Γιατί η λευκή Ferrari 250GTO αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατ. [video]

Γιατί η λευκή Ferrari 250GTO αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατ. [video]

Η Ferrari 250GTO Bianco Speciale αποτελεί το μοναδικό αυτοκίνητο που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στη συγκεκριμένη απόχρωση.

Μια άψογα συντηρημένη και μη αποκατεστημένη Ferrari 250 GTO του 1962 είναι προς πώληση. Στην οποία είχαμε αναφερθεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο

Η τιμή της είχε προβλεφθεί ότι θα ξεφύγει από τα καθιερωμένα και θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, μιας και η περίοδος της δημοπρασίας στο Kissimmee της Florida πλησιάζει (6-18 Ιανουαρίου), από τη Mecum Auctions, ας την ξαναθυμηθούμε...

Η 250GTO θεωρείται από πολλούς η απόλυτη Ferrari. Κατασκευάστηκε σε λίγο λιγότερες από 40 μονάδες μεταξύ του 1962 και του 1964. Και τούτη είναι η μοναδική λευκή που έβγαλε το Maranello 

Γιατί λοιπόν, θα πιάσει αυτή η 250GTO τόσα πολλά; Διότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο -με αριθμό πλαισίου 3729GT- φοράει το σπάνιο χρώμα «Special White» της Ferrari. Είναι ένα μοναδικό μοντέλο, όχι μόνο λόγω του χρώματος, αλλά και λόγω της εξέχουσας αγωνιστικής του ιστορίας και της άψογης κατάστασής του.

250 GTO

Κάτω από το μακρύ αλουμινένιο καπό βρίσκεται ο κινητήρας V12 Tipo 168/62 Comp κινητήρας με κυβισμό 2.953 cc κι απόδοση 300 ίππων. Συνδυάζεται με 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Αυτό που κάνει το πλαίσιο της 3729GT πραγματικά μοναδικό είναι η διαμόρφωσή του. Είναι η μόνη Ferrari 250GTO που παραδόθηκε καινούργια σε λευκό χρώμα, μια επιλογή που έκανε ο πρώτος ιδιοκτήτης της, ο John Coombs.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ferrari 250 GTO θα γίνει η πιο ακριβή Ferrari έβερ [video]

Ο Βρετανός εισήγαγε ορισμένες λειτουργικές τροποποιήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως οι υποδοχές στο καπό, μια τρίτη εισαγωγή αέρα στο φτερό και ο αγωγός εξαερισμού της καμπίνας που συνδέεται με έναν μπροστινό προβολέα. Λεπτομέρειες που υποδηλώνουν πραγματική αγωνιστική χρήση και όχι μουσειακό έκθεμα.

Η Ferrari Special White πέτυχε μια νίκη στην κατηγορία της και πολυάριθμες δεύτερες θέσεις, αγωνιζόμενη σε διάσημες βρετανικές και ευρωπαϊκές πίστες. Στο πηδάλιό της βρέθηκαν οδηγοί-θρύλοι όπως οι Graham Hill, Jack Sears, Mike Parkes, Roy Salvadori και Richie Ginther.

250 GTO

Το 1962 και το 1963 τερμάτισε δεύτερη συνολικά στο RAC Tourist Trophy στο Goodwood, έναν αγώνα που προσμετρούσε στο πρωτάθλημα FIA GT, συμβάλλοντας άμεσα στους παγκόσμιους τίτλους της Ferrari. Κάποια εποχή τη δάνεισαν στο αγωνιστικό τμήμα της Jaguar για συγκριτικές δοκιμές, οι οποίες αποκάλυψαν σαφή ανωτερότητα έναντι της E-Type.

Μετά την αγωνιστική της καριέρα, η 250GTO είχε αρκετούς αξιοσημείωτους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Jack Sears, ο οποίος την κατείχε για σχεδόν 30 χρόνια. Από το 1999, αποτελεί μέρος της συλλογής του Jon Shirley, πρώην CEO της Microsoft.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Ferrari έχασε τα δικαιώματα για το σχέδιο της 250 GTO

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκε τακτικά σε αναγνωρισμένου κύρους εκδηλώσεις όπως το Pebble Beach Concours d'Elegance, το Cavallino Classic και το Goodwood Revival.

Δεν έχει γίνει ποτέ πλήρης αποκατάσταση, μόνο ευλαβική συντήρηση, διατηρώντας ένα σπάνιο επίπεδο αυθεντικότητας, πιστοποιημένη από τη Ferrari Classiche. 

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι μέχρι πρόσφατα, η 250GTO κρατούσε τον τίτλο του ακριβότερου αυτοκινήτου στον κόσμο, με τιμή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το 2022, το στέμμα πέρασε στη Mercedes-Benz 300 SLR «Uhlenhaut Coupé» του 1955 με 135 εκατ. ευρώ. Στις δημοπρασίες, η ακριβότερη Ferrari παραμένει μια σπάνια 250/330 GTO που πουλήθηκε το 2023 για 51,7 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google News Facebook Twitter Instagram YouTube