Ικανή ίσως και για κάτω από 5’ στο Ring η Porsche 919 Evo [video]

Ικανή ίσως και για κάτω από 5’ στο Ring η Porsche 919 Evo [video]

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Porsche 919 Evo μπορεί να διαλύσει το σημερινό απόλυτο ρεκόρ των 6’11” στο Nurburgring, με χρόνο κάτω από 5 λεπτά.

Όπως γράψαμε και χθες, η Porsche φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να σπάσει το στοιχειωμένο από το 1983 απόλυτο ρεκόρ στο Nurburgring το οποίο κατέχει ένα δικό της αγωνιστικό αυτοκίνητο. Η περίφημη 956 με τον αείμνηστο Stefan Bellof στο τιμόνι είχε γράψει 6’11”13 στις κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα 1.000 km εκείνης της χρονιάς.

Η Porsche 919 Evo έχει ήδη πατήσει στο Ring, για έναν γύρο επίδειξης μαζί με μια Porsche 956 C που οδήγησε ο Hans-Joackim Stuck. Και για μια περίοδο δοκιμών, προκειμένου η ομάδα να συγκεντρώσει πληροφορίες για το set-up που θα επιτρέψει στον Timo Bernhard να πετύχει το απόλυτο ρεκόρ.

Κατάσκοποι στην πίστα, από όπου και το σχετικό video, σημείωσαν χρόνους γύρο στο 6΄20”. Σε περάσματα στα οποία ο οδηγός σήκωνε νωρίς το γκάζι στην ευθεία για να μπει στα pits. Ακούγοντας ωστόσο τις αναφορές των κριτών όταν το αυτοκίνητο περνούσε από μπροστά τους, και υπολογίζοντας τους ενδιάμεσους χρόνους, ο παρατηρητής του Motor1 εκτιμά ότι ο χρόνος θα μπορούσε να είναι στη ζώνη του 5’10”. Σε μια μέρα ή ώρα με λιγότερη ζέστη και όχι τόσο καυτή άσφαλτο, εκτιμάται ότι το αυτοκίνητο θα μπορούσε να σπάσει ακόμη και το φράγμα των 5 λεπτών.

Porche 919 vs 956

Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται μέση ωριαία ταχύτητα κοντά στα 250 km/h στον γύρο των 20,8 km. Μιλάμε για μία διαφορά 70+ δευτερολέπτων σε σχέση με το χρόνο της 956 του Bellof, δηλαδή ο Bernhard και η 919 Evo θα πρέπει να κερδίζουν περισσότερα από 3”/km. Ακούγεται και είναι εξωφρενικό. Απίστευτο να το συλλάβει ανθρώπινος νους, δύσκολο να το πετύχεις ακόμη και στο PlayStation. Τρομακτικό να σκεφτείς την προσαρμογή του ανθρώπινου εγκεφάλου στον χώρο και στον χρόνο, με τέτοιες ταχύτητες. Ύστερα όμως ρίχνεις μια ματιά στις τεχνικές προδιαγραφές, και τελικά σκέφτεσαι ότι ίσως και να γίνεται…

Η Porsche 919 Evo είναι ένα αδυσώπητο για τον ανθρώπινο οργανισμό κτήνος. Όπως και στην F1, στο WEC υπάρχει όριο στη συνολική ποσότητα καυσίμου και στην παροχή. Χωρίς αυτούς τους περιορισμούς η ιπποδύναμη του δίλιτρου V4 έχει ανέβει από τα 500 στα 720 άλογα. Ακόμη 40 άλογα κερδίζει η Evo από το ηλεκτρικό μέρος της υβριδικής κινητήριας μονάδας, καθώς επισήμως ο οδηγός μπορεί να έχει 6,37 megajoules ενέργειας διαθέσιμα, ενώ τώρα ο Bernhard έχει 8,49. Σε συνδυασμό τα παραπάνω ανεβάζουν την συνολική ισχύ από τα 900 στα 1.120 άλογα.

Porsche 919 Hybrid V4 engine

Η Porsche στην 919 Evo χρησιμοποιεί μια ακόμη τεχνολογία που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια στα αυτοκίνητα δρόμου αλλά απαγορεύεται στους επίσημους αγώνες: το Torque Vectoring. Συνεργάζεται με το μπλοκέ διαφορικό και τους ηλεκτροκινητήρες, και φρενάρει στιγμιαία τους τροχούς της εσωτερικής ως προς την στροφή πλευράς στην είσοδο, για να βοηθήσει το αυτοκίνητο να κλείσει προς την κορυφή.

Η Evo έχει επίσης νέο λογισμικό ελέγχουν των ηλεκτροκινητήρων, με τη χρήση των οποίων γίνεται 4κίνητη, νέο σύστημα Brake-by-Wire, νέα ψαλίδια στην εμπρός και πίσω ανάρτηση και αρκετές αεροδυναμικές αλλαγές οι οποίες μεταφράζονται σε αύξηση της κάθετης δύναμης κατά 53%. Ενώ η συνολική αεροδυναμική απόδοση (ο λόγος οπισθέλκουσας / κάθετης δύναμης) είναι βελτιωμένος κατά 66%, σε σχέση με την κανονική Porsche 919 Hybrid που είχε κερδίσει στο Le Mans και είχε πάρει το πρωτάθλημα LMP1 στο WEC το 2017. Αυστηρή δίαιτα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους κατά 39 kg, συνέπεια της αφαίρεσης του… air condition που διαθέτει το κανονικό αγωνιστικό, διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών μέτρησης και αισθητήρων, των φώτων, αλλά και του πνευματικού συστήματος ανύψωσης.

Porsche 919 Evo

Είναι όμως πράγματι εφικτός ένας χρόνος κάτω από τα πέντε λεπτά; Μπορεί ο Bernhard να ρίχνει στον Bellof 3"/km; Στο Spa Francorchamps, όταν ο Neel Jani με την 919 Evo έσπασε το ρεκόρ της Formula 1, της Mercedes του Hamilton συγκεκριμένα, έκανε χρόνο 1’41”770, όταν η 919 σκέτο,  το 2017 είχε πάρει την pole position με χρόνο 1’54”097. Η διαφορά των 12,3" στα 7 km δείχνει ότι η 919 Evo είναι σχεδόν 1,8"/km ταχύτερη από την κανονική 919. Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει κι αυτή με τη σειρά της να είναι τουλάχιστον 1,3"/km ταχύτερη από την 956. Δεν είναι και παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πόσο έχουν εξελιχθεί από το 1983 τα λάστιχα, η αεροδυναμική και οι κινητήρες. Αν συνυπολογίσουμε τη βοήθεια που δίνει η 4κίνηση και την ώθηση της ροπής των ηλεκτροκινητήρων σε σχέση με το lag των μεγάλων τούρμπο εκείνης της εποχής. Ίσως δηλαδή να το έχουν ήδη πετύχει το ρεκόρ και τώρα που μιλάμε μοντάρουν το video; Μακάρι… Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη μέχρι να μάθουμε.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube