node/37688

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Σε πόσο χαμηλή θερμοκρασία απαιτούνται χειμερινά λάστιχα; Πότε δεν δουλεύουν τα θερινά, και σε ποιον απευθύνονται τα «all season»;

Σήμερα, όλοι γνωρίζουν –ή θα έπρεπε να γνωρίζουν– ότι το πιο απαραίτητο συστατικό για ασφαλείς μετακινήσεις το χειμώνα είναι τα κατάλληλα λάστιχα. Ωστόσο, η επιλογή δεν γίνεται μόνο μεταξύ θερινών και χειμερινών, αφού στην αγορά υπάρχουν και λάστιχα τεσσάρων εποχών, τα οποία ισχυρίζονται ότι τα καταφέρνουν παντού καλά. Αλλά και λάστιχα Nordic, προορισμένα να αποδίδουν στις ακραίες συνθήκες των βορειότερων χωρών του πλανήτη.

Ο Jonathan Benson, οδηγός/δοκιμαστής του βρετανικού Tyre Reviews, πραγματοποίησε μια δοκιμή ελαστικών με σκοπό να δείξει πώς επηρεάζεται η απόδοση καθενός από τα παραπάνω λάστιχα από τη θερμοκρασία. Διότι μπορείς με ασφάλεια να υποθέσεις πως χρειάζεσαι ένα σετ καλών χειμερινών ελαστικών αν κινείσαι σε χιονισμένους δρόμους με 0° C, τι γίνεται όμως όταν οδηγείς σε στεγνή ή βρεγμένη άσφαλτο στους 5° C ή στους 10° C; Ισχύει ότι οι 7° C είναι το σημείο καμπής, όπως ισχυρίζονται οι εταιρίες ελαστικών; Και πώς αποδίδει ένα χειμερινό λάστιχο όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 15° C;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις φθηνά με ακριβά ελαστικά [video]

Για να δώσει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ο Benson πήρε ένα VW Golf, το οποίο φοράει την πολύ δημοφιλή διάσταση ελαστικών 205/55R16, και πήγε ως το Ivalo της Φινλανδίας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Test World. Εκεί, στην κλειστή πίστα δοκιμών όπου υπάρχει απόλυτος έλεγχος της θερμοκρασίας αέρα και εδάφους, ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών, δοκίμασε πώς συμπεριφέρονται τα καλύτερα –σύμφωνα με τον ίδιο– λάστιχα κάθε κατηγορίας σε στεγνό και βρεγμένο, σε διάφορες θερμοκρασίες οδοστρώματος από 0 έως 15° C.

Θερινό: Continental PremiumContact 6
Τεσσάρων εποχών/Θερινό: Michelin CrossClimate+
Τεσσάρων εποχών: Continental AllSeasonContact
Χειμερινό: Continental WinterContact TS 860
Nordic: Nokian Hakkapeliitta R3

Tyre Reviews

Στο βρεγμένο και με 2° C, για να φρενάρει από τα 80 στα 5 km/h το Golf χρειάστηκε με τα θερινά λάστιχα περίπου 5,5 m παραπάνω απ’ ότι με τα τεσσάρων εποχών και τα χειμερινά. Στους 6° C τα θερινά βελτίωσαν πολύ την επίδοσή τους, ενώ τα χειμερινά και τα all season τα πήγαν λίγο χειρότερα, οπότε η διαφορά έπεσε στα 2-2,5 m. Στους 10° C όλα τα λάστιχα σημείωσαν κοντινή επίδοση, με λιγότερο από 1,3 m να χωρίζει το καλύτερο (CrossClimate+) από το χειρότερο (WinterContact TS 860). Η έκπληξη της δοκιμής ήταν ότι στους 15° C το θερινό PremiumContact 6 βρέθηκε στην κορυφή, όμως αφενός η διαφορά του από τα all season δεν ξεπέρασε το 0,5 m, αφετέρου η επίδοση των 27,5 m δεν ήταν καλύτερη από εκείνη που είχε σημειώσει το CrossClimate+ στους 2° C!

Στο στεγνό, τα θερινά βρέθηκαν αναμενόμενα στην κορυφή, τόσο στους 8° C, θερμοκρασία με την οποία ξεκίνησαν οι δοκιμασίες, όσο και στους 0° C! Τα CrossClimate+ έδειξαν τον θερινό προσανατολισμό τους, σχεδόν ισοφαρίζοντας την επίδοση των PremiumContact στους 8° C, ενώ περιέργως η απόδοσή τους έπεφτε όσο έπεφτε και η θερμοκρασία, αντίθετα με τα πιο χειμερινά AllSeasonContact που ξεκίνησαν χειρότερα αλλά βελτιώνονταν. Το ίδιο έκαναν και τα WinterContact, με απόσταση από 1 έως 2,3 m μεγαλύτερη από το χειρότερο all season.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ζαντολάστιχα 17", 18" ή 19": Η απόλυτη σύγκριση [video]

Τέλος, τα λάστιχα ακραίων συνθηκών (Nordic) απέδειξαν ότι καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο σε τέτοιες. Σε όλες τις δοκιμασίες στην άσφαλτο φρέναραν χειρότερα από όλα, με τη διαφορά τους από τα καλύτερα all season στο βρεγμένο να κυμαίνεται από 7 έως 9 m. Αντίθετα, αρίστευσαν όταν το Golf οδηγήθηκε με αυτά σε θερμοκρασία -9° C, σε χιόνι και πάγο –βούτυρο στο ψωμί τους.

Δείτε στο παρακάτω video ολόκληρη τη δοκιμή, με τα αναλυτικά αποτελέσματα για κάθε δοκιμασία:

node/40233

Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3: H τρίτη γενιά της βραβευμένης γκάμας ελαστικών 4 εποχών

Έρχεται για να προσφέρει στους οδηγούς ακόμα πιο βελτιωμένη απόδοση σε χιονισμένο, βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα.

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 | Επικοινωνία

Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3: H τρίτη γενιά της βραβευμένης γκάμας ελαστικών 4 εποχών

Με το λανσάρισμα του νέου ελαστικού Vector 4 Seasons Gen-3, η Goodyear εισάγει την πλέον ανανεωμένη πρόταση στη βραβευμένη σειρά ελαστικών 4 εποχών. Το ελαστικό τελευταίας γενιάς ήρθε για να προσφέρει στους οδηγούς ακόμα πιο βελτιωμένη απόδοση σε χιονισμένο, βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα.

«Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί μας αντιμετώπισαν την πρόκληση να βελτιώσουν το Vector 4Seasons Gen-2, ένα ελαστικό για κάθε εποχή που έχει κατακτήσει περισσότερα βραβεία από οποιοδήποτε άλλη μάρκα»¹ δήλωσε ο Mike Rytokoski, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Marketing Goodyear Europe. «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε κάνει το καλό ακόμη καλύτερο με τα ελαστικά Vector 4Seasons Gen-3»

Η κατηγορία των ελαστικών 4 εποχών είναι μία από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κλάδο των ελαστικών. Οι αγοραστές που επιλέγουν ελαστικά 4 εποχών αναζητούν τρία βασικά χαρακτηριστικά: ασφάλεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες, εξαιρετικό φρενάρισμα και πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα και εξαιρετικό φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα.

goodyearvector

Χάρη στην τεχνολογία Snow Grip της Goodyear, το ελαστικό Vector 4Seasons Gen-3 προσφέρει βελτιωμένη πρόσφυση για ακόμα καλύτερο χειρισμό στο χιόνι. Ο μεγάλος αριθμός εγκοπών, στο κέντρο του πέλματος του ελαστικού παρέχει καλύτερη επαφή στο χιόνι, βελτιώνοντας έτσι τον χειρισμό σε χιονισμένο έδαφος κατά 5% συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά ελαστικού. 

Η τεχνολογία Dry Handling της Goodyear παρέχει στιβαρά τακούνια στους ώμους που μειώνουν τη παραμόρφωση του ελαστικού κατά τη διάρκεια απότομων ελιγμών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 5% καλύτερο φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά του ελαστικού. 

Το ελαστικό Vector 4Seasons Gen-3 διατηρεί επίσης το εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο αντίστασης στην υδρολίσθηση του προκατόχου του, χάρη στην τεχνολογία Aqua Control της Goodyear που χρησιμοποιεί βαθιές και φαρδιές αυλακώσεις για βελτιωμένη απομάκρυνση του νερού.
Το νέο ελαστικό Vector 4Seasons Gen-3 λανσαρίστηκε φέτος, με 65 νέες διαστάσεις με σταδιακή εισαγωγή το 2020, ενώ επιπλέον διαστάσεις θα ακολουθήσουν εντός του 2021 και του 2022. 

Το νέο ελαστικό έχει λάβει πολυάριθμες εγκρίσεις πρώτης τοποθέτησης με πρώτες τοποθετήσεις για τα μοντέλα Peugeot 2008/3008/5008, DS3 Crossback και DS7 Crossback να έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στη χρονιά. Επιπλέον διαστάσεις πρώτης τοποθέτησης για άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων πρόκειται να λανσαριστούν εντός της χρονιάς.

Βράβευση από τα Κορυφαία Μέσα
Η Goodyear έχει διακριθεί με τις περισσότερες νίκες σε συγκριτικές δοκιμές ελαστικών 4 εποχών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μάρκα. Το νέο Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, συνεχίζει την παράδοση. Πρόσφατα κατέκτησε την κορυφαία διάκριση από το περιοδικό “Auto Bild” καθώς και από το κορυφαίο Βρετανικό site “Tyre Reviews”, την ανεξάρτητη πηγή πληροφοριών παγκοσμίως. 

goodyear

Συγκεκριμένα, το περιοδικό Auto Bild ανέδειξε το ελαστικό Vector 4Seasons Gen-3 ως το νικητή μεταξύ όλων των ελαστικών 4 εποχών, υπογραμμίζοντας τις ‘απόλυτες επιδόσεις του σε όλες τις συνθήκες καιρού, έχοντας δυναμικό κράτημα και υψηλή χιλιομετρική απόδοση’. Επιπλέον, το περιοδικό βράβευσε το νέο ελαστικό Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3, με το βραβείο “EcoMaster” για τις κορυφαίες του επιδόσεις σε χιλιομετρική απόσταση, για την αντίσταση κύλισης που διαθέτει σε κάθε τύπο οδοστρώματος και για την αναλογία ποιότητας/ τιμής βάσει χιλιομετρικής απόστασης. 

Ο Jon Benson, ιδιοκτήτης και δοκιμαστής για το “Tyre Reviews” βράβευσε το νέο ελαστικό της Goodyear ως νικητή στην κατηγορία “Δοκιμή Ελαστικών 4 Εποχών 17’ για το 2020” σχολιάζοντας: «Το νέο ελαστικό Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 κερδίζει τη νίκη από την πρώτη κιόλας δοκιμή, επιτυγχάνοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των ανταγωνιστών”. 

«Είναι υπέροχο να κατακτάς τόσες νίκες τόσο σύντομα, μετά από το πρόσφατο λανσάρισμά του στην αγορά. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την αναγνώριση που λαμβάνουμε από τα κορυφαία Μέσα όπως το Auto Bild και το Tyre Reviews“ δήλωσε ο Mike Rytokoski, Chief Operating Officer της Goodyear Ευρώπης. 

[Πηγή: Goodyear]
 

node/40213

Έρευνα: Ποιο είναι το προφίλ του οδηγού που προκαλεί τροχαίο ατύχημα 

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος - Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους συμμετέχοντες

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 | Επικοινωνία

Έρευνα: Ποιο είναι το προφίλ του οδηγού που προκαλεί τροχαίο ατύχημα 

Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17 με 35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγεί, ταυτόχρονα πίνει, παραβιάζει όριο ταχύτητας και STOP, μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν ξέχνα να παρκάρει παράνομα.

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα παραβάτη οδηγού, που ευθύνεται σημαντικά για τα τροχαία, το προφίλ του οποίου σκιαγραφούν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων.

Μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν και οι γυναίκες οδηγοί, οι οποίες σε μερικές παραβάσεις φαίνεται να «συναγωνίζονται» τους άνδρες. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να σβήσουμε -όπως κάναμε με το κάπνισμα- τη θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής» τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά την παρουσία των στοιχείων της πανελλήνιας έρευνας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28/8/2020 έως 9/9/2020 και συμμετείχαν 1.600 άτομα (Άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 17 ετών και άνω από το σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.


Βασικό ερώτημα στους συμμετέχοντες ήταν πόσες φορές τους τελευταίους τρεις μήνες παραβίασαν τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας όσον αφορά:

Tη χρήση ζώνης ασφαλείας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αναγωγή επί του συνόλου των οδηγών της χώρας, 1.260.000 δηλαδή το 24% οδήγησαν από μια έως δέκα φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας! Τα πρωτεία έχουν οι επαγγελματίες οδηγοί!
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Το παραβίασαν 2.800.000 ,δηλαδή το 49%, με πρώτους τους μοτοσικλετιστές και δεύτερους τους επαγγελματίες
Επιτάχυνση για να περάσουν με πορτοκαλί φανάρι: Πάτησαν γκάζι, αντί για φρένο 3.116.000, πάνω από τους μισούς το 54%. Από αυτούς το 56% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες
Παραβίαση STOP: 346.000 οδηγοί, ποσοστό 6%. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν επαγγελματίες
Τη χρήση αλκοόλ: 750.000οδήγησαν έχοντας κάνει χρήση πάνω από ένα ποτό, δηλαδή το 13%!
Κινητό και οδήγηση: 2.827.000 μιλούσαν και οδηγούσαν κρατώντας το κινητό στο χέρι,ποσοστό 49% . Οι μοτοσυκλετιστές πρώτοι, με δεύτερους τους επαγγελματίες
Να στέλνει ή να διαβάζει μήνυμα στο κινητό: 577.000 είχαν...αφήσει το τιμόνι και ασχολούνταν με το κινητό, ποσοστό 10%
Προγραμματισμός GPS κατά την οδήγηση: 1.038.000 το… ξέχασαν πριν ξεκινήσουν, ποσοστό 18%
Παραβίαση λωρίδας έκτακτης ανάγκης: 404.000 ήταν οι «έξυπνοι» ποσοστό 7%
Οδήγηση μοτοσικλέτας χωρίς κράτος: 180.000, ποσοστό 35%,
Παράνομο παρκάρισμα: 865,000 , ποσοστό 15% , ενώ 1.211.000 ανέφεραν ότι διπλο-πάρκαραν,ποσοστό 21% !

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κατέχει «τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε με το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι ηλικίας 17 έως 35 ετών» όπως ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου (Παγκόσμια Τράπεζα), το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Στην Ε.Ε. ετησίως δαπανάται ποσό ύψους €160 δισ., το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να βελτιωθούν συντονισμένα όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα: οδηγός - όχημα - οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα απαιτείται:

Η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των οδηγών,
Η σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων,
Η καθιέρωση του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής,
Η ενίσχυση των μεθόδων τεχνικής επιτήρησης οδικής συμπεριφοράς αλλά και της αστυνόμευσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως π.χ. ραντάρ,
Περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου,
Η σύσταση ενός ενιαίου φορέα κεντρικού συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ένα τροχαίο ατύχημα.
Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «Σημαντικότερη όμως προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στα παιδιά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει μελλοντικά η κοινωνική αντίληψη για το σοβαρό αυτό πρόβλημα» άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Μπεχράκης τονίζοντας πως «έτσι έγινε και με το κάπνισμα, όταν το παιδί έλεγε μπαμπά μη καπνίζεις, τώρα πρέπει να μάθει να λέει μπαμπά μη τρέχεις …».

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως «ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με φορείς έχει ως κύριο στόχο να λάβει μέτρα για τα τροχαία για πρόληψη, προστασία και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα οδικής ασφάλειας».