28 λάστιχα 17” και 18” σε δοκιμή: Ποια τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα; [video]

28 λάστιχα 17” και 18” σε δοκιμή: Ποια τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα; [video]

Για εφέτος, το Touring Club Suisse δοκίμασε 28 μοντέλα θερινών ελαστικών, 17άρια και 18άρια. Δύο από αυτά αξιολογήθηκαν «μη συνιστώμενα». Καλός μαθητής και στις δύο διαστάσεις η Michelin.

tyre test

Κατά την προσφιλή τακτική του, λίγες εβδομάδες πριν από την άνοιξη, το Touring Club Suisse (TCS), μεγάλη ελβετική ένωση υπηρεσιών για τους χρήστες των δρόμων, δημοσιεύει τα αποτελέσματα της ετήσιας δοκιμασίας για τα καλοκαιρινά λάστιχα της αγοράς.

Για το 2020 λοιπόν, το TCS δοκίμασε 28 μοντέλα ελαστικών. Μια δοκιμή απόλυτα προσαρμοσμένη στην τάση της αγοράς που θέλει μεγάλες ζάντες. Αυτή τη φορά επελέγησαν λάστιχα τούρινγκ για ζάντες 17 και 18 ιντσών, κομμένα ραμμένα για οικογενειακά μοντέλα, ξεκινώντας από τα κόμπακτ SUV. Τα λάστιχα υποβλήθηκαν σε μια σειρά 13 διαφορετικών κριτηρίων αξιολόγησης: Δοκιμές σε στεγνό και υγρό οδόστρωμα, αλλά και αξιολόγηση της αντοχής τους στη φθορά, μέτρηση του θορύβου κύλισης ή της συμβολής τους στην οικονομία.

tyre test

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 31 χειμωνιάτικα λάστιχα σε δοκιμή [videos]

Η πρώτη δοκιμή περιέλαβε 12 μοντέλα ελαστικών με διάσταση 235/55 R17 103W. Μοντέλα προσαρμοσμένα για αυτοκίνητα όπως το Ford Kuga, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση ή για MPV. To TCS υπογραμμίζει ότι αυτά τα ελαστικά ήταν «μια ευχάριστη έκπληξη». Εντούτοις, σε αυτή την κατηγορία υπάρχει το χειρότερο αποτέλεσμα του έτους. Με βαθμολογία «μη συνιστώμενο», το Laufenn S-Fit EQ, το οποίο εισάγεται και στην Ελλάδα, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα σε βρεγμένο δρόμο. Τα σημεία αναφοράς στην αγορά δεν διέψευσαν τη φήμη τους. Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε το Michelin Primacy 4, με τέσσερα αστέρια. Ίδια βαθμολογία για το Bridgestone Turanza T005 και το Pirelli Cinturato P7.

tyre test

Η TCS υπογραμμίζει ότι η πλειονότητα των ελαστικών που δοκιμάστηκαν πέτυχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως σε υγρό οδόστρωμα, από τα λάστιχα C για επαγγελματικά οχήματα και βαν (215/65 R16C), που όλα τους τα πήγαν άσχημα στις δοκιμές που έκανε το κλαμπ στις αρχές του 2019. Συνεπώς, αντικαταστήστε, αν φοράτε, τα λάστιχα C με τα ασφαλέστερα 235/55 R17 της υφιστάμενης δοκιμής σε όλα τα βαν που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά ή και ιδιωτικά οχήματα! Μια σχετικά παράδοξη συμβουλή, καθώς το Load Index των δύο διαστάσεων και τύπων έχει διαφορά καμιά 150ριά κιλά: Load index:109/107=max 1030 kg για τα C και Load index:103=max 875 kg για τα 17άρια της δοκιμής. Χώρια το κόστος αντικατάστασης σε ζάντες. To μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι καλύπτουν την απαίτηση φορτίου των επαγγελματικών βαν μεγέθους Transporter που έχουν μέγιστη ικανότητα φορτίου τον τόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τεστ ελαστικών 2019: Χάλια τα λάστιχα των ελαφρών επαγγελματικών [video]

Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν 16 μοντέλα 225/40 R18 92Y, λάστιχα που φοριούνται κατά πλειονότητα στις πιο πλούσιες εκδόσεις στην κατηγορία. Το Rotalla Setulla S-Pace RU 01, λάστιχο χαμηλού κόστους που έρχεται και στην Ελλάδα, απέσπασε μόνο δύο αστέρια, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται. Τέσσερα μοντέλα αξιολογήθηκαν με τέσσερα αστέρια και για το TCS «μπορούν να θεωρηθούν κορυφαία, έχοντας επιτύχει εξαιρετικές βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες ασφάλειας και σεβασμού για το περιβάλλον, τόσο στο υγρό όσο και στο στεγνό οδόστρωμα»: Continental Premium Contact 6, Goodyear Eagle F1 Asym 5, Maxxis Victra Sport 5 και Michelin Pilot Sport 4.

tyre test

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube