Euro NCAP: Οι δοκιμές των Škoda ENYAQ iV, Volkswagen ID.4 και Dacia Sandero Stepway [video]

Euro NCAP: Οι δοκιμές των Škoda ENYAQ iV, Volkswagen ID.4 και Dacia Sandero Stepway [video]

Ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του νέου κύκλου δοκιμών που ολοκλήρωσε.

Ο Euro NCAP ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των νέων δοκιμών πρόσκρουσης για τα ηλεκτρικά Škoda ENYAQ iV και Volkswagen ID.4, καθώς και για τα Dacia Sandero Stepway και Logan.

Το Škoda Enyaq iV είναι το πρώτο όχημα της τσέχικης φίρμας που βασίζεται στην ηλεκτρική πλατφόρμα MEB του VW Group η οποία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τα υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας που προσφέρει. Η δομή προστάτεψε με επιτυχία την μπαταρία που βρίσκεται στο πάτωμα. Οι στάνταρ αερόσακοι εμπρός/τύπου κουρτίνας και κεντρικοί συμβάλλουν σε υψηλή βαθμολογία 94% για προστασία ενηλίκων και 89% για παιδιά. Πολύ καλός είναι επίσης ο εξοπλισμός συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας με βαθμολογία 82%.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα για το συγγενικό Volkswagen ID.4 το οποίο βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια. Το ηλεκτρικό SUV της VW τα πήγε καλύτερα από το ηλεκτρικό χάτσμπακ ID.3 στην προστασία ενηλίκων με 93% έναντι 89%. Στα υπόλοιπα επιμέρους σκορ είχε ίδια βαθμολογία με το Skoda - 89% στην προστασία παιδιών, 72% στην προστασία ευάλωτων και 82% στον εξοπλισμό. Το VW ID.4 έχει επιπλέον του Skoda Enyaq και το σύστημα Local Hazard Warning.

Το ολοκαίνουργιο Dacia Sandero Stepway βαθμολογήθηκε με δύο αστέρια, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στη δομή του αμαξώματος αλλά στη μέτρια βαθμολογία που απέσπασε για την προστασία απέναντι στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου (41%) και στο βασικό εξοπλισμό ασφαλείας που έχει ελλείψεις για τα σύγχρονα δεδομένα (42%). Όπως αναφέρει ο οργανισμός, το στάνταρ αυτόματο φρενάρισμα αναγνωρίζει μεν οχήματα αλλά όχι πεζούς ή ποδηλάτες, ενώ δεν διατίθεται σύστημα διατήρησης λωρίδας καθώς το αυτοκίνητο δεν έρχεται με εμπρόσθια κάμερα. Ωστόσο μιλώντας για την παθητική ασφάλεια το σκορ ήταν περισσότερο από ικανοποιητικό, με 70% για τους ενήλικους επιβάτες και 72% για τα παιδιά. Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός τους με περισσότερα βοηθήματα του οδηγού θα έδινε σαφώς περισσότερα αστέρια. Να σημειωθεί πως η ίδια βαθμολογία ισχύει και για την σεντάν εκδοχή του μοντέλου, το Dacia Logan.

Aναλυτικά, οι βαθμολογίες των αυτοκινήτων αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

 Μοντέλο  Αστέρια  Ενήλικοι  Παιδιά  Ευάλωτοι  Εξοπλισμός 
 Škoda ENYAQ iV  ♦♦♦♦♦  94%  89%  71% 82% 
 Volkswagen ID.4  ♦♦♦♦♦  93%  89%  71% 82% 
 Dacia Sandero Stepway  ♦♦  70%  72%  41% 42% 
 Dacia Logan  ♦♦  70%  72%  41%  42% 

 

Τέλος, ο οργανισμός δοκίμασε και το Cupra Formentor e-HYBRID το οποίο πήρε ακριβώς την ίδια βαθμολογία (πέντε αστέρια) με την υπόλοιπη γκάμα του Formentor.

[Πηγή: EuroNCAP]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube