H Ford επενδύει $500 εκατομμύρια στην Rivian

H Ford επενδύει $500 εκατομμύρια στην Rivian

Έρχεται νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Ford βασισμένο στην πλατφόρμα skateboard της Rivian

Η Rivian ανακοίνωσε πως θα λάβει επένδυση ύψους $500 εκατομμυρίων από τη Ford, και πως οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός νέου αμιγώς ηλεκτροκίνητου με τα σήματα της Ford.

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο μήνες μετά από την ανακοίνωση της επένδυσης $700 εκατομμυρίων στη Rivian με συμμετοχή της Amazon. Οι φήμες για εμπλοκή της General Motors σε ένα επενδυτικό σχήμα φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνονται, αφού το μπλε οβάλ μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι.

Η Ford θα εξελίξει ένα δικό της αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα που θα βασίζεται στην ευέλικτη πλατφόρμα skateboard της Rivian. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο μοντέλο θα κυκλοφορήσει παράλληλα με το ηλεκτρικό crossover με εμφάνιση εμπνευσμένη από το Mustang και την ηλεκτροκίνητη έκδοση μηδενικών εκπομπών ρύπων του F-150 pikcup.

Rivian and Ford

Μετά από αυτή την επένδυση, ο Joe Hinrichs, πρόεδρος του τμήματος αυτοκινήτων της Ford θα γίνει πλέον μέρος του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Rivian.

Ο ιδρυτής και CEO της Rivian, RJ Scaringe, δήλωσε μετά τη συμφωνία: «Αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία μας για επιτάχυνση της μετάβασης προς τη βιώσιμη μετακίνηση. Η Ford έχει μια μακρά δέσμευση στην βιωσιμότητα, με τον Bill Ford να είναι ένας από τους πρωτοπόρους σε αυτό τον τομέα, και είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι η τεχνολογία μας θα χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο».

Ο Bill Ford, πρόεδρος της Ford δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επενδύουμε και συνεργαζόμαστε με τη Rivian. Γνωρίζω και σέβομαι τον RJ με τον οποίο μοιραζόμαστε τον στόχο να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία μέσα από την καινοτομία».

rivian

Από τη συμφωνία και τη συνεργασία φαίνεται πως επωφελούνται εξίσου και τα δύο μέρη. Η Rivian δέχεται κεφάλαιο για την εξέλιξη των μοντέλων της ενώ η Ford αποκτά πρόσβαση σε μια εξαιρετική ηλεκτρική πλατφόρμα ενώ ταυτόχρονα γίνεται μέτοχος στην εταιρεία που θα παράγει το R1T ή αλλιώς τον μεγαλύτερο εν δυνάμει ανταγωνιστή του επερχόμενου ηλεκτρικού Ford F-150.

Να θυμίσουμε πως η Rivian που ιδρύθηκε το 2009, έγινε ευρέως γνωστή το 2018, μετά την παρουσίαση των πρωτοτύπων R1T (pickup) και R1S (SUV) που προσφέρουν αυτονομία 380-660 km χάρη στις μπαταρίες 105-180 kWh. Τα μοντέλα βασίζονται στη μεταβλητή πλατφόρμα skateboard η οποία περιλαμβάνει τους ηλεκτροκινητήρες, την μπαταρία, την ανάρτηση, τα φρένα και το σύστημα ψύξης.Το R1T αναμένεται να βγει στην παραγωγή το φθινόπωρο του 2020 με τιμή $69.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube