Ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας: Πεζοδρομείται το κέντρο

Ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας: Πεζοδρομείται το κέντρο

Ο αποκλεισμός των Ι.Χ. από πολλούς δρόμους του κέντρου θα δημιουργήσει «τον πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης», με μήκος 6,8 km.

Ο πιο όμορφος περίπατος της Ευρώπης θα δημιουργηθεί με την ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου. Με την απαγόρευση της κίνησης Ι.Χ. σε κάποιους δρόμους και τον περιορισμό των λωρίδων σε άλλους, θα προκύψουν 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου.

Από τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην Αθήνα: Το δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 11 Μαΐου, έδωσε έγκριση για την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας», με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 km, ο οποίος περιλαμβάνει την Ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Όπως είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Γιαννής, παρουσιάζοντας στους δημοτικούς συμβούλους το σχέδιο, με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν αποδοθεί περίπου 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, αλλά κι ένας νέος ποδηλατόδρομος στην οδό Πανεπιστημίου. Επίσης οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου, και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς θα μετατραπούν σε περιοχές ελεύθερες από Ι.Χ..

Το όραμα του Κ. Μπακογιάννη για την Αθήνα
Πρόκειται για «ένα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστώντας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ. «Είναι το έργο που ενώνει την πόλη», γιατί, «με τον Μεγάλο Περίπατο, αλλάζει η φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης αλλά και η καθημερινότητά μας» υπογράμμισε.

«Επαναπροσδιορίζει και διευρύνει το κέντρο της πόλης. […] Κάνουμε βήμα -βήμα πράξη, αυτό που υποσχεθήκαμε: Να φέρουμε τα κάτω-πάνω στην πρωτεύουσα. Να δώσουμε αξία στη ζωή μέσα στην πόλη και να αποδείξουμε με αυτό και τα υπόλοιπα έργα, ότι είναι σημαντικό να ζεις αυτή την πόλη, όχι απλά να ζεις σε αυτή». Επίσης, σημείωσε ότι «είναι σπουδαίο ότι αυτό το έργο ξεκινά με συναίνεση, με διάλογο και συνεργασία».

Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε τον καινοτόμο-πιλοτικό χαρακτήρα του έργου. «Είναι ένα ζωντανό-ανοικτό έργο, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Κάθε παρέμβαση θα είναι ένας ζωντανός πυρήνας διαβούλευσης» είπε χαρακτηριστικά. «Όλοι μαζί θα το κρίνουμε και επαναπροσδιορίζουμε μαζί», συμπλήρωσε.

Athens map

Μεταξύ άλλων, στην Πανεπιστημίου προβλέπεται η πεζοδρόμηση των τριών από τις έξι συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας που έχει σήμερα, ποδηλατόδρομος και αισθητική αναβάθμισή της. Η ανάπλασή της θα αποδώσει περίπου 7.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο ενώ αναδεικνύεται και η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο – Ακαδημία Αθηνών).

Η παρέμβαση επίσης, θα περιλάβει και την Πατησίων, από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, το Ζάππειο ενοποιείται με τον Ναό του Ολυμπίου Διός ενώ η Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον λόφο του Αρδηττού, με διατήρηση της γραμμής του τραμ. Η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα δημιουργήσει περίπου 10.500 τ.μ., νέου δημόσιου χώρου.

Η ανάπλαση της Ηρώδου Αττικού θα αποδώσει περίπου 5.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο. Η οδός Ερμού μέχρι την οδό Αγ. Ασωμάτων και η οδός Αθηνάς θα μετατραπούν σε οδούς ελεύθερες από Ι.Χ. με εξαιρέσεις τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, των μόνιμων κατοίκων και εκείνα που εξυπηρετούν ξενοδοχεία.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε προσχέδια στο Newsit.gr.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube