Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Σε πόσο χαμηλή θερμοκρασία απαιτούνται χειμερινά λάστιχα; Πότε δεν δουλεύουν τα θερινά, και σε ποιον απευθύνονται τα «all season»;

Σήμερα, όλοι γνωρίζουν –ή θα έπρεπε να γνωρίζουν– ότι το πιο απαραίτητο συστατικό για ασφαλείς μετακινήσεις το χειμώνα είναι τα κατάλληλα λάστιχα. Ωστόσο, η επιλογή δεν γίνεται μόνο μεταξύ θερινών και χειμερινών, αφού στην αγορά υπάρχουν και λάστιχα τεσσάρων εποχών, τα οποία ισχυρίζονται ότι τα καταφέρνουν παντού καλά. Αλλά και λάστιχα Nordic, προορισμένα να αποδίδουν στις ακραίες συνθήκες των βορειότερων χωρών του πλανήτη.

Ο Jonathan Benson, οδηγός/δοκιμαστής του βρετανικού Tyre Reviews, πραγματοποίησε μια δοκιμή ελαστικών με σκοπό να δείξει πώς επηρεάζεται η απόδοση καθενός από τα παραπάνω λάστιχα από τη θερμοκρασία. Διότι μπορείς με ασφάλεια να υποθέσεις πως χρειάζεσαι ένα σετ καλών χειμερινών ελαστικών αν κινείσαι σε χιονισμένους δρόμους με 0° C, τι γίνεται όμως όταν οδηγείς σε στεγνή ή βρεγμένη άσφαλτο στους 5° C ή στους 10° C; Ισχύει ότι οι 7° C είναι το σημείο καμπής, όπως ισχυρίζονται οι εταιρίες ελαστικών; Και πώς αποδίδει ένα χειμερινό λάστιχο όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 15° C;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις φθηνά με ακριβά ελαστικά [video]

Για να δώσει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ο Benson πήρε ένα VW Golf, το οποίο φοράει την πολύ δημοφιλή διάσταση ελαστικών 205/55R16, και πήγε ως το Ivalo της Φινλανδίας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Test World. Εκεί, στην κλειστή πίστα δοκιμών όπου υπάρχει απόλυτος έλεγχος της θερμοκρασίας αέρα και εδάφους, ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών, δοκίμασε πώς συμπεριφέρονται τα καλύτερα –σύμφωνα με τον ίδιο– λάστιχα κάθε κατηγορίας σε στεγνό και βρεγμένο, σε διάφορες θερμοκρασίες οδοστρώματος από 0 έως 15° C.

Θερινό:Continental PremiumContact 6
Τεσσάρων εποχών/Θερινό:Michelin CrossClimate+
Τεσσάρων εποχών:Continental AllSeasonContact
Χειμερινό:Continental WinterContact TS 860
Nordic:Nokian Hakkapeliitta R3

Tyre Reviews

Στο βρεγμένο και με 2° C, για να φρενάρει από τα 80 στα 5 km/h το Golf χρειάστηκε με τα θερινά λάστιχα περίπου 5,5 m παραπάνω απ’ ότι με τα τεσσάρων εποχών και τα χειμερινά. Στους 6° C τα θερινά βελτίωσαν πολύ την επίδοσή τους, ενώ τα χειμερινά και τα all season τα πήγαν λίγο χειρότερα, οπότε η διαφορά έπεσε στα 2-2,5 m. Στους 10° C όλα τα λάστιχα σημείωσαν κοντινή επίδοση, με λιγότερο από 1,3 m να χωρίζει το καλύτερο (CrossClimate+) από το χειρότερο (WinterContact TS 860). Η έκπληξη της δοκιμής ήταν ότι στους 15° C το θερινό PremiumContact 6 βρέθηκε στην κορυφή, όμως αφενός η διαφορά του από τα all season δεν ξεπέρασε το 0,5 m, αφετέρου η επίδοση των 27,5 m δεν ήταν καλύτερη από εκείνη που είχε σημειώσει το CrossClimate+ στους 2° C!

Στο στεγνό, τα θερινά βρέθηκαν αναμενόμενα στην κορυφή, τόσο στους 8° C, θερμοκρασία με την οποία ξεκίνησαν οι δοκιμασίες, όσο και στους 0° C! Τα CrossClimate+ έδειξαν τον θερινό προσανατολισμό τους, σχεδόν ισοφαρίζοντας την επίδοση των PremiumContact στους 8° C, ενώ περιέργως η απόδοσή τους έπεφτε όσο έπεφτε και η θερμοκρασία, αντίθετα με τα πιο χειμερινά AllSeasonContact που ξεκίνησαν χειρότερα αλλά βελτιώνονταν. Το ίδιο έκαναν και τα WinterContact, με απόσταση από 1 έως 2,3 m μεγαλύτερη από το χειρότερο all season.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ζαντολάστιχα 17", 18" ή 19": Η απόλυτη σύγκριση [video]

Τέλος, τα λάστιχα ακραίων συνθηκών (Nordic) απέδειξαν ότι καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο σε τέτοιες. Σε όλες τις δοκιμασίες στην άσφαλτο φρέναραν χειρότερα από όλα, με τη διαφορά τους από τα καλύτερα all season στο βρεγμένο να κυμαίνεται από 7 έως 9 m. Αντίθετα, αρίστευσαν όταν το Golf οδηγήθηκε με αυτά σε θερμοκρασία -9° C, σε χιόνι και πάγο –βούτυρο στο ψωμί τους.

Δείτε στο παρακάτω video ολόκληρη τη δοκιμή, με τα αναλυτικά αποτελέσματα για κάθε δοκιμασία:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube