Περιβάλλον
node/43936

H Γερμανία λέει όχι στην απαγόρευση θερμικών κινητήρων το 2035

Η Γερμανία δεν θα απαγορεύσει τους θερμικούς κινητήρες το 2035 αν χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνθετικά καύσιμα.

Η Γερμανία λέει όχι στην πρόθεση της ΕΕ να απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035. Συγκεκριμένα, σε ομιλία του, ο υπουργός μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing, δήλωσε ότι «θέλουμε να επιτρέψουμε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο εάν κάνουν αποκλειστική χρήση συνθετικών καυσίμων».

Εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του γύρω από το θέμα, τόνισε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εποχή που τα αυτοκίνητα θα αποχαιρετήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Έπειτα, ο Wissing ανέφερε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτερη και να μην βασίζεται αποκλειστικά στο υδρογόνο και την ηλεκτροκίνηση.

Περιβάλλον

Στο ίδιο μήκος κύματος δείχνει να κινείται και η Ιταλία, με τον υπουργό οικολογικής μετάβασης, Roberto Cingolani, να υποστηρίζει ότι το μέλλον της αυτοκίνησης δεν γίνεται να είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Επίσης, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα των εγχώριων κατασκευαστών σούπερκαρ, η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο με την ΕΕ έτσι ώστε μάρκες όπως η Ferrari, η Pagani και η Lamborghini να εξαιρεθούν της απαγόρευσης. 

Τέλος, να θυμίσουμε ότι στην χώρα μας από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ από το 2025 όλα τα ενοικιαζόμενα και νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή μηδενικών ρύπων.