Η τύχη χαμογελά σε μια άτυχη Aston Martin DB4 του ’62 [video]

Η τύχη χαμογελά σε μια άτυχη Aston Martin DB4 του ’62 [video]

Ύστερα από 46 χρόνια στα χέρια του ίδιου ανθρώπου και επί 31 χρόνια ακίνητη, αυτή Aston Martin DB4 του 1962 πωλείται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορία του ιδιοκτήτη είναι τόσο πλούσια όσο και η γενεαλογία της.

Aston Martin DB4

Αυτές οι κατά καιρούς αμερικανικές ιστορίες από τους «αχυρώνες» κάποιες φορές είναι περίεργες, κάποιες άλλες εντυπωσιακές και κάποιες άλλες γεμάτες συναισθήματα. Η σημερινή ιστορία είναι και από τα τρία και κάτι παραπάνω. 

Η Aston Martin που βλέπετε διατίθεται προς πώληση ύστερα από 31 χρόνια αποθήκευσης. Εδώ και χρόνια ανήκει στο ίδιο άνθρωπο, τον Connie Moore. Και παρόλο που δεν έχει την οδηγήσει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής αυτού του βετεράνου. Χαρακτηρισμός που δεν είναι διόλου παραπλανητικός, μιας και ο Moore είναι ένας πραγματικός βετεράνος.

Μια Aston για «ευχαριστώ»
Εργαζόμενος ως βαφέας αυτοκινήτων στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Connie Moore στρατολογήθηκε και στάλθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Με την επιστροφή του στις αρχές της δεκαετίας του ’70, κατάφερε να ξαναπιάσει δουλειά χάρη στον πρώην εργοδότη του που του φύλαξε τη θέση εργασίας.

Aston Martin DB4
Συνολικά βγήκαν πέντε «series» DB4. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ΙΙΙ Series που γίνεται αμέσως αντιληπτή από τα πίσω φώτα που συντίθενται από τρία μικρά στρογγυλά φανάρια σε νικελένιο πλαίσιο. Που εδώ η πολυκαιρία το έχει εξαφανίσει.


Έτσι, το 1974, όταν το αφεντικό του και συλλέκτης αυτοκινήτων ζήτησε από τον Connie να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει μια Ford του 1936, αυτός δέχτηκε αρνούμενος οποιαδήποτε πληρωμή. O εργοδότης του, επιθυμώντας να τον ευχαριστήσει, του χάρισε μια DB4 από τη συλλογή του. Παρουσιάζοντας μάλιστα το αυτοκίνητο, του το περιέγραψε ως «ένα παλιό αγγλικό σπορ μοντέλο» χωρίς να του δώσει παραπάνω εξηγήσεις και λεπτομέρειες. 

«Είπα λοιπόν: Ένα αγγλικό σπορ αυτοκίνητο, εντάξει, γιατί όχι;». Για να είμαι ειλικρινής, ήλπιζα ότι θα ήταν μια MG ή μια Jaguar. Δεν είχα ακούσει ποτέ για την Aston Martin», λέει ο Connie Moore και γελάει σήμερα.

46 χρόνια σε απραξία 
Ο κινητήρας τη DB4 βρισκόταν σε καλή κατάσταση και δούλευε, αλλά ο συμπλέκτης χρειαζόταν αντικατάσταση όταν την πήρε ο Moore. Ωστόσο, καθώς βρισκόταν εν μέσω της διαδικασίας για το διαζύγιό του, δεν μπορούσε να το φροντίσει. Έτσι, εμπιστεύτηκε το αυτοκίνητο σε έναν φίλο που το κράτησε στον κήπο του για δέκα χρόνια.

Aston Martin DB4
Το αλουμινένιο μοτέρ i6 που σχεδίασε ο Πολωνός οδηγός αγώνων Tadek Marek, με 2 ΕΕΚ και διπλά καρμπιρατέρ SU έσφυζε από δύναμη, ανέβαζε ζωηρά στροφές και… θερμοκρασία.


Στη συνέχεια, ο φίλος του μετακόμισε και ένας άλλος φίλος προσφέρθηκε εθελοντικά να αποθηκεύσει το αυτοκίνητο. Έτσι, η DB4 πέρασε τρία ακόμη χρόνια σε έναν άλλο… κήπο, πριν τελικά μεταφερθεί και αποθηκευτεί στον αχυρώνα του Moore. Εν τω μεταξύ, ο Connie ξαναπαντρεύτηκε και αυτή τη φορά μια λάτρη των σπορ αυτοκινήτων. Το σχέδιό τους για την αποκατάσταση του αυτοκινήτου καθυστέρησε τα επόμενα χρόνια. Δείτε την ιστορία στο video.

Μια συνηθισμένη ιστορία
Καθώς τα χρόνια περνούν και οι άνθρωποι γερνούν, τα πράγματα πολλές φορές δεν πάνε όπως τα θέλεις. Το 2020 λοιπόν, ο Connie και η σύζυγός του αποφάσισαν να πουλήσουν τη Aston Martin, χωρίς να σκέφτονται πλέον να την αποκαταστήσουν για να τη χαρούν. Θεωρώντας ότι η συνεχιζόμενη πανδημία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά, δεν έβαλαν καμία αγγελία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Aston Martin DB4 GT 1959-1963: Ήρεμη δύναμη

Το φθινόπωρο του 2020, δυστυχώς, η γυναίκα του Connie αρρώστησε και πέθανε. Με τη βοήθεια ενός φίλου, ο Connie ήρθε σε επαφή με την Gullwing Motor Cars, η οποία και διαθέτει το αυτοκίνητο προς πώληση. Ο Connie, που μέχρι σήμερα δεν το οδήγησε ποτέ, λέει ότι είναι ενθουσιασμένος που η BD4 θα αποκατασταθεί από τον επόμενο ιδιοκτήτη της.

Aston Martin DB4
H εργασία που απαιτείται για την αποκατάσταση της καμπίνας θα πάρει πολύ χρόνο, έρευνα και χρήμα.


Με την αλουμινένια καροσερί της σε μπλε, κόκκινη δερμάτινη ταπετσαρία και το 6κύλινδρο μοτέρ σε σειρά των 3,7 lt του Tadek Marekμε τα 243 άλογα, αυτή η κακοπαθημένη DB4 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Η αναγγελία της πώλησής της μιλά για $325.000 ή περίπου €269.000. Εδώ να σημειώσουμε ότι μια DB4 του 1962 σε κατάσταση Concours διαπραγματεύεται επί του παρόντος για κάτι λιγότερο από 650 χιλιάδες ευρώ και μια σε άψογη κατάσταση για κάτι παραπάνω από €500.000. 

«Ποτέ δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ ότι αξίζει ένα τέτοιο ποσό σήμερα. (...) Ήταν ένα όνειρο με τη γυναίκα μου, να απολαύσω τη συνταξιοδότησή μας με αυτά τα χρήματα. Τώρα τα χρήματα είναι εκεί, αλλά έχασα τη σύντροφό μου», λέει ο Connie.

Aston Martin DB4
Αυτή η DB4 ήταν για 46 χρόνια υπό τον ίδιο ιδιοκτήτη. Η προσωπική διαδρομή του όμως δεν του επέτρεψε να είναι στοργικός με το αυτοκίνητο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube