To Tesla Model X αρνείται να τουμπάρει! [videos]

To Tesla Model X αρνείται να τουμπάρει! [videos]

To ηλεκτρικό SUV πήρε 5 αστέρια σε κάθε δοκιμή ασφάλειας της αμερικανικής NHTSA, εκπλήσσοντας ειδικά στο τεστ ανατροπής.

Η Tesla ανέβασε και video από δική της δοκιμή ανατροπής, όπου χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να τουμπάρει το Model X

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «το Model X είναι το πρώτο και το μόνο SUV που πήρε βαθμολογία ασφάλειας 5 αστέρων από τη NHTSA σε κάθε κατηγορία και υποκατηγορία, έχοντας τη μικρότερη πιθανότητα ανατροπής και γενικά τραυματισμών από κάθε SUV». 

Ειδικά στη δοκιμή ανατροπής, τα 5 αστέρια είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν από ένα SUV, λόγω του ψηλού κέντρου βάρους που έχουν τα συγκεκριμένα μοντέλα. Η τοποθέτηση όμως της πολύ βαριάς μπαταρίας κάτω από το δάπεδο, χαμηλώνει σημαντικά το κέντρο βάρους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου (EV), οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να τουμπάρει. 

Είχε ήδη γίνει γνωστό ότι η NHTSA δυσκολεύτηκε να ανατρέψει το Model X, όμως η συγκεκριμένη δοκιμή ανατροπής στο παρακάτω video δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες δοκιμασίες της κρατικής υπηρεσίας. Πρόκειται προφανώς για μια εσωτερική δοκιμή της ίδιας της Tesla, η οποία όμως χρησιμοποιείται κι από άλλους κατασκευαστές, όπως θα δείτε στο δεύτερο video (στο 59"), όπου η BMW δοκιμάζει την Χ6. To αυτοκίνητο μεταφέρεται πάνω σε πλατφόρμα η οποία κινείται με ταχύτητα και σταματά απότομα, εκτοξεύοντάς το με το πλάι πάνω σε παχιά, μαλακή άμμο.

Το τεστ αυτό προφανώς προσομοιώνει μια ανατροπή τύπου “trip rollover”, όπου το αυτοκίνητο πλαγιολισθαίνει εκτός ελέγχου και οι τροχοί βρίσκουν είτε σε μαλακό έδαφος, είτε σε κράσπεδο ή άλλο εμπόδιο που «κάνει μοχλό» και τουμπάρει το όχημα. Η NHTSA εκτιμά ότι αυτά τα «τουμπαρίσματα τρικλοποδιάς» αντιπροσωπεύουν το 95% των περιπτώσεων όπου ένα όχημα ανατρέπεται μόνο του, χωρίς προηγουμένως να χτυπήσει με άλλο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tesla Model X ρυμουλκεί Boeing! [video]

[Πηγές: Electrek, Jalopnik, BMW]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube