Pit-stop για την οδική ασφάλεια στα Μέγαρα

Pit-stop για την οδική ασφάλεια στα Μέγαρα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» έστησε ένα ιδιαίτερο Pit-stop στα Μέγαρα την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Την περασμένη Παρασκευή οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα ιδιαίτερο pit-stop στον Σ.Ε.Α. Μεγάρων για τον έλεγχο της κατάστασης του αυτοκινήτου τους. Από τους ελέγχους προέκυψαν ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχητικά συμπεράσματα, όπως ότι το 30% των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν είχαν ακατάλληλα ελαστικά...

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» :

Παρασκευή 26/7/2013, ΣΕΑ Μεγάρων
Μια πρωτοποριακή δράση υλοποίησε σε συνεργασία με τα Μέλη της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», με την ενεργή συμμετοχή των συμμάχων του ΑΧΑ Ασφαλιστική και Goodyear Dunlop Ελλάς, καθώς και με την υποστήριξη και αρωγή της Genesis Pharma και της Ολυμπίας Οδού.

Το «Pit – Stop για την Οδική Ασφάλεια» υλοποιήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους οδηγούς να συνειδητοποιήσουν τα βασικότερα ζητήματα που πρέπει να προσέχουν κατά τις μετακινήσεις τους, υπενθυμίζοντάς τους παράλληλα την αξία της πρόληψης.

Η δράση υλοποιήθηκε ως εξής:
•    Από τους υπαλλήλους στους σταθμούς των διοδίων Ελευσίνας δόθηκαν έντυπα ενημέρωσης (στα ελληνικά και τα αγγλικά) για την οδική ασφάλεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
•    Οι άνθρωποι των διοδίων προέτρεπαν τους οδηγούς να κάνουν ένα «Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» στο ΣΕΑ Μεγάρων.
•    Εκεί βρίσκονταν μέλη του Ινστιτούτου και εθελοντές της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, της Goodyear Dunlop Ελλάς και της εθελοντικής ομάδας ΑΟ Κούρος Μεγάρων. Με τη βοήθεια τεχνικών από το, συμβεβλημένο με την ΑΧΑ, συνεργείο Toyota Νέος Κηφισός Α.Ε. πραγματοποίησαν τεχνικούς ελέγχους και συζήτησαν με οδηγούς και επιβάτες για τα σημεία του οχήματος που πρέπει να προσέχουν πριν από κάθε ταξίδι και για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν κάθε φορά που οδηγούν.
•    Στο τέλος, οι οδηγοί λάμβαναν checklists με τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζοντανστο όχημά τους, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων (π.χ. τοποθέτηση ελεύθερων αντικειμένων στην καμπίνα, κούραση οδηγού, κ.λπ.).

Σε διάστημα έξι ωρών έγιναν φιλικοί έλεγχοι σε 90 οχήματα και 270 οδηγούς και επιβάτες, οι οποίοι έδειξαν τα παρακάτω αποτελέσματα για την κατάσταση των οχημάτων και τη συμπεριφορά των οδηγών.

Οχήματα
•    27 παρουσίασαν προβλήματα στα ελαστικά
•    21 παρουσίασαν προβλήματα τεχνικής φύσης (πχ. φώτα, στάθμη λαδιού ή άλλων υγρών, πεντάλ, κ.λπ.)
•    1 όχημα ήταν ανασφάλιστο

Οδηγοί
•    7 δήλωσαν πως πιθανότατα θα έκαναν χρήση κινητού τηλεφώνου στο ταξίδι τους
•    10 δήλωσαν πως είχαν έντονο εκνευρισμό ή στρες
•    9 δεν έκαναν χρήση ζωνών ασφαλείας
•    4 ήταν υπό επήρεια φαρμάκων
•    2 ήταν υπό επήρεια αλκοόλ

Στην περίοδο της κρίσης όλοι οι οδηγοί είδαν με μεγάλη ευχαρίστηση άλλη μια δράση του Ι.Ο.ΑΣ. για την πρόληψη και την προστασία της ζωής, ενώ πολλοί εξ’ αυτών δήλωσαν τη διάθεσή τους να συμβάλλουν εθελοντικά στο έργο του Ινστιτούτου και στη διάδοση των μηνυμάτων για την οδική ασφάλεια στους οικείους τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ξένοι επισκέπτες της χώρας μας (πχ. Γάλλοι, Γερμανοί, Τσέχοι κ.α.) που συμμετείχαν στον PitStop έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία αυτή.

[Πηγή: Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube