Προετοιμασία crash test: Πραγματική επιστήμη [video]

Προετοιμασία crash test: Πραγματική επιστήμη [video]

Πίσω από τις κάμερες, η προετοιμασία μιας δοκιμής πρόσκρουσης είναι σαφώς πιο εντυπωσιακή από το ίδιο το crash test.

Οι δοκιμές πρόσκρουσης των νέων μοντέλων, τα γνωστά μας crash test, αποτελούν σημαντικό εργαλείο, αλλά και τρόπο αξιολόγησης για το πώς θα συμπεριφερθεί ένα αυτοκίνητο στην περίπτωση ατυχήματος.

Κυρίως δε πώς θα συμπεριφερθεί ο κλωβός των επιβατών και ως εκ τούτου πόσο ασφαλείς είναι οι επιβάτες μέσα σε αυτόν.

Αυτό που βλέπουμε εμπρός από τις κάμερες είναι μεν εντυπωσιακό, αλλά και διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Τα αυτοκίνητα «τραβιούνται» πάνω σε ένα διάδρομο στις εγκαταστάσεις του οργανισμού που διενεργεί τη δοκιμή, πριν πέσουν με προκαθορισμένα km/h σε ένα ακίνητο και μη παραμορφώσιμο εμπόδιο. Ή αν πρόκειται για πλευρικές ή οπίσθιες συγκρούσεις, ένα ειδικό μη παραμορφώσιμο όχημα, κατ’ ουσία μια «ντρεζίνα», πέφτει επίσης με προκαθορισμένα km/h πάνω στο προς δοκιμή αυτοκίνητο.

Η προεργασία όμως πριν από κάθε δοκιμή είναι ενδελεχής και εξαντλητική. Υποθέταμε βέβαια, ότι περιελάμβανε την τοποθέτηση των ανδρείκελων, των μετρητικών μηχανημάτων και των καμερών, αλλά δεν είχαμε ιδέα για το πόσο λεπτομερής, χρονοβόρα και συμμετοχική για την ομάδα των ανθρώπων είναι η διαδικασία της προετοιμασίας ενός αυτοκινήτου για crash test.

Αυτό μέχρι τη στιγμή που το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια σε Δρόμους Υψηλής Ταχύτητας (Insurance Institute for Highway Safety –IIHS) δημοσιοποίησε το video με όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας. Δείτε το και θα εκπλαγείτε από την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος.

[Πηγή IIHS]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube