node/25784

Ζαντολάστιχα 17", 18" ή 19"; Η απόλυτη σύγκριση [video]

Τι χαρακτηριστικά προσφέρει κάθε διάσταση ελαστικών, και ποια είναι η πιο κατάλληλη για εσένα; Μια σύγκριση στο ίδιο αυτοκίνητο, δίνει την απάντηση.

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι όσο χαμηλότερο είναι το προφίλ ενός ελαστικού τόσο περισσότερο πλήττεται η άνεση που προσφέρει και τόσο βελτιώνεται η ακρίβεια στον χειρισμό.

Δεν μας δίνεται όμως συχνά η ευκαιρία να διαπιστώσουμε αυτές τις διαφορές με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο. Δηλαδή συγκρίνοντας διαφορετικές διαστάσεις του ίδιου ελαστικού, στο ίδιο αυτοκίνητο, και με μετρήσεις σε πίστα να αποκαλύπτουν με αντικειμενικό τρόπο τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της καθεμιάς από αυτές. Μια τέτοια δοκιμή πραγματοποίησε πρόσφατα το εξειδικευμένο βρετανικό site Tyre Reviews.

Το αυτοκίνητο που επιλέχθηκε για την περίσταση ήταν το απερχόμενο Volkswagen Golf GTI, το οποίο στη βασική του έκδοση φοράει λάστιχα 225/45 R17, και ως έξτρα διατίθεται με 225/40 R18 (τα έχουμε οδηγήσει στο GTI Performance) και 225/35 R19 (τα έχουμε οδηγήσει στο GTI Clubsport). Πρόκειται για διαστάσεις με ίδιο πλάτος και διαφορά μόλις 0,4% σε διάμετρο. Η Goodyear πρόσφερε το Eagle F1 Assymetric 3, το οποίο διατίθεται και στις τρεις αυτές διαστάσεις, ενώ παραχώρησε και τις εγκαταστάσεις της στο Mireval της νότιας Γαλλίας για την πραγματοποίηση της δοκιμής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οδηγούμε το νέο Volkswagen Golf GTI Performance των 245 PS

Στις δοκιμασίες του φρεναρίσματος, τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα, οι τρεις εκδοχές είχαν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους. Η κορυφαία επίδοση και στις δύο περιπτώσεις επιτεύχθηκε με τα 225/40 R18, με τα 17άρια να χρειάζονται περίπου 0,5% μεγαλύτερη απόσταση για την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, και τα 19άρια 0,6% περισσότερο στο στεγνό και 1,3% στο βρεγμένο. Στην υδρολίσθηση σε στροφή, η κατάταξη ήταν ίδια, με τα 18άρια να σημειώνουν την υψηλότερη ταχύτητα και τα άλλα δύο να υστερούν κατά περίπου 1,3%.

Στον γύρο πίστας, τα 17άρια έδιναν πιο ασαφή πληροφόρηση στον οδηγό, οπότε ήταν μακράν τα πιο αργά, σημειώνοντας χρόνο 1’39"30. Με τα 19άρια το τιμόνι ήταν πιο κοφτερό στην είσοδο και η στάση του αυτοκινήτου πιο ρυθμίσιμη μέσα στη στροφή, οπότε το χρονόμετρο σταμάτησε στο 1’37"90. Με τα 18άρια η οδηγική εμπειρία ήταν πιο κοντά σε αυτή των 19", οπότε ο χρόνος ήταν 1’38"07. Στη βρεγμένη πίστα όμως, η κατάταξη αντιστράφηκε. Η αμεσότητα των 19" στο στεγνό μετατράπηκε σε νευρικότητα και απόλυτη συμπεριφορά στο βρεγμένο, και με χρόνο 1’05"60, έμειναν στην τελευταία θέση. Με τις ζάντες των 17" το Golf ήταν πολύ πιο σταθερό αλλά και πιο προβλέψιμο στο γλίστρημα, βοηθώντας τον οδηγό του να πετύχει 1’05"05. Η ενδιάμεση λύση των 18", έκανε πιο ευαίσθητο το πίσω μέρος σε σχέση με τις 17", τερματίζοντας και πάλι στη μέση, με 1’05"34.
Σε άνεση, όπως είναι φυσικό αρίστευσαν οι 17". Οι 18άρες μετέφεραν σαφώς περισσότερους κραδασμούς στην καμπίνα, ειδικά στο πίσω μέρος. Το απρόσμενο είναι ότι με τις 18άρες το Golf ήταν κατά 1 dB πιο αθόρυβο στο ίδιο οδόστρωμα, διαφορά που ήταν αισθητή και υποκειμενικά, στο αυτί του οδηγού. Η λύση των 19" ήταν μακράν η χειρότερη σε αυτά τα θέματα. Δεν ήταν πιο θορυβώδης από τις 17", πλέον όμως η άνεση ήταν σαφώς χειρότερη, με το αυτοκίνητο να κοπανάει σε κάποιες ανωμαλίες της ασφάλτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Εμπρός ή πίσω βάζουμε δύο καινούργια λάστιχα;

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω, δεν είναι και απρόσμενο. Όπως περιμέναμε, η λύση των 17" προσφέρει την περισσότερη άνεση, αλλά όχι και την αμεσότητα που ταιριάζει σε ένα GTI. Οι 19άρες κάνουν το Golf αρκετά πιο κοφτερό, έχουν όμως αντικειμενικά μειονεκτήματα στο βρεγμένο οδόστρωμα, και βέβαια σε άνεση. Οπότε, σύμφωνα με το Tyre Reviews, ποια είναι η πιο ολοκληρωμένη επιλογή, τουλάχιστον για αυτό το αυτοκίνητο; Μα φυσικά οι 18". Δεν προσφέρουν την άνεση των 17", αλλά το τίμημα είναι μικρό για την αυξημένη ακρίβεια και την πιο σπορ συμπεριφορά που εξασφαλίζουν.

TAGS
node/39073

Δοκιμή ελαστικών: Οι καλύτερες επιλογές στις 18" [video]

Μια δοκιμή ελαστικών στο δρόμο με διάρκεια μηνών, αναδεικνύει το καλύτερο λάστιχο στη δημοφιλή διάσταση 225/40 R18.

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Δοκιμή ελαστικών: Οι καλύτερες επιλογές στις 18" [video]

Οι δοκιμές ελαστικών συνήθως γίνονται στο πεδίο δοκιμών κάποιας κατασκευάστριας εταιρίας και διαρκούν ελάχιστες μέρες. Το βρετανικό Tyre Reviews όμως αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, δοκιμάζοντας λάστιχα κυρίως στο δρόμο, και γράφοντας αρκετά χιλιόμετρα με το καθένα από αυτά.

Η διάσταση που επιλέχθηκε για την περίσταση είναι η πολύ δημοφιλής 225/40 R18, η οποία αποτελεί τη στάνταρ επιλογή για το τελευταίο Skoda Octavia RS. Και τα τρία μοντέλα ελαστικών που συμμετείχαν είναι τα Continental PremiumContact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 και Michelin Pilot Sport 4.

Και οι τρεις εταιρίες έχουν και πιο σπορ προτάσεις στην γκάμα τους: SportContact 6, Eagle SuperSport και Pilot Sport 4S, αντίστοιχα. Κοινό σημείο όλων εκείνων όμως είναι ότι προορίζονται για αυτοκίνητα που φορούν τουλάχιστον 19άρες. Διατίθενται σε ελάχιστες διαστάσεις –ή σε καμία– στις 18" και σίγουρα σε καμία στις 17". Οπότε, πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων με ζάντες 17" ή 18" θα αναγκαστούν να επιλέξουν ένα πιο ήπιο μοντέλο ελαστικού, αλλά να το κρίνουν με σπορ κριτήρια.

Όπως μας υπενθυμίζει ο Jonathan Benson του Tyre Reviews, σε αυτά περιλαμβάνεται η ακρίβεια του τιμονιού, δηλαδή το πόσο άμεσα μεταφράζουν την εντολή του οδηγού σε πράξη, και το πόσο αντέχουν όταν πιέζονται. Αναφέρει όμως κι άλλα χαρακτηριστικά που συχνά παραβλέπονται σε τέτοιες δοκιμές, όπως το ποιο λάστιχο προσφέρει την καλύτερη προστασία ζάντας (απάντηση: το Goodyear) ή ποιο είναι το πιο άνετο (το Michelin).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δείτε τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις φθηνά με ακριβά ελαστικά [video]

Συνδυάζοντας την υποκειμενική εντύπωση που σχημάτισε ο ίδιος για κάθε λάστιχο με τα δεδομένα από τις μετρήσεις που έκανε σε βρεγμένη πίστα, αλλά και με αντικειμενικά δεδομένα από άλλες, συμβατικές δοκιμές ελαστικών που έχουν γίνει κατά καιρούς, ο Benson καταλήγει στη δική του κατάταξη. Η οποία φέρνει το Continental στη θέση του πιο σπορ, πιο άμεσου ελαστικού από τα τρία και το Michelin στη θέση του καλύτερου στο βρεγμένο και του πιο άνετου. Το Goodyear όμως είναι η πιο συμφέρουσα αγορά, αφού είναι σχεδόν παντού ισάξιο με τα άλλα δύο, αλλά κοστίζει αρκετά λιγότερο (σ.σ. στην Αγγλία).

Δείτε το πολύ αναλυτικό video του Tyre Reviews:

node/39067

Έρευνα: Οι Έλληνες οδηγούν κουρασμένοι και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

Η έρευνα έγινε από το «Ευρωβαρόμετρο» και αφορούν σε στοιχεία του 2019 - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 | Επικοινωνία

Έρευνα: Οι Έλληνες οδηγούν κουρασμένοι και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

Απείθαρχος οδηγικά εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας οδηγός, ο οποίος οδηγεί παρά το γεγονός ότι νιώθει κουρασμένος ή έχει καταναλώσει αλκοόλ σε ποσότητα μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Αντίθετα, εμφανίζει υποδειγματική συμπεριφορά όταν κάνει χρήση φαρμάκων, καθώς δεν επιλέγει να βρεθεί πίσω από το τιμόνι.

Το 48% των Ελλήνων οδηγών απάντησε καταφατικά ότι οδηγεί ακόμη και όταν είναι κουρασμένος, είτε πρόκειται να κάνει μακρινά ταξίδια είτε κοντινά. Φυσικά, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη νοοτροπία που είχε το 2017, όμως υπολείπεται πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ολλανδοί δείχνουν ότι σέβονται τους συνοδηγούς, αφού μόλις το 23% απάντησε θετικά ότι οδηγεί όταν νιώθει κουρασμένος. Το ίδιο πράττουν και οι Γερμανοί σε ποσοστό 27%, ενώ απείθαρχοι εμφανίζονται οι Πολωνοί με 47% και οι Βέλγοι με 41%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE Safe: Αλκοόλ και οδήγηση ΠΟΤΕ μαζί

Αρνητικά πρωτεία έχουμε και στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο. Σε ποσοστό 24% οι Έλληνες οδηγοί αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό -όμως- μειωμένο κατά 4% από αυτό που ίσχυε το 2017. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που έγινε σχετικά με την οδηγική ασφάλεια, σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autorontes στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Απείθαρχοι εμφανίζονται και οι Βέλγοι, οι οποίοι -με τη σειρά τους- οδηγούν μετά από χρήση αλκοόλ σε ποσοστό 23%, ενώ υποδειγματικοί σε αυτόν τον τομέα εμφανίζονται οι Σλοβάκοι σε ποσοστό 3%, οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί σε ποσοστό 4%.

Επικίνδυνες συμπεριφορές εμφανίζουν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Ισπανοί, οι οποίοι απάντησαν θετικά (11%) στην ερώτηση εάν οδηγούν εφόσον έχουν λάβει φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την προσοχή τους. Οι Έλληνες οδηγοί σε αυτόν τον τομέα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς μόλις το 7% απάντησε θετικά (μαζί με τους Άγγλους, τους Σουηδούς και τους Πολωνούς), έχοντας σε ακόμη καλύτερη θέση τους Ολλανδούς σε ποσοστό 5%.

Τέλος, μεγάλη αύξηση γνώρισε το ποσοστό των Ελλήνων που οδηγεί εφόσον έχει καπνίσει κάνναβη ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών, αφού το 4% απάντησε ότι είναι διατεθειμένο να οδηγήσει μετά από χρήση ναρκωτικών, ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και οι Ισπανοί. Αντίθετα, μόλις το 1% των Γάλλων απάντησε θετικά στη συγκεκριμένη ερώτηση.