Μητσοτάκης: Μόνο ηλεκτρικά από το 2030 και φρένο στην πώληση ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Μητσοτάκης: Μόνο ηλεκτρικά από το 2030 και φρένο στην πώληση ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Από το 2030 θα απαγορεύεται στην χώρα μας η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ από το 2025 όλα τα ενοικιαζόμενα και νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή μηδενικών ρύπων.

Για τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον και τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Περιγράφοντάς τις είπε ότι πρόκειται για τον κλιματικό νόμο, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Ο νέος νόμος αφορά το πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τον μετασχηματισμό της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων και το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. «Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη. Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο».

Όσον αφορά στην καθημερινότητα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα αλλάξει μέσω του κλιματικού νόμου.

Όπως είπε φέροντας παραδείγματα: από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Και τέλος, τόνισε ότι από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αύριο θα βρεθεί στην Χάλκη όπου θα εγκαινιάσει την πρωτοβουλία GR – eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή. Κάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους.

[Πηγή: newsit.gr]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube