σε αυτή τη διαφορά έχει τόσο το φορολογικό σύστημα της κάθε χώρας, αλλά και η διαφοροποίηση του περιθωρίου στο κέρδος που εφαρμόζει κάθε κατασκευαστής για να καλύψει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και να αποκομίσει κι ένα θεμιτό κέρδος. 

Το αυτοκίνητο γενικότερα, θερμικό, υβριδικό ή ηλεκτρικό, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Αν και στην Ελλάδα που διαμαρτυρόμαστε συχνά πυκνά για την τιμή των αυτοκινήτων, στις μικρές κατηγορίες έχουμε από τα φθηνότερα αυτοκίνητα. Και τούτο διότι οι Έλληνες εισαγωγείς λειτουργούν με μικτό κέρδος 18 και 20%, ενώ στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης παίζουν με ακατέβατο 30+%

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν κι αυτά με τη σειρά τους αντικείμενο μεγάλης διαφοράς στη λιανική τιμή πώλησης που έχει να κάνει κυρίως με την επιδότηση που δίνει κάθε χώρα.

Πρόσφατη μελέτη κατέληξε σε κατάταξη με τις δέκα φθηνότερες χώρες για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και επίσης τις δέκα πιο ακριβές. Για τη δημιουργία αυτής της λίστας, επιλέχθηκε ένα μοντέλο: Το Nissan Leaf.

Έτσι, η Ισπανία είναι η χώρα με τα πιο προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Χάρη στην κρατική ενίσχυση των €7.000 για την αγορά EV, το Nissan Leaf πωλείται σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έναντι €21.000! Ελάχιστα πιο ακριβά κοστίζει στη Μάλτα, η οποία επίσης επωφελείται από σημαντική φορολογική απαλλαγή €12.000 διαμορφώνοντας την τιμή του Leaf στις €21.300. Στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης, βρίσκουμε τη Νορβηγία όπου η τιμή αγοράς του ιαπωνικού EV ανεβαίνει στις €22.440. Και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

Αντίθετα, θα σου έρθει ο ουρανός να πας να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Σιγκαπούρη όπου το Nissan Leaf έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των €123.000!

Η Αργεντινή και η Ταϊλάνδη τα πάνε λίγο καλύτερα με €57.000 και €51.000 αντίστοιχα, συμπληρώνοντας το βάθρο με τις αστρονομικές τιμές βρίσκονται επίσης σε αυτό το δυσάρεστο βάθρο. Στο Bottom 10 υπάρχει και μια ευρωπαϊκή χώρα, η Κροατία, που βρίσκεται στη δέκατη θέση. 

Hλεκτρικά αυτοκίνητα
Μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης και υπουργός Οικονομικών Heng Swee Keat να είπε εφέτος ότι «το όραμά μας είναι να καταργήσουμε σταδιακά τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και όλα τα οχήματα να λειτουργούν με καθαρότερη ενέργεια μέχρι το 2040», αλλά από την τιμή των EV αυτό δεν φαίνεται.


Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, το βασικό Nissan Leaf με τη μικρή μπαταρία των 40 kWh που είναι και το εργαλείο της μελέτης, κοστίζει €28.479 ύστερα από την επιδότηση των €5.481 του «Κινούμαι Ηλεκτρικά». 

Πέρα όμως από την κατάταξη, αυτή η μελέτη δείχνει πάνω απ’ όλα ότι οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την επιδότηση αγοράς, που είναι και ο μόνος τρόπος για να δρομολογηθεί σοβαρά η αγορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube