Ferrari Modulo Concept: Και όμως κινείται! [video]

Ferrari Modulo Concept: Και όμως κινείται! [video]

Το όμορφο και φουτουριστικό πρωτότυπο Ferrari Modulo του Pininfarina κινείται με τη δική του δύναμη, χάρη στις πολυετείς προσπάθειες του Jim Glickenhaus και της ομάδας του.

Η Ferrari 512 S είναι ένα πανέμορφο αγωνιστικό του Group 5 με μοτέρ V12 που κατέκτησε μια νίκη στις 12 Ώρες του Sebring το 1970 και είχε εξέχοντα ρόλο στη ταινία «Le Mans» του Steve McQueen. Ωστόσο, η πιο διάσημη 512 είναι μία που ποτέ δεν έτρεξε σε αγώνες.

Εκτός από τα 17 αυτοκίνητα που ολοκλήρωσε, η Ferrari κατασκεύασε αρκετά ανταλλακτικά για την 512, που έφταναν για να συναρμολογήσει οκτώ επιπλέον κομμάτια για να ικανοποιήσει το ελάχιστο όριο των 25 αυτοκινήτων της ομολογκασιόν. Η Ferrari είχε περισσότερες 512 από ό,τι χρειάζονταν οι ομάδες για να τρέξουν, έτσι έδωσε ένα σασί στον Pininfarina, στα χέρια του οποίου μεταμορφώθηκε στο πρωτότυπο Ferrari Modulo. Ένα κόνσεπτ που αποκαλύφθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Salon de l’Automobile, στη Γενεύη το 1970.

ferrari modulo

Ο σχεδιαστής του Pininfarina, Paulo Martin, πιστώνεται για τον κομψό, φουτουριστικό σχεδιασμό του Modulo. Το απίστευτα χαμηλό αυτοκίνητο δεν έχει πόρτες. Αντίθετα, ένα πάνελ «τυλίγεται» γύρω από το παρμπρίζ και τα πλαϊνά τζάμια ολισθαίνουν παράλληλα με τη χαμηλή βασική γραμμή, υποστηριζόμενα από δύο δοκούς μεταξύ του φτερού και της οροφής. Ο πίσω τροχός είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εγκιβωτισμένος στην καροσερί, με ένα «φινιστρίνι» στο φτερό να αποκαλύπτει την κορυφή του λάστιχου. Παρομοίως, σχεδόν όλος ο μπροστινός τροχός βρίσκεται πίσω από το φτερό, με τραπεζοειδές άνοιγμα που επιτρέπει τουλάχιστον λίγες μοίρες γωνίας στο τιμόνι. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι το αρχικό κόνσεπτ δεν είχε καν λειτουργικό σύστημα διεύθυνσης.

ferrari modulo

Κάτω από το ριζοσπαστικό, στρογγυλεμένο αμάξωμα κρυβόταν το αγωνιστικό σασί της 512 και το ίδιο αρχιτεκτονικά μοτέρ V12 που νίκησε στο Sebring. Εκείνο που δεν μπορείτε να φανταστείτε; Το Modulo δεν δούλεψε ποτέ. Τα πήγαινε περίφημα ως εκθεσειακό κομμάτι και ήταν πληρέστερο από τα κυριολεκτικά πήλινα γλυπτά που φιγουράριζαν στα σταντ των Σαλονιών Αυτοκινήτου. Αλλά το αυτοκίνητο ήρθε στον Pininfarina ατελές, που σημαίνει ότι το μοτέρ V12 δεν έγινε ποτέ λειτουργικό. Μέχρι πρόσφατα.

ferrari modulo

Ο Jim Glickenhaus αγόρασε το Modulo το 2014, ενώ μέχρι τότε το αυτοκίνητο βρισκόταν στο εκθετήριο του οίκου Pininfarina για χρόνια. Η διαδικασία πήρε σχεδόν τέσσερα χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν προφανώς ότι άξιζε τον κόπο, όπως βλέπουμε στο κλιπάκι του Máté Petrány από το Road & Track. Τώρα το αυτοκίνητο μπορεί να φαίνεται παρωδία στο video χωρίς την πανέμορφη καλύπτρα του, αλλά ακόμη κι έτσι δείχνει να έχει δραπετεύσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ferrari 512 S, μια καλλονή των αγώνων καταδικασμένη να απογοητεύει [video]

Και φυσικά μπορούμε να φανταστούμε -η καλύτερα, είναι αδύνατον να διανοηθούμε- πόσα πράγματα έπρεπε να αναθεωρήσει και τι εμπόδια έπρεπε να ξεπεράσει ο Glickenhaus για να γίνει αυτό το σπάνιο μηχανολογικό αριστούργημα λειτουργικό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube