Νέο διπλό χαράτσι στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών

Νέο διπλό χαράτσι στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών

Νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, ακόμα και αν το πούλησαν μέσα στο 2012

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ υψηλού κυβισμού μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και θα κληθούν για ακόμα μια φορά να συνδράμουν στην αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει ειδοποιήσεις με τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και τον φόρο πολυτελείας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1.929 κ.εκ. το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Η επιβάρυνση σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ από 947 ευρώ έως και 5.140 ευρώ. Και αυτό, γιατί η φορολόγηση θα είναι διπλή, καθώς θα περιλαμβάνονται και τα τέλη κυκλοφορίας και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το νέο αυτό «χαράτσι» πιάνει όχι μόνο όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητα αλλά και αυτούς που τα έχουν πουλήσει. Συγκεκριμένα εάν κάποιος έχει πωλήσει το αυτοκίνητό του μέσα στο τρέχον έτος, είτε έχει καταθέσει πινακίδες, δεν θα γλυτώσει το νέο φόρο, καθώς το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2012.

Ο φόρος στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω υπολογίζεται ως εξής. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα Ι.Χ. επιβατικά από 2.500 κ.εκ. και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. 1929 κ.εκ. 5ετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ, για ένα Ι.Χ. 2.000 κ.εκ. ο φόρος ανέρχεται σε 440 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.000 κ.εκ. πενταετίας ο φόρος ανέρχεται στα 1.780 ευρώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube