Όλο το σχέδιο της επένδυσης της Next e.GO Mobile στην Ελλάδα [video]

Όλο το σχέδιο της επένδυσης της Next e.GO Mobile στην Ελλάδα [video]

Στόχος η κατασκευή 30.000 EV το χρόνο- Θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες.

Πάνω από €100 εκατ. εκτιμάται πώς θα είναι η επένδυση της γερμανικής Next e.GO Mobile, όπως αυτή παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. 

Στη διαδικτυακή εκδήλωση πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον κ. Αδ. Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή του, Νίκο Παπαθανάση. Ακόμη παρόντες ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθηγητής Ulrich Hermann και ο υφυπ. για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ND, Ali Vezvaei, υπό την ομπρέλα της οποίας έχει ενταχθεί η γερμανική εταιρεία.

Το όλο project θα έχει ξεκινήσει μέχρι την άνοιξη και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24 μήνες. Στόχος η παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων το χρόνο, με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.500 έμμεσων. 

Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο της Next e.GO Mobile που θα δημιουργηθεί εκτός Γερμανίας και θα έχει κομβικό ρόλο για τις εξαγωγές της εταιρείας στη NA Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Η εταιρεία e.GO Mobile που είναι η μόνη ανεξάρτητη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη Γερμανία απορροφήθηκε από τον Ολλανδικό Όμιλο ND με έδρα το Άιντχόφεν της Ολλανδίας τον Σεπτέμβριο ύστερα από οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε την εποχή του κορωνοϊού. 

Η e.Go Mobile ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή μηχανολογίας Dr. Günther Schuh στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, με στόχο να κατασκευάζει φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Η συμφωνία
Οι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν κοινή ομάδα εργασίας που θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες με στόχο τη δημιουργία του εργοστασίου. Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επέλθει τους επόμενους 3 – 6 μήνες και η ολοκλήρωση του εργοστασίου θα πρέπει να γίνει σε 24 μήνες.

Στο μεσοδιάστημα θα προσδιοριστεί η τοποθεσία που θα γίνει η επένδυση, τα κίνητρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι μόνο. Τόσο ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης όσο και ο υφυπ. για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας ανέφεραν σειρά κινήτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση μίας στρατηγικής επένδυσης (μείωση φορολογικών υποχρεώσεων, επιδοτήσεις κοκ) αλλά και του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης που θα δημιουργηθεί (100% επιστροφή φορολογίας κοκ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτό είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα υπακούει σε ένα ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Άαχεν της Γερμανίας.

Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας
«Απ’ τις αρχές του ’90 δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μέλος της αλυσίδας παραγωγής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Τώρα που η αυτοκίνηση εισέρχεται σε νέα φάση κινούμενη προς την ηλεκτροκίνηση επιχειρούμε να επανέλθουμε», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έρχεται το πρώτο πραγματικά προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

«Χαίρομαι που σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στις υπηρεσίες αλλά και στη βιομηχανία αιχμής. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για την υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο δημιουργούνται προσδοκίες για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να διευκολύνει την επένδυση. «Έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια ανοικτή οικονομία, πιο φιλική στις επενδύσεις. Προσφέρουμε όχι μόνο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό προσωπικό με υψηλές γνώσεις», υπογράμμισε. «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της εταιρείας, απ’ την αδειοδότηση ως την κατασκευή και να εξελιχθούμε σε case study στο μονοπάτι για ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube