Δοκιμή χειμωνιάτικων ελαστικών 2021: Τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα... low-cost κινέζικα [videos]

Δοκιμή χειμωνιάτικων ελαστικών 2021: Τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα... low-cost κινέζικα [videos]

To Touring Club Suisse, όπως κάθε χρόνο, δοκίμασε 34 μοντέλα χειμωνιάτικων ελαστικών και μας προειδοποιεί να αποφύγουμε τα κινεζικά low-cost.

Winter tyres test

Σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, το τέλος Σεπτεμβρίου αποτελεί επέκταση του καλοκαιριού. Αλλά καθώς μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει ακόμα και στη χώρα μας εκπλήξεις, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα χειμωνιάτικα λάστιχα, ειδικά όσοι μένουν σε βορεινές και ορεινές περιφέρειες. 

Υποχρεωτικά σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, ανάλογα με τη χώρα, υπενθυμίζεται ότι είναι χρήσιμα μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 °C, χάρη στην ειδική γόμμα που διατηρεί την ευκαμψία της όταν πέφτει το θερμόμετρο.

Πιστό στην πρακτική του, το Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη λέσχη χρηστών των οδικών υπηρεσιών στην Ελβετία, δημοσιεύει πριν από την έναρξη της χειμερινής σεζόν μια μεγάλη δοκιμή στα χειμωνιάτικα λάστιχα. 

winter tyres test

Για εφέτος, δοκιμάστηκαν 34 μοντέλα που αξιολογήθηκαν με 18 κριτήρια. Η οδική συμπεριφορά κάθε ελαστικού εξετάστηκε σε στεγνή, υγρή, χιονισμένη ή παγωμένη επιφάνεια. 

Τα λάστιχα δοκιμάστηκαν επίσης για θόρυβο, κατανάλωση και φθορά. Δοκιμή που επαναλαμβάνεται τόσο για τα χειμερινά λάστιχα όσο και για τα στάνταρ κάθε χρόνο, με το TCS να έχει καταρτίσει μια ιδιαίτερα πλούσια βάση δεδομένων.

Η ελβετική λέσχη δοκίμασε πρώτα 16 λάστιχα 195/65 R15 91T, συνήθης διάσταση σε σουπερμίνι και κόμπακτ μοντέλα. Τέσσερα από αυτά πήραν βαθμολογία τεσσάρων αστέρων, δηλαδή το επίπεδο «ιδιαίτερα συνιστώμενο»: Dunlop Winter Response 2, Goodyear UltraGrip9 +, Michelin Alpin 6 και Vredestein Wintrac.

Στην άλλη άκρη της αξιολόγησης, το Kumho Wintercraft WP51 πήρε μόλις δύο αστέρια και επισήμανση «συνιστάται με επιφύλαξη».

winter tyres test

Η επόμενη δοκιμή αφορούσε 18 μοντέλα ελαστικών 225/50 R17 98V, διάσταση που αντιστοιχεί σε οικογενειακά και κόμπακτ SUV, με τα δεύτερα να είναι πλέον πολυάριθμα στους δρόμους. Ανάμεσα στα «ιδιαίτερα συνιστώμενα» με αξιολόγηση τεσσάρων αστέρων είναι τα Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6 και Goodyear UltraGrip Performance +.

Επισημαίνεται η προσοχή μας σε δύο μοντέλα που πρέπει να αποφεύγονται και αξιολογήθηκαν με ένα αστέρι: Το Goodride Z-507 Zuper Snow και το Linglong Green-Max Winter UHP. Πρόκειται για δύο κινεζικά λάστιχα με πολύ χαμηλή τιμή. Η απόδοση ήταν πολύ κακή τόσο σε βρεγμένο όσο και σε χιονισμένο δρόμο.

Στη δοκιμή φρεναρίσματος από 80 έως 0 km/h, το TCS υποδεικνύει ότι το Linglong χρειάζεται 11 μέτρα περισσότερο από το Bridgestone (καλύτερο σε αυτό το κριτήριο) για να σταματήσει: «Αυτό σημαίνει ότι όταν το αυτοκίνητο με Bridgestone έχει ακινητοποιηθεί, ένα ίδιο αυτοκίνητο με τα Linglong εξακολουθεί να ταξιδεύει με 40 km/h!». Στη δοκιμή φρεναρίσματος σε χιονισμένο δρόμο από 50 km/h, η απόσταση ακινητοποίησης του Goodride ήταν τρία μέτρα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του TCS, με αυτά τα ελαστικά «οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου της δοκιμής ήταν αργές και ανακριβείς. Ωστόσο, αυτά τα δύο στοιχεία είναι υψίστης σημασίας και μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε διαβάσεις πεζών, για παράδειγμα, ή όταν προκύψει ξαφνικά εμπόδιο». Το TCS είναι κατηγορηματικό. Σύμφωνα με την ελβετική λέσχη, αυτά τα ελαστικά αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

winter tyres test

Το TCS επισημαίνει επίσης το κακό αποτέλεσμά τους στη δοκιμή φθοράς. Το Goodride άντεξε μόνο 23.000 km, ενώ αντίστοιχα το Michelin έπιασε τις 43.000 km. Ως εκ τούτου, ένα λάστιχο χαμηλού κόστους δεν κοστίζει λιγότερο από ένα επώνυμο προϊόν υψηλής ποιότητας!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube