Αποκάλυψη: Οι κίνδυνοι από τη μη ορθή χρήση της ζώνης [video]

Αποκάλυψη: Οι κίνδυνοι από τη μη ορθή χρήση της ζώνης [video]

Το NSW Centre for Road Safety στέλνει μήνυμα στους Αυστραλούς οδηγούς για τους κινδύνους που διατρέχουν από τη μη ορθή χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Εξετάσατε ποτέ τις συνέπειες της μη ορθής χρήσης της ζώνης ασφαλείας σε περίπτωση ατυχήματος;

Το κυβερνητικό κέντρο για την Οδική Ασφάλεια της Nέας Νότιας Ουαλίας (ΝSW) έδειξε τα απογοητευτικά αποτελέσματα ύστερα από μια πρόσφατη δοκιμασία στη μονάδα Crashlab. Χρησιμοποιώντας δύο ανδρείκελα -το ένα με τη ζώνη ασφαλείας να φοριέται εσφαλμένα κάτω από το βραχίονα και το άλλο να ταξιδεύει σε ένα κάθισμα με την πλάτη «ξαπλωμένη» (low riding)- οι ερευνητές έριξαν στον τοίχο με 60 km/h ένα Toyota Camry.

To πρώτο ανδρείκελο, που φοράει ζώνη ασφαλείας κάτω από το βραχίονα, φαίνεται ότι κινείται υπερβολικά προς τα εμπρός, φτάνοντας στο ταμπλό. Ένα γεγονός που θα οδηγούσε σε μια ζοφερή πρόγνωση στην περίπτωση πραγματικού ατυχήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το άλλο ανδρείκελο, που θεωρείται ότι οδηγεί ή συνοδηγεί με την πλάτη του καθίσματος σχετικά ξαπλωμένη, έχει επίσης τρομερές συνέπειες.

«Όλη η δύναμη εφαρμόζεται στην κοιλιακή χώρα, η οποία πιθανώς θα έχει αποτέλεσμα τραυματισμούς στο ήπαρ, στη σπλήνα και σε οτιδήποτε μέσα στην κοιλιά», δήλωσε ο δρ. Jeremy Hsu, επικεφαλής της μονάδας τραυματισμών και χειρουργός στο νοσοκομείο Westmead.

«Όταν πρόκειται για τη δοκιμή της ξαπλωμένης πλάτης, [υπάρχει] πολύ υψηλός κίνδυνος θανάτου και μόνιμης αναπηρίας».

Το Κέντρο Οδικής Ασφάλειας δημοσιοποίησε ευρήματά του έτσι ώστε να συμπέσουν με την εβδομάδα «Yellow Ribbon National Road Safety». Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της Nέας Νότιας Ουαλίας το 2017, επειδή δεν φορούσαν ή έκαναν λανθασμένη χρήση
της ζώνης ασφαλείας. Η υπουργός Δρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών, Melinda Pavey, είπε ότι το οπτικό υλικό του crash test χρησιμεύει ως προειδοποίηση των οδηγών. 

«Σκεφτείτε πότε φορέσατε ή έχετε δει κάποιον να φοράει τη ζώνη ασφαλείας κάτω από το βραχίονα για να μην τον ενοχλεί στο λαιμό ή για να μην τσαλακώσει τα ρούχα του, και στη συνέχεια σκεφτείτε τις πιθανές συνέπειες που αποδείχτηκαν σε αυτό το video των δοκιμών σύγκρουσης», δήλωσε η Pavey.

«Ένας άλλος λόγος είναι η ομορφιά -είτε μακιγιάρεστε στον καθρέφτη είτε απλώνετε αντηλιακό στο λαιμό και στο στήθος- πρέπει πραγματικά να παρακολουθήσετε αυτό το video. Ματαιοδοξία που δεν αξίζει τον κόπο».

«Σκεφτείτε πότε έχετε κουραστεί και ξαπλώσατε το κάθισμά σας ως επιβάτης σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο ή οδηγείτε με την πλάτη του καθίσματος σε κλίση - όπως βλέπουμε να οδηγούν “low riding”, ειδικά οι νέοι άντρες».

Και εμείς θα συμπληρώναμε, «Ακόμα κι αν φοράτε ζώνη ασφαλείας με τον ορθό τρόπο, κάντε ενεργητική τη χρήση της». Το σώμα κινείται, αλλάζει στάση και η ζώνη φεύγει από την ενδεδειγμένη διάταξη. Οπότε, κάθε λίγη ώρα, σφίξτε τη και πάλι στη λεκάνη και μαζέψτε τα μπόσικα στο στήθος. Πρόκειται για μια πανεύκολη ρουτίνα.

Εκείνο όμως που περισσότερο μας θλίβει από αυτή την είδηση και το οπτικό υλικό είναι ότι μια αυστραλέζικη Περιφέρεια, σαν να λέμε στα δικά μας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει δικό της Crashlab και μπορεί και στέλνει μηνύματα στους οδηγούς. Αφού προηγουμένως έχει ενδιαφερθεί επί τούτου για το θέμα της μη ορθής χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Αλλά τι να λέμε, στη χώρα που τα μισά παιδιά μέσα στα αυτοκίνητα είναι άδετα, με το γονιό στο τιμόνι να έχει κολλημένο το τηλέφωνο στο αυτί –αν δεν καπνίζει κιόλας… Και δεν ιδρώνει το αυτί καμίας αρχής… Έστω και σε επίπεδο καταστολής…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 χρόνια Euro NCAP. Δείτε το εντυπωσιακό video της προόδου!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσο έχει βελτιωθεί η παθητική ασφάλεια τα τελευταία 20 χρόνια; [videos]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο NHTSA εξελίσσει τα crash tests για μια γενικότερη αξιολόγηση

IIHS: Προβληματικά τα φώτα στα κόμπακτ και μεσαία crossover [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Προετοιμασία crash test: Πραγματική επιστήμη [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Να γιατί επιβάλλεται να φοράμε ζώνες ασφαλείας και στο πίσω κάθισμα [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube